Omamne dišave

(Foto: iStock)

Če izbirate nov vonj za svoj dom, lahko izbirate med petimi vonji, ki vam jih predstavljamo. Poglejte, kako ti vplivajo na razpoloženje, delo in ustvarjalnost v vašem domu ter kakšne osebe jih izbirajo.

Limona

Tisti, katerih dom preveva vonj limone, so zelo organizirani in radi svoj dom opremljajo v svetlih barvah. Ta vonj uporabite tudi, če študirate: vonj limone vas bo ohranil budne in zmanjšal stres. Zmanjševal naj bi celo število tipkarskih napak!

Pomaranča

Vonj pomaranče naj bi glede na avstrijske raziskave deloval zelo pomirjujoče in naj bi vsesplošno izboljševal razpoloženje. Uporabljajo ga ljudje, ki so zelo ustvarjalni in katerih dom je urejen, topel in vedno pripravljen na sprejem gostov.

Dišava

(Foto: iStock)

Vonj po morju

Ta vonj naj bi velikokrat izbrali sproščeni ljudje, ki imajo običajno hišne ljubljenčke. V domu, kjer diši po svežini morja, boste našli "šik" opremo, ki na prvi pogled deluje malce obrabljena, vendar gre kljub sproščenosti za zelo urejen in okusno opremljen dom.

Sivka

Vonj prave sivke je izjemno razširjen in spoštovan zaradi pomirjujočih in sproščujočih vplivov na počutje. Zato ni nenavadno, da vonj sivke v svoj dom običajno vnesejo ljudje, ki imajo zelo stresne službe.

Cvetlični vonji

S cvetličnim vonjem bodo svoj dom napolnili romantiki, ki ga običajno opremijo s toplimi barvami in udobnim pohištvom.

Kako začeti?

Ne glede na vse napisano pa vaš dom ne bo imel prijetnega vonja, če na primer ne boste izpraznili koša za smeti, odstranili gnijočega sadja in zelenjave ali ga očistili za svojimi ljubljenčki, kar pomeni, da morate, preden dosežete vonj po svoji želji, najprej odstraniti vse omenjene neprijetne vonjave. Teh se lahko lotite s čistilnimi sredstvi iz trgovine, posežete pa lahko tudi po kisu in limoni, ki odlično nevtralizirata slabe vonjave. Če so se te že razširile v vaši kuhinji, se jih lahko znebite tudi s sodo bikarbono: odprto škatlico preprosto pustite v hladilniku. S sodo pa si lahko pomagate tudi pri zamašenih odtokih, iz katerih se vijejo vonjave: nekaj je stresite v odtok in čeznjo zlijte manjšo količino kisa. Ta kombinacija bo očistila odtok in tako odstranila neprijeten vonj.

Kako na hitro odstraniti neprijeten vonj?

Vsak dom ima svoj poseben vonj, ki bo z vami ostal za vedno. Vsakič, ko ga boste zaznali v zraku, vas bo spomnil natanko na ta čas in stanovanje, v katerem zdaj živite. Zato naj bo ta vonj prijeten. Ko ste iz stanovanja odstranili slabe vonjave in je v njem mogoče zavohati le še vonj svežine, izberite zase popolno dišavo. To lahko v svoj dom vnesete v obliki dišečih svečk ali palčk, aromo eteričnega olja razširite po stanovanju z izparilnikom ali potpurijem.

Kaj imajo skupnega cimet, bučna pita, kumarice in pomaranče?

Rachel Herz, psihologinja z ameriške univerze Brown, je v svojih raziskavah ugotovila, da je vonj bučne pite v kombinaciji s sivko vonj, ki pri moških vzbuja poželenje. Enak vpliv, vendar v manj, ima tudi vonj pomaranče in cimeta. Medtem je zanimivo, da je eden izmed vonjev, ki poželenje vzbuja pri ženskah, vonj kumaric in otroškega pudra.

V raziskavi je bilo ugotovljeno še, da imajo Angleži zelo močne čustvene odzive na vonj popečenega kruha, saj jih ta vonj zapelje v otroštvo. Tako so lahko tudi popolnoma običajne vonjave, ki se širijo iz vaše kuhinje, prijetne oziroma pri vas vzbujajo prijetne občutke.