dominvrt
Tako bo spalnica udobna in funkcionalna
DOM

Tako bo spalnica udobna in funkcionalna

07.05.2019, 8:36
0

Preprosto ustvarite bolj umirjeno spalnico. Takoj ko vstopite vanjo, je dobro, da se počutite mirneje in bolj sproščene. A kako to doseči? S pravo izbiro barv in odtenkov, s tem, da v prostoru nimamo preveč pohištva in dekoracije … Tako bomo lažje vzdrževali vtis pospravljenosti in čistoče, kar ravno tako vpliva na počutje.

Kakšne barve?

Izbirajte nežnejše in tudi hladnejše odtenke. Med barvami je najbolje poseči po modri, zeleni, sivi, po barvi sivke, beli ter zemeljskih tonih.  

Izberite barvo, ki vam je najljubša, ob kateri se vi najbolje počutite. To je pomembna odločitev in naj vam je ne narekujejo drugi, še posebej ne to, kar je moderno. Vi boste morali vsak večer zaspati v tem prostoru.

Ustvarite domačen in šik povsem bel prostor
PREBERI ŠE
Ustvarite domačen in šik povsem bel prostor

Poceni triki za osvežitev kuhinje in kopalnice
PREBERI ŠE
Poceni triki za osvežitev kuhinje in kopalnice

Zakaj čim manj pohištva?

Naj bodo v spalnici le tisti kosi, ki jih res potrebujete. Poleg postelje vam bo najbrž prišla prav nočna mizica. Če pred spanjem berete, vam tako ne bo treba vstajati, da bi kam odložili knjigo. Morda boste imeli v spalnici še garderobno omaro, kakšen predalnik za nogavice in perilo, stol, kjer si lahko pripravite oblačila, ki si jih boste nadeli naslednji dan, ali na katerega se lahko usedete, da si obujete nogavice.

Če je le mogoče, naj v spalnici ne bo delovne mize in računalnika. Če se temu ni mogoče izogniti, morda obstaja način, da ta del kako ločite od dela s posteljo? Morda je lahko vmes tanjša zložljiva pregradna stena? Ali pa vmes postavite nekaj sobnih rastlin.

Vsekakor v spalnici ne bi smelo biti televizorja. Morda bi lahko uvedli celo pravilo, da v spalnico ne prinašate telefona. Da bi kakovostno spali, se je treba pred spanjem umiriti. Bolje je, če preberemo v postelji nekaj poglavij knjige, kot če gledamo oddajo, ki nas lahko vznemiri, ali če pregledujemo družbena omrežja.

Izbirajte nežnejše in hladnejše odtenke.
Izbirajte nežnejše in hladnejše odtenke./ FOTO: Shutterstock

Dekoracija naj bo rastlinje ter kombiniranje tekstur.
Dekoracija naj bo rastlinje ter kombiniranje tekstur./ FOTO: Shutterstock

Tudi dekoracija naj bo uporabna

V spalnici ni pametno imeti preveč dekoracije. Bolje se bomo počutili v prostoru, ki bo deloval čist in pospravljen. Namesto da ves čas čistite, je lažje, če imate čim manj predmetov, ki jih je treba čistiti.

Dekorirate lahko s predmeti, ki jih v spalnici potrebujete. Z namiznim svetilom ob postelji, zavesami, posteljnino, preprogo … Za občutek sprostitve imate lahko še rastlinje ali vazo s cvetjem ter nekaj svečk. Nič naj ne daje vtisa dramatičnosti, nič naj preveč ne priteguje pozornosti … Tako se ustvari območje sprostitve.

Nikar ne pozabite, da lahko dekorirate tudi z izbiro različnih tekstur. Zavese imajo lahko eno, preproga ob postelji drugo …

Če se odločite, da ne boste prinašali telefona v spalnico, lahko imate ob postelji budilko. Morda pa boste to slišali tudi iz drugega prostora. Še bolje je, če budilke ne vidite in ne veste, koliko je ura, če se zbudite sredi noči.

Zakaj ne bi lončnice polepšale tudi kopalnico?
PREBERI ŠE
Zakaj ne bi lončnice polepšale tudi kopalnico?

Naj bo prostor ponoči temen in tih

Imejte možnost, da povsem zatemnite prostor, saj se v temi bolje spi. Če lahko izbirate, kje v domovanju bo spalnica, naj bo tam, kjer je čim manjše tveganje, da vas bodo motili kakršni koli zvoki. Naj ne bo v delu hiše, ki je poleg ceste.

Poleg tega uredite prostor tako, da boste imeli zvečer pred spanjem in zjutraj, ko se zbudite, občutek zasebnosti. Ne sme vas biti strah, da vas lahko vidijo sosedje.

Minimalistična in udobna

Naj bo cilj, da je spalnica minimalistična, a udobna. Ni treba, da kupite povsem novo pohištvo. Pogosto je dovolj, če nekaj stvari odnesete iz spalnice, da je čim bolj pospravljena, da je v njej čim manj nereda. Že to poveča občutek miru.

Navdihujoča kombinacija bele, bež ter zlate.
Navdihujoča kombinacija bele, bež ter zlate./ FOTO: Shutterstock

Primeren izbor je tudi svetlejša siva, temnejšim odtenkom se raje izogibajte.
Primeren izbor je tudi svetlejša siva, temnejšim odtenkom se raje izogibajte./ FOTO: Shutterstock

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Bo Šabedru uspelo pomiriti preobremenjene ...
ŠPORT
Coutinho v nemilosti katalonskih navijačev: Se ...
POP IN
Zvezdnika iz 80. let nagnali iz trgovine, ker je ...
TV ODDAJE
Špela šokirana, Tanja v smeh
VIZITA.SI
Na to živilo nikakor ne smete pozabiti
OKUSNO.JE
To morate vedeti, če jih imate radi!
ZADOVOLJNA.SI
Rojstni list razkril, kje je v resnici rodila ...
MOSKISVET.COM
Corinna Schumacher: Hčerka razmišlja o slovesu
BIBALEZE.SI
Dobrotnik Amir ima za vas pomembno sporočilo
CEKIN.SI
Kako starševski stil vpliva na otrokovo uspešnost ...
DOMINVRT.SI
Tako lahko sami razmnožujemo orhideje
ZADOVOLJNA.SI
90-dnevni izziv: kako do poletja izgubiti odvečne ...