Dnevna soba in parketna tla

(Foto: iStockphoto)

Les prostoru daje toplino in domačnost, odlično se kombinira tako v starinsko ali rustikalno opremljenih prostorih, v tistih s sredozemskim pridihom, v kombinaciji s kamnom, steklom in tudi jeklom pa je še kako dobrodošel v moderno opremljenih domovih in poslovnih objektih. V vseh teh letih je tehnologija tudi na področju proizvodnje talnih oblog močno napredovala, tako da danes lahko med pestro paleto različnih lesov, barvnih odtenkov, debelin in različic talnih oblog vsak najde idealno rešitev za svoje stanovanje.

Verjetno je najpogostejša dilema pri izbiri talnih oblog za stanovanja, ali izbrati parket ali laminat. Vsak od njiju ima seveda svoje prednosti in slabosti, skupno obema pa je med drugim dejstvo, da na življenjsko dobo vpliva predvsem kakovost materialov in tudi kakovost same izvedbe, ne smemo pa zanemariti niti pomena kasnejšega vzdrževanja.

Parket

Parket je že stoletja ena izmed najbolj razširjenih in zaželenih talnih oblog tako v stanovanjskih kot tudi drugih objektih. Pravilno položen in ustrezno negovan parket lahko svoj videz in funkcionalnost obdrži več let, z njegovo pomočjo pa bodo bivalni prostori delovali toplo, domače in pristno. Seveda ni vseeno, kakšen parket izberemo. Glede na to, da gre za investicijo, za kakršno se ne odločamo vsako leto, je zelo pomembno, da se dobro pozanimamo o ponudbi in raje izberemo nekoliko dražji parket, saj se nam bo to dolgoročno vsekakor obrestovalo.

polaganje laminatnega poda

(Foto: iStockphoto)

Pametno se je posvetovati s strokovnjaki, ki dobro poznajo prednosti in slabosti različnih vrst lesa in nam bodo znali ustrezno svetovati glede na naše želje in potrebe. Najobčutljivejši les imajo na primer smreka, kostanj, hruška, jelša, breza, evropski javor ter bukev, seveda pa je vse odvisno od območja rasti drevesa in sekanja. Pri nas sta še vedno najbolj razširjena lamelni in klasični parket, ki pa zaradi dolgotrajnega polaganja (brušenje, lakiranje, sušenje) dobivata konkurenco v panelnem parketu, ki je sestavljen iz 3 slojev lesa. Tehnologija proizvodnje in predelave lesa nenehno napreduje, kar pomeni tudi nenehen razvoj parketa. Vedno bolj popularni so gotovi parketi, ki so sicer nekoliko dražji, vendar enostavnejši za polaganje in vzdrževanje.

Laminat

Zaradi enostavnega polaganja, relativno ugodne cene, odpornosti in preprostega vzdrževanja so laminatni podi med najbolj priljubljenimi in veljajo za največjo konkurenco parketu. Po videzu so lahko tudi tako podobni parketu ali drugim lesenim podom, da pri kakovostnejših laminatih neizkušeno oko le stežka opazi razliko. Prednost laminata je tudi v tem, da ga lahko položimo na obstoječo talno oblogo in pod njega damo debelo penasto folijo (2 do 3 mm), ki deluje kot dober zvočni in toplotni izolator. Proizvajalci zatrjujejo, da so laminati neobčutljivi za težo pohištva, na odtise čevljev in celo na cigaretne ogorke, a vendarle se ne smemo kar tako ’zaleteti’. Dandanes je namreč na trgu malo morje laminatov, dostopnih po smešno nizkih cenah, ki so narejeni po domače rečeno iz iverne plošče, prevlečene z gornjo zaščito. Te panele nimajo zaščitenih robov in se ob najmanjši vlagi napnejo, zgornji sloj se rad lušči, udarcem niso kos in težje jih je polagati. Tako je tudi v tem primeru vredno odšteti kakšen evro več in torej izbrati laminat proizvajalca, ki je po kakovosti med vodilnimi v tem segmentu in je tako prisiljen vsako leto trgu ponuditi nove vrste lesa.