dominvrt
Rustikalen slog ni le slog vaše babice!
DOM

Rustikalen slog ni le slog vaše babice!

08.08.2018, 8:12
0

Tradicionalen rustikalen slog danes morda res deluje kar nekoliko preveč temačno. A to niti slučajno ne velja za sodoben rustikalen slog. Ta kombinira bolj neobdelan les z veliko bele barve. Tu je masivno pohištvo, a tudi veliko praznega prostora. Če radi živite povezani z naravo, je sodoben rustikalen slog primeren za vas. Je grob, a tudi topel in domačen.

Rustikalen slog
Rustikalen slog/ FOTO: Profimedia

Rustikalen slog
Rustikalen slog/ FOTO: Profimedia

Masivna lesena omara, jedilna miza za deset ljudi, usnjeni fotelji, volnene odeje, karirasti vzorci … Vse to je rustikalen slog. A njegovo prvo pravilo je: vse mora delovati naravno. Rustikalen slog je zato najbolj primeren za kakšno kočo sredi narave. Takrat z njim opremljamo tako, da je razlika med zunanjostjo in notranjostjo čim manj vidna. V sodobnem rustikalnem slogu se uporablja steklena drsna vrata. Ko jih odpremo, dobimo občutek, da je vse eno.

A rustikalen slog ni primeren le za kočo

In še posebej to ne velja za sodoben rustikalen slog. Ta nekoliko spominja celo na skandinavski slog opremljanja. Od tradicionalnega rustikalnega sloga se namreč razlikuje tudi po tem, da ne mara prevelike natrpanosti, preveč dekoracije, česar koli, kar ni nujno potrebno. Pohištvo je masivno, vendar pa so prostori večji in v njih je tudi veliko praznega. Dekoracija je le takšna, ki pride prav. Volnena odeja, s katero se pokrijemo, preproge, ki dajo občutek topline, glinena posoda, ki jo lahko uporabljamo …

Preberite si tudi, kako lahko opremljate z mediteranskim pridihom.

Naravno je vse, tudi dekoracija

Prav vse mora biti v slogu narave. Iz naravnih materialov je pohištvo, pa tudi tkanine in če le lahko še dekoracija. Prav v naši državi, ki je bogata z lesom, je mogoče marsikaj dobiti iz lesa, celo denimo kakšna svetila. Za shranjevanje imate lahko pletene košare, kje je lahko tudi kakšna modernejša lesena skrinja v nekdanjem podeželskem slogu. Vanjo lahko morda zložite oblačila, ki niso sezonska. V veliko stekleno vazo lahko namesto cvetja postavite veje. Rustikalen slog je malo bolj grob in zato cvetlični vzorci v njem nimajo kaj iskati. Raje izberite kakšne kariraste vzorce.

Tu ni prostora za majhne stvari

Majhne in prenežno oblikovane stvari se bodo v rustikalno opremljenem domu kar izgubile. Pohištvo mora biti veliko in masivno. Les naj bo grčast, ne preveč obdelan, deluje naj res, kot da ste domov pripeljali naravo. Tudi kakšne stene so lahko opažene ali prekrite s kamnom. Tla so lahko lesena ali prekrita s ploščicami iz terakote. Odličen dodatek so tramovi. Barvna paleta je nevtralna, zemeljska, ki jo lahko krasijo barvni poudarki. Ti so bolj zemeljski odtenki rdeče, oranžne, zelene, tudi modre. Da pa sodoben rustikalen slog ne izpade tradicionalen, je nujno vse skupaj uravnotežiti z veliko bele. Stene naj bodo bele, belo naj bo pohištvo, bela je lahko dekoracija.

Bi radi tudi temačnejši prostor popestrili z lončnicami? Preberite si, katere lahko uspevajo celo v takšnih pogojih.

Rustikalen slog
Rustikalen slog/ FOTO: Profimedia

Rustikalen slog
Rustikalen slog/ FOTO: Profimedia

Rustikalen slog
Rustikalen slog/ FOTO: Profimedia

Rustikalen slog
Rustikalen slog/ FOTO: Profimedia

Rustikalen slog
Rustikalen slog/ FOTO: Profimedia

Rustikalen slog
Rustikalen slog/ FOTO: Profimedia

Rustikalen slog
Rustikalen slog/ FOTO: Profimedia

To je topel slog opremljanja

Marsikaj naj deluje, kot da ste to naredili z lastnimi rokami. Če to ni del vaših sposobnosti, pokličite mojstra. To je opremljanje, ki upošteva in spoštuje dobro narejeno pohištvo in vse, kar lahko ponudi narava. Sodoben rustikalen slog je zaradi dodatka bele svetel, a hkrati zaradi toliko lesa in preprog in volne tudi topel in domačen.

Kakšen stil opremljanja pa je wabi sabi? To je je trenutno stil, ki je najmodernejši. Prav tako daje velik poudarek na vse, kar je v skladu z naravo!

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Ivan Cankar brez brkov ali manj znane zgodbe o ...
ŠPORT
Dončić je trkal na vrata trojnega dvojčka, a mu ...
POP IN
Brooklyn potrdil novo ljubezen
TV ODDAJE
Kmetija: Nocoj se V ŽIVO pogovarjamo z Denisom in ...
VIZITA.SI
Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni ...
OKUSNO.JE
Sladke gin tonik kroglice so hit letošnjih ...
ZADOVOLJNA.SI
To je najbolj seksi znani Slovenec leta 2018!
MOSKISVET.COM
Luka Dončić ima sedaj tudi slovenski hit
BIBALEZE.SI
Kako pisati Božičku pismo?
CEKIN.SI
Tako je poskrbel za ženo in otroke
DOMINVRT.SI
V takšni spalnici naj bi najboljše spali
ZADOVOLJNA.SI
Super ideje za okrasitev doma