kopalnica za starejše

(Foto: iStockphoto)

Pravijo, da je zadnji čas, ko bi morali svoje bivalno okolje prilagoditi na starost takrat, ko se upokojimo. Takrat se tudi mnogi odločijo za zadnje prenove stanovanja ali hiše, menjavo pohištva, nakupa nove spalnice, adaptacije kopalnice, menjavo talnih oblog ... nekateri celo za selitev. Na kaj je treba biti pozoren pri prilagoditvi kopalnice?

Če ste v dilemi, ali bi vgradili kad ali prho, vam svetujemo, da raje kot kad izberete prho. Če vseeno želite raje kad, izberite takšno z nižjim robom, obstajajo pa tudi kadi z vratci za lažje vstopanje.

V vsakem primeru namestite zunanji ročaj, ki se ga pritrdi na rob kadi in omogoča varno vstopanje v kad, ročaje pa namestite tudi na steno ob kadi. Na konec kadi namestite desko, da na katero se lahko med umivanjem usedete. Pred in v kopalno kad namestite protidrsno podlogo.

Prilagoditve prhe

Tudi umivanje pod prho bo preprostejše, če boste namestili ročaj, za katerega se lahko primete. Pod prho namestite preklopni stolček oziroma kar običajnega, če vam prostor to dopušča. S tem si boste močno olajšali prhanje, umivanje stopal, ali pa vam bo služil le za oddih, če vam bo kopanje prenaporno. V kolikor še nimate nameščenih poličk za odlaganje, jih le namestite in tako se vam ne bo treba sklanjati, da bi dosegli recimo gel za tuširanje. V kad prhe namestite protidrsno podlogo.

Straniščna školjka

Stranišče, ki je prenizko ali previsoko, utegne povzročati številne preglavice. Zamenjajte ga s takšnim, na katerega boste sedli brez kakršnih koli težav. V kolikor je školjka prenizka, jo lahko povišate tudi z ustreznim nastavkom. Če je straniščne nameščeno v bližine stene, namestite roč za lažje vstajanje in usedanje.