Otroci

(Foto: iStock)

Preberite si seznam stvari, ki jih imate doma ali jih doma počnete, a se jim boste morali ob povečanju družine vsaj za nekaj časa odpovedati.

Saj veste – raje prej, kot da ste potem slabe volje.

Steklena klubska mizica

Brez dvoma je čudovita, še posebej, če ima ostre vogale, je za malčke lahko nevarna. Ne le, da se lahko poškodujejo ob kobacanju nanjo, pri živahnem tekanju jo bodo med igro mimogrede spregledali, kar se bo v najboljšem primeru končalo z veliko buško.

Če se ponosu svoje dnevne sobe nikakor ne morete odpovedati, vogale in robove mizice za nekaj let zavarujte s temu namenjenimi mehkimi varovali.

Dnevna soba

(Foto: iStock)

Lebdeče stopnice

Steklene, lesene, kovinske ali kamnite, stopnice brez ograje, za katere se zdi, kot da lebdijo na steni, so gotovo osrednja „znamenitost“ doma. In velika nevarnost za male raziskovalce.

Zato jim, dokler ne bodo dovolj veliki, preprečite dostop nanje, kasneje pa na steno za oporo pritrdite držalo na primerni višini, za katerega se bodo ob vzpenjanju ali spuščanju lahko prijeli.

Kajenje v stanovanju

Če ste privrženec ali privrženka te nezdrave navade, gotovo veste, kako prijetno je po dolgem dnevu ob kozarčku vina na domačem kavču prižgati cigareto, še posebej, če imate družbo prijateljev.

No, še posebej, če je vaše stanovanje majhno, se bo treba tej razvadi odpovedati. Otroška dihala so namreč zelo občutljiva na cigaretni dim, poleg tega pa svojih malčkov gotovo ne želite že od malega izpostavljati škodljivim vplivom.

Soba garderoba

V velikem stanovanju te težave ne bo, če pa je vaš življenjski prostor omejen, velja razmisliti, da bi svojo garderobno sobo spremenili v otroško.

Če si s partnerjem želita vsaj malo intimnosti, namreč spanje v dnevni sobi ni trajna rešitev, pa tudi igračke in druge „potrebščine“ boste laže pospravili, če boste otroku namenili posebno sobo.

Usnjen kavč

Nekateri usnjeni kavči, posebej tisti, prevlečeni s kakovostnim gladkim usnjem, so na madeže zelo odporni in jih bomo očistili celo hitreje kot tekstilne.

Če pa vašo dnevno sobo krasi svetel semiš kavč, vam toplo priporočamo, da ga za obdobje otroških kašic in kakanja v plenice preoblečete v manj lepo, a precej bolj praktično, po možnosti pralno tekstilno prevleko. Tako se boste izognili slabi volji, čez nekaj let, ko ga boste znova odkrili, pa bo vaš usnjeni lepotec še vedno kot nov.

Nizko spuščen lestenec

Preden iz sosednje sobe zaslišite sumljivo žvenketanje ali celo glasen tresk, nizko spuščen lestenec, pa čeprav se tako lepo poda v vaš orientalski kotiček, dvignite na višino, kjer ga otroške ročice ne bodo dosegle.

Kako namreč malčku razložiti, da se lahko igra z visečimi živalcami in ogledalci nad svojo posteljico, podobne igre z lestencem pa so prepovedane?

In za konec še najbolj pomembno: Eno je, da pazite na varnost svojih otrok, kar nujno storite tudi z zavarovanjem električnih vtičnic in štedilnika oziroma kuhalne plošče. Drugo pa je, če začnete pred otroki skrivati stvari. Vaše stanovanje ni igralnica v otroškem vrtcu in nobene potrebe ni, da je tako opremljeno.

Otroci se hitro učijo in ko bodo dovolj veliki, da bodo razumeli, kaj smejo in česa ne, jim rajši, kot da dragocene predmete pred njimi umikate, razložite, zakaj in kako je treba nanje paziti.