Dnevna soba

(Foto: Profimedia)

Črn stol

(Foto: Profimedia)

Želite, da bi vaš dom izgledal, kot da ste zanj zapravili več denarja?

Potem je najboljša izbira črna. Z njo lahko hitro deluje dom bolj luksuzen. Prav v tej barvi je namreč najlažje dobiti cenejše kose, ki so videti dražji. Ni treba, da je belo-črno-zlata kopalnica zelo draga. A hitro lahko daje vtis, da stanujemo v dvorcu. Preprosto lahko tudi na hodniku postavite ogledalo z zlatim okvirjem, zraven pa črn stol.

A koliko črne lahko uporabim?

Več črne naj bo raje v prostoru, kjer ne preživljate veliko časa. To so lahko kopalnica, hodnik, kuhinja ... V dnevnem prostoru ali spalnici pa je varneje, da je črna le akcentna barva oziroma tako imenovani barvni poudarek. To ne pomeni, da imate le črn lestenec in črn fotelj. Lahko imate denimo eno celotno steno opaženo in prebarvano s črno. Na tleh pa črno-belo preprogo.

Imate radi minimalizem? Pa veste, kaj je udobni minimalizem? Odgovor najdete tukaj.

S katero barvo lahko kombiniram črno?

Najbolj klasična je črno-bela kombinacija, ki je odlična tudi v vzorcih. Na stopnišču si v bolj umerjeno urejenem domu lahko denimo date duška s preprogo z vzorcem zebre. Sicer pa se črno-bela kombinacija odlično ujame s sivo. Kombiniramo jo lahko tudi z drugimi barvami, a pazljivo. Ne pretiravajte s številom barv, ki jih dodajate. Lahko pa izberete zemeljske odtenke, odtenek sivke, modro, zeleno, tudi rdečo ali rožnato, če ste drznejši.

Naj bo črna samo ena soba

Lahko en prostor opremite tako, da v njem črna barva prevladuje. Ker je dobro, da ima cel dom neko barvno rdečo nit, pa lahko nato v vse ostale prostore vključite črno kot akcentno barvo. Uporabite jo, da z njo ustvarite točko fokusa. Kje želite, da se najprej ustavi pogled? Tja postavite črn kos pohištva in nato opremljajte okrog njega. 

Več o tem, kako pri opremljanju pravilno uporabiti barve, izveste tukaj.

Dnevna soba

(Foto: Profimedia)

Še nekaj enostavnih idej za vnos sofisticirane črne v svoj dom:

- Črno-bela tla. Prostor lahko začnete opremljati s to idejo. Druge elemente prilagodite temu.

- Na belo steno obesite slike in fotografije v črnih okvirjih. Lahko tudi več manjših slik in fotografij v črnih okvirjih.

- Posteljo prekrijte s črno-belim pregrinjalom. Če se ga naveličate, ga lahko vedno zamenjate. Dodajte za malo več drame še črn stol, na katerega lahko odlagate oblačila. Ali pa izberite črna svetila.

- Poskusite s črno preprogo.

- Mediteranski in sploh španski pridih dodajte v svoj dom z izbiro železnega okvirja za posteljo, železne klopi, stolov, ograje za stopnišče ...

Več o španskem stilu opremljanja si preberite tukaj.

- Imejte črno-bele krožnike, skodelice, kuhinjske krpe ...

Kuhinja

(Foto: Profimedia)

Vgradna omara

(Foto: Profimedia)

Spalnica

(Foto: Profimedia)

Kako pa opremljati tudi z materiali in teksturami, si preberite tukaj.

Ne opremljamo namreč le z izbiro pohištva in barv. Lepo opremljen dom mora imeti tudi različne materiale in teksture. Marsikdo se celo trudi, da uporablja v prostoru le en material ali le eno teksturo. S tem pa naredi napako, saj dom ne deluje domačen, temveč kar nekako sterilen.

Spalnica

(Foto: Profimedia)

Kuhinja

(Foto: Profimedia)

Veranda

(Foto: Profimedia)

Črno-bela kombinacija je odličen izbor tudi za verando. Brez veliko truda jo spremeni v bolj urejeno, hkrati pa se vrtno pohištvo ne bo prehitro umazalo.