Vstop v šolo je pomemben trenutek v življenju, tako otroka kot staršev in dobro je, da otroka na ta trenutek ustrezno pripravimo. Navdušenje ob tej pomembni prelomnici bo za otroka še večje, če mu primerno pripravimo tudi sobico, okolje, kjer bo lahko z veseljem opravljal domače naloge, se učil novih stvari in imel dovolj prostora, da bo lahko lepo pospravil svoje zvezke in učbenike.

opremljanje sobe

(Foto: iStockphoto)

To naj bo skupni projekt

V proces urejanja otroške sobe vključite tudi otroka. Sodobni trendi sicer narekujejo urejanje sobic v umirjenih tonih, pri nekaterih prevladujejo sivina, mint barva, morda svetlo rožnata, pudrasta in minimalizem, vseeno pa ne pozabimo – gre za otroško sobo in za razvoj otroka so barve pomembne, vseeno pa tudi pri odločitvi, da naj bo soba pisana, bodite zmerni – soba mora biti primerna tudi za počitek in kričeče barve za to niso najprimernejše.    

soba za šolarja

(Foto: iStockphoto)

soba za šolarja

(Foto: iStockphoto)

Izberite pohištvo, ki lahko raste z otrokom, omogoča različne postavitve in je izdelano iz naravnih materialov. Najbolje je izbrati pohištvo v umirjenih odtenkih, po možnosti v naravni barvi lesa ali v beli barvi in z barvnimi dodatki ali barvo sten ustvariti prijetnejše otroško vzdušje. Na ta način bo pohištvo tudi dlje aktualno za vašega otroka, če se bo naveličal barve stene, pa jo brez težav prebarvate z drugo barvo.

Sobica naj združuje troje: naj bo prostor tako za učenje kot tudi za igro in počitek ter za shranjevanje oblek, če nimate urejeno drugače, z garderobno sobo ali morda vgradnimi omarami na hodniku ali kje drugod.

Pustite prvošolčku, da ima v sobi še vedno prostor za najljubše igrače. Ni treba, da jih knjige in zvezki takoj izpodrinejo. Vseeno pa v sobi uredite kotiček, ki bo primeren kot delovno okolje. Postavitev naj omogoča preprosto shranjevanje zvezkov, knjig in ostalih šolskih potrebščin, delovna površina pa naj bo dovolj velika, da bo imel otrok dovolj prostora za pisanje nalog in učenje.

Kakšno mizo izbrati?

Čeprav so prvošolčki še majhni, to ne pomeni, da potrebujejo majhno mizo. Raje izberite malo večjo, takšno, ki bo služila še naslednja leta in bo omogočala, da ima šolar na mizi hkrati več zvezkov in knjig. Sprva bo potreboval več prostora za ustvarjanje in risanje, kasneje pa bo tam svoje mesto najverjetneje našel tudi računalnik. Idealna velikost bi bila okoli 140 do 160 cm dolžine in 70 do 90 cm širine.

soba za šolarja

Naj bo pohištvo novo ali starejše - pomembno je le, da ima otrok svoj ustvarjalni kotiček. (Foto: iStockphoto)

Dobro je, da ima miza na voljo nekaj predalov za shranjevanje, lahko pa ima otrok ločeno še predalnik, ki se ga na koleščkih potisne pod mizo ali pa naj bo zraven, če je soba dovolj velika. Poleg mize postavite še omaro s policami, na katere bo otrok lahko pospravil vse svoje knjige in zvezke. Lahko pa police pritrdite tudi na steno pod mizo. Resda se bo moral otrok skloniti, da jih bo vzel oziroma pospravil, a je rešitev vseeno odlična za manjše sobice.

Prednost je, če izberemo mizo, ki je nastavljiva po višini, po višini pa naj bo nastavljiv tudi stol. Naj vas tudi pri izbiri stola ne zavede otrokova majhnost. Stol naj bo ergonomsko oblikovan, z naslonjali za roke in hrbet, dobro je tudi, da ima možnost nastavitve nagiba, da se ga lahko popolnoma prilagodi otroku. Stol, ki omogoča pravilno držo pri sedenju za pisalno mizo, je dobra naložba za vse življenje.

soba za šolarja

(Foto: iStockphoto)

Kam postaviti pisalno mizo?

Pomembno je, da mizo postavimo k viru svetlobe. Če je le mogoče, mizo postavit h oknu, in sicer naj bo osvetljena s prednje strani oziroma spredaj in z leve, če je otrok desničar ali sprednje in desne strani, če je levičar. Tako med pisanjem ne bo delal sence sam sebi. Pisalne mize, če je le mogoče, ne postavljajte tako, da svetloba prihaja izza hrbta. Če imate centralno postavljeno glavno svetilo v sobi, ki razsvetljuje prostor kot celoto, ne pozabite namestiti na mizo tudi namizne svetilke, ki bo primerno osvetlila delovno površino.

► Vrhunske rešitve za umestitev osnovne opreme v otroško sobo in optimalno postavitev pisalne mize glede na pozicijo oken in vrat. 

Nad pisalno mizo ali na drugo primerno lokacijo postavite tudi tablo, na katero bo lahko obesil urnik in druga pomembna obvestila. Ne pozabite tudi na lončke za pisala. Odlična rešitev so tudi posodice, ki se jih lahko obesi na steno. Lončki ne bodo jemali prostora na mizi, hkrati pa bodo pisala vseeno vedno pri roki.