Dnevni prostor in kuhinja

(Foto: Profimedia)

Kopalnica

(Foto: Profimedia)

1. Svetle barve

Po navadi ljudje, ko želijo vizualno povečati prostor, posežejo po beli barvi. Lahko pa bi tudi po drugih svetlejših odtenkih, s katerimi pogosto prostor tudi lažje popestrite in naredite domačnejši. Povečate ga lahko še tako, da izberete zavese v isti barvi.

Tukaj si preberite več o tem, kako pri opremljanju pravilno uporabiti barve.

2. Ogledala

V prostor namestite večje ogledalo, lahko celo več večjih ogledal. Postavite jih tako, da bo delovalo, da se prostor tam, kjer je ogledalo, nadaljuje. Pazite, kaj se bo v njem zrcalilo. Naj bo nekaj lepega. Denimo lestenec. Delovalo bo, da je prostor tako velik, da imate na stropu dva lestenca. Okoli ogledala pa lahko postavite tudi slike in fotografije, ki imajo podobne okvirje. Tako ne bo že na prvi pogled vidno, kje se ogledalo konča in kje se začne soba. Vse skupaj bo enostavno delovalo optično večje. Poskusite tudi z okroglim ogledalom, ki bo vneslo drugačno obliko. Sobo, v kateri se dobro počutimo, namreč moramo opremiti tako, da kombiniramo različne oblike, teksture, materiale, vsaj nekaj barvnih odtenkov ... Sicer bo delovala sterilna.

3. Majhne stvari?

Velika napaka, ki jo ljudje delajo, ko opremljajo majhne prostore, je, da izbirajo majhne stvari. Deluje logično. A rezultat je lahko neprijeten. V sobi se boste počutili prijetneje, če bo v njej tudi kaj večjega. To naj bo tisto, kar želimo, da je središčna točka. Tu se bo ustavljal pogled. V dnevni sobi je to lahko kavč. V spalnici je običajno postelja. Nato vse opremite okrog te središčne točke. Opremljajte pa tudi v višino. Dobro opremljen prostor mora imeti tudi kakšno večjo stvar. In opremljen ne sme biti le horizontalno, ampak tudi vertikalno (višje lončnice, police, ki segajo do stropa, talna svetilka …)

Tukaj je več nasvetov o tem, kako v svoj dom vnesti nekaj eksotičega španskega pridiha.

4. Lahko svoj dom kako povežete?

Lahko občutek večjega prostora naredite tako, da morda iz več prostorov naredite enega? Zelo praktično je denimo povezati kuhinjo in dnevno sobo ali kuhinjo in jedilnico, če sta to morda ločena manjša prostora. Včasih je dovolj že, da odstranite kakšna vrata, ki jih ne potrebujete.

Dnevni prostor, kuhinja in jedilnica

(Foto: Profimedia)

5. Naredite več ločenih “otočkov”

Kaj to pomeni? Če ste denimo v garsonjeri in bi radi, da deluje večja, pazite, da je ne opremite tako, da le postavite vso pohištvo ob štiri stene. Naredite otočke. Ločite pohištvo, ki sodi skupaj. Tako naredite otoček, ki je delovni prostor – lahko je samo miza in stol. A ko opremljate ta del garsonjere, razmišljajte, kot da je to poseben prostor. Lahko ga od drugega pohištva ločite tudi tako, da uporabite drugačna svetila ali pa samo tu položite tapeto. Naredite še otoček, kjer gledate televizijo. Otoček, kjer spite. Otoček, kjer kuhate … To vam bo dalo občutek, da živite v večjem prostoru.

6. Spustite noter svetlobo

Prostor bo večji, več kot bo naravne svetlobe. Izkoristite jo maksimalno. Ko je ni, pa imejte na izbiro čim več različnih svetil. Nikakor ne imejte le enega svetila na stropu. Po sobi postavite čim več različnih, od namiznih do talnih. Svetloba naredi prostor večji.

7. Ne pozabite na preprogo

Zelo prostor poveča večja preproga, ki se razprostira tudi pod pohištvo. Naj bo denimo večja od kavča, kavne mizice in še kakšnega fotelja. Veliko napako bi naredili, če bi izbrali v tem primeru preprogo, ki bi bila le malo večja od kavne mizice. S tem bi prostor pomanjšali.

Bi želeli v svojem domu nekaj spremeniti? A ne veste, kaj. Ponujamo vam nekaj nasvetov.

Dnevni prostor

(Foto: Profimedia)

Hodnik

(Foto: Profimedia)

Rumene stene

(Foto: Profimedia)

Kopalnica

(Foto: Profimedia)

Delovna miza

(Foto: Thinkstock)

Dnevna soba

(Foto: Thinkstock)