Čiščenje

(Foto: iStock)

Na srečo obstaja kar nekaj trikov, kako se lotiti spomladanskega čiščenja stanovanja, da smo pri tem uspešni in na koncu tudi zadovoljni.

1. Razdelitev del

Če v hiši ali stanovanju ne živimo sami, potem je logično, da se spomladanskega čiščenja loti cela družina. Otroci naj bodo, glede na svoje zmožnosti in starost, zadolženi za svoje sobe, starša pa naj si med seboj opravila razdelita glede na svoje preference – nekdo raje sesa, drugi pa raje pomiva okna, zato naj prevzameta stvari, ki so jima ljubše. Če živite sami, se najprej lotite tistega opravila, ki ga najmanj radi opravljate, saj bo, če si ga pustite za konec, najverjetneje počakalo do naslednjega spomladanskega čiščenja.

2. Zmerno

Veliko krat se zgodi, da se v navalu pospravljalne mrzlice stvari lotimo preobsežno. Ne glede na to, ali živimo v 3-nadstropni hiši ali stanovanju, velikem 50 m2, pomembno je, da se generalnega čiščenja lotimo po prostorih. Šele ko smo en prostor očistili nesnage in odvečne krame, gremo v drug prostor.

Čiščenje

(Foto: iStock)

Ob sočasnem čiščenju in pospravljanju več prostorov se namreč zgodi, da nobenega ne dokončamo, kar nam vzame voljo za naslednji dan in tako pustimo stanovanje v še večjem neredu. Zaradi obsežnosti in količine prostorov v hiši priporočamo, da se popravljanja lotite po nadstropjih. Prav tako klet in podstrešje ne potrebujeta tako rednega pospravljanja kot bivalni prostori, zato se lahko pospravljanja in čiščenja teh lotite na nekaj let in ne vsakoletno.

3. Ponovna uporaba

Do kopičenja stvari največkrat prihaja zato, ker se težko ločimo od določenih oblek in predmetov, veliko krat pa jih shranimo le zato, ker se nam zdi, da jih bomo v bodoče morda potrebovali. Pri sortiranju oblek pomislite, koliko krat ste jo že imeli oblečeno in koliko krat jo boste še imeli. Oblek, ki že leta stojijo v omari, najbrž ne boste nikoli oblekli. Take obleke nesite na kakšno humanitarno organizacijo, v primeru čustvene navezanosti (npr. poročna obleka) pa jo dobro zaščitite in shranite. Obleke z luknjami ali madeži, ki se jih ne da ostraniti, poskusite predelati (če so vam ljube), v nasprotnem primeru se sprijaznite s tem, da jih morate zavreči. Take obleke lahko nesete v zbiralnico oblek za reciklažo in s tem naredite nekaj dobrega tudi za okolje.

Podobno storite s predmeti. Vprašajte se, kako pogosto ga uporabljate in če gre za zgrešen nakup in ne darilo ob jubileju, potem lahko kristalno vazo prodate naprej, dodatne vrečke za sesalec, ki se vam je že pred leti pokvaril, pa naj romajo kar v smeti.

4. Vse na svojem mestu

Do nereda oziroma občutka nereda prihaja veliko krat zato, ker stvari po uporabi ne postavimo nazaj na svoje mesto. Da do tega ne bi prihajalo, določimo mesta za posamezno skupino predmetov. Da se manjši predmeti ne izgubijo, lahko uporabimo okrasne škatle. Pri vhodu lahko tako stoji škatla s pripomočki za čiščenje čevljev, v kopalnici škatla z zdravili, v dnevni sobi pa škatla s pisarniškim materialom.

5. Vzdrževanje

Veliko laže, kot ribanje kopalniških ploščič s paleto različnih čistil proti vodnemu kamnu, je seveda sprotno vzdrževanje čistoče. Če namreč vsi družinski člani za seboj počistijo in pospravijo, ostane stanovanje dlje časa čisto in urejeno, spomladanska čiščenja pa manj intenzivna in naporna.