Fotelj na vijolični preprogi

(Foto: housetohome.co.uk)

Preproge nas skozi zgodovino spremljajo že stoletja in so prisotne na različnih koncih sveta. Sprva je bila v ospredju njihova uporabnost, predvsem so jih uporabljali za zaščito pred mrazom, zdaj pa je poleg uporabnosti izjemno pomembna tudi estetika. Preproge so tiste, s katerimi domu lahko dodamo še večjo domačnost, toplino ali bolj formalen videz, če izberemo ustrezen material in vzorec. Z njimi lahko prostore povežemo v celoto ali jih razdelimo.

Otroška soba

Predvsem v otroških sobah so preproge priljubljen dodatek. V sobici lahko s primerno preprogo malčku ustvarimo zares prijetno okolje in mu omogočimo, da se igra na tleh. Igra na tleh je med drugim zelo pomembna za otrokov razvoj, še posebej v prvih mesecih življenja. Če bo imel preprogo na tleh, mu ne bo tako zelo drselo. Hitreje se bo začel plaziti, premikati, ko bo sedel, ne bo nič hudega, če se bo kdaj pa kdaj prevrnil, poleg tega pa so možnosti za igro na tleh zares neomejene.

Podobno lahko s preprogo v dnevni sobi ali v drugem prostoru svojemu otroku omogočite, da se igra v vaši bližini.

otroci na preprogi

(Foto: Profimedia)

Spalnica

Preproga v spalnici je lahko tista 'pika na i'. V spalnici je dobro, če postavite dve preprogi – vsako na eno stran, tako vas zjutraj, ko boste stopili na tla, ne bo takoj zazeblo v podplate. Če boste izbrali veliko preprogo in jo postavili pod celotno posteljo, boste imeli malce težjo nalogo pri čiščenju.

Preproga

(Foto: Profimedia)

Dnevni prostor in jedilnica

Ena izmed 'nalog' sodobnih preprog je, da določi oziroma omeji določen prostor. Če imate torej večji bivalni prostor, ki združuje kuhinjo, dnevno in jedilnico, boste z izbiro preproge, ki jo boste postavili pod sedežno garnituro oziroma preproge, ki jo boste postavili pod jedilno mizo, navidezno začrtali meje med dvema (z vidika uporabe različnima) deloma sobe.

Ko izbirate preprogo za pod jedilno mizo, pazite, da izberete dovolj veliko, da stoli ne bodo na pol viseli z nje, ko boste sedeli za mizo. Dobro je torej, da je na vsaki strani za kakšen meter večja od površine mize. S tem boste tudi zaščitili tla pred morebitnimi praskami, ki bi jih na tleh pustilo drsanje stolov.

Ko izbirate preprogo za dnevni prostor, naj bo tako velika, da ko boste ob rob postavili garnituro, nanjo še mizico, še vedno ostane okoli mizice nekaj prostora. Zakaj? Ali ni včasih prav prijetno sesti na tla in pokramljati? Če je le mogoče, izberite takšno, ki bo daljša in širša od garniture.

Če si želite prekriti celotna tla, še vedno lahko izberete tapison. Zdaj ni več treba odvijati podloge po celotni širini in dolžini – preprosto kupite 'plošče' in jih zložite. Prednost je, da lahko kupite plošče različnih barv in tako sestavite kombinacijo ali vzorec po lastni želji.

Katero barvo izbrati?

Težko je reči, katera barva je najprimernejša za kateri prostor. Velja pa, da če želite tla poudariti, izberite preprogo v živahnih, močnih odtenkih, bolj nežno in manj vpadljivo pa v primeru, da si želite skleniti celoto in le povezati tla s preostalimi predmeti (pohištvom, dodatki …) in barvami sten v določenem prostoru. Skorajda nemogoče je zgrešiti, če se držite tradicije – dobre stare perzijske preproge so še vedno popularne in prostoru dajejo povsem drugačen videz. Poleg tega je perzijska preproga, če kupite tisto pravo, tudi dobra naložba. Njihove cene se vrtijo od nekaj tisočakov na kvadratni meter, pa vse do več deset ali sto, odvisno od gostote tkanja, materiala, vzorca. 

Dnevna soba

(Foto: Profimedia)