Varčevanje

Tudi z majhnimi triki brez večjih gradbenih posegov lahko privarčujete kakšen evro pri ogrevanju. (Foto: Thinkstock)

Položnice, opomini, preštevanje bankovcev ... Pa preračunavanje, kam bo šel kakšen evro in čemu se bo treba odpovedati, oklevanje, ali razbiti ’prašička’ in zapraviti tiste (za hude čase) težko privarčevane kovance, morda vzeti kredit … Se sliši znano? Žal se predvsem v tem času z omenjenimi dilemami spopada vedno več ljudi, ki se že tako komaj prebijajo iz meseca v mesec, sploh ker želijo sebi in svoji družini pričarati kar se da vesele in tople prihajajoče praznike, kamor seveda sodi tudi obdarovanje.

Dnevna temperatura naj bo v stanovanju od 20 do 22, nočna od 15 do 20 stopinj Celzija.

Seveda največje težave ne predstavljajo stroški daril in prazničnih dobrot, pač pa visoki računi za ogrevanje, ki posledično mnogim preprečujejo, da bi v imenu Božička vsaj svojim otrokom izpolnili goreče želje. Ste se tudi vi znašli v podobni situaciji? Namesto da vam stroški ogrevanja zagrenijo zimske mesece, raje razmislite, kako lahko s pametnimi odločitvami in nerazsipnim ravnanjem pri porabi energije v domu kakšen evro privarčujete.

Dejstvo je, da je dolgoročno edini smiseln ukrep celotna (ali vsaj delna) energetska sanacija stavbe, seveda pa gre za investicijo, ki si je večina preprosto ne more privoščiti, kljub temu da so prihranki pri porabi energije v tem primeru veliki, vložek pa se lahko povrne že v desetih do petnajstih letih. Kar zajeten kupček denarja je mogoče prihraniti že samo s posodobitvijo ogrevalnega sistema in zamenjavo energenta. Kot eno najbolj varčnih in okolju prijaznih rešitev strokovnjaki priporočajo ogrevanje na zemeljski plin, podjetje Eni Adriaplin, ki skrbi za nemoten prenos in distribucijo plina v 18. slovenskih občinah, pa si je s svojimi dolgoletnimi izkušnjami in referencami upravičeno pridobilo sloves enega najbolj zaupanja vrednih ponudnikov. Svojim odjemnikom vedno z veseljem postrežejo z vsemi informacijami ter jim glede na njihove želje in potrebe pomagajo najti najbolj optimalen paket dobave zemeljskega plina. V svoji ponudbi imajo denimo paket Preprosto asistenca, v okviru katerega so odjemalci deležni številnih ugodnosti in popustov, kar je najpomembnejše, pa je asistenca, ki je uporabnikom na voljo kar 24 ur na dan in brezplačna uporaba storitev Mojster pri roki.

SODELUJTE V NAGRADNI IGRI!

Ker je za udobje bivanja ključna kondicija doma, vam pri Eni Adriaplin ponujajo celovite energetske rešitve. Med vsemi, ki boste do 27. 11. 2016 sodelovali v nagradni igri, bodo izžrebali 30 prejemnikov bonov v vrednosti 300 evrov, ki so namenjeni za pregled in popravila hiš za boljšo energetsko učinkovitost. Vsi prijavljeni pa greste še v dodaten žreb za lepe praktične nagrade.


S preprostimi triki preprečite uhajanje toplote iz stanovanja

Kot rečeno visoke prihranke pri ogrevanju zagotavljajo predvsem večji gradbeni posegi in zamenjava ogrevalnega sistema, žal pa te rešitve niso za vsak žep. A roko na srce, velikokrat smo za visoke zneske na položnicah krivi tudi sami, ker potratno ravnamo z energijo v domu. Na srečo pa obstaja malo morje trikov, s katerimi lahko vsaj malo prispevate k nižjemu računu za ogrevanje. Čeprav čudežev ne morete narediti, se bo dolgoročno vsekakor izplačalo, če boste malce pazljivi.

● Toploto večkrat izgubljamo skozi ne dovolj zatesnjena vrata in okna, kar lahko enostavno preverite. Odprite okno ali vrata, na okvir dajte list papirja in zaprite. Če lahko papir izvlečete brez težav, zagotovo izgubljate energijo. Zaradi nekakovostnih oken in vhodnih vrat lahko temperatura v prostoru ponoči pade celo za 10 stopinj. Za prvo pomoč bodo prišle prav že odeje pod vrati in okni; toplota bo res uhajala ob straneh in na vrhu, spodaj pa ne več. Veliko boljša rešitev, v kolikor si ne morete privoščiti novih oken ali vrat, je zatesnitev z namenskim samolepilnim trakom, ki ni predrag. Zaradi prožnosti so boljši gumijasti trakovi kot penasti. Namestite jih po vsej stični površini.

● Ob izredno nizkih temperaturah lahko na okna namestite folijo z mehurčki, ki jo praviloma uporabljajo v transportu. Prodajajo jo na meter in ni draga, znatno pa bo pripomogla, da bo veliko toplote ostalo v prostoru. Če imate zavese, omenjena folija ne bo kazila prostorov.

Okno

Ne odpirajte oken 'na kip', ampak raje stanovanje dvakrat dnevno dobro prezračite. (Foto: Thinkstock)

● Dnevna temperatura naj bo v stanovanju od 20 do 22, nočna od 15 do 20 stopinj Celzija. Sicer pa ogrevanje posameznih prostorov lahko prilagodite. Temperatura zraka v posameznih prostorih naj bo glede na namembnost taka, da ne poslabša bivalnega ugodja. V prostorih, ki jih ne uporabljate (stopnišča, garaže, hodniki, shrambe, spalnice ...) ali v njih ne potrebujete visoke temperature, jo mirno lahko znižate. Za eno stopinjo znižana temperatura zraka v prostoru namreč lahko pomeni tudi okoli sedem odstotkov nižjo porabo energije.

● Če je zunaj sončno, odgrnite zavese, da bo v prostor prišla toplota. Sončni žarki namreč kljub temu, da je hladno, pronicajo skozi okna in še dodatno segrejejo prostore. Ponoči pa se steklo ohladi, četudi imate dvojno zastekljena okna. Če bi torej želeli ohraniti temperaturo v prostoru na 20 stopinjah, se bo ta ponoči spustila na okoli 14 stopinj Celzija, pri čemer je izguba energije med 50 in 100 vati na kvadratni meter. Da bi to vsaj do neke mere preprečili, spustite žaluzije oziroma rolete ter zagrnite zavese, preden se stemni.

● Za radiatorje na zunanjih zidovih pod okni lahko namestite odsevno folijo ali stiropor. Toplota bo šla v prostor, namesto v okna. Radiatorjev nikar ne pokrivajte, ravno tako tik nad njimi ne montirajte polic.

● Prostora ne zračite z odpiranjem oken ’na kip’, ker bo toplota uhajala, kakovost zraka pa ne bo idealna. Raje zjutraj in zvečer za pet do deset minut odprite okna na stežaj. Svež zrak se namreč tudi prej ogreje.

● Da vam bo toplo vsaj v noge, lahko v prostore, v katetrih se veliko zadržujete., položite preprogo – ta bo hkrati delovala tudi kot izolacija.

● Ob daljši odsotnosti je smiselno regulacijo centralnega ogrevanja preklopiti na znižan režim obratovanja.

● Vse ogrevalne naprave je še pred začetkom kurilne sezone pametno preveriti, očistiti in po potrebi obnoviti.

● Enostavno reguliranje porabe energije lahko omogočite z vgradnjo termostatskih ventilov.

● Če imate pisalno mizo ob zunanji steni in gledate skozi okno, se zna zgoditi, da vas bo hitro začelo zebsti v noge. Tovrstno pohištvo je zato bolje namestiti k notranjim stenam, če pa ne gre drugače, lahko za mizo namestite kakšen karton ali dodatno stranico. Še posebej neprijetno je, če imate ob zunanji steni vzglavje postelje. V tem primeru malce pomaga visoka in masivna stranica postelje ob vzglavju.

Za konec pa vendarle poudarimo še enkrat - hiša brez fasade je kot ’luknja brez dna’, v kateri se izgublja energija pri ogrevanju in ohlajevanju. Strošek izolacije in zamenjave ogrevalnega sistema res ni majhen, vendar se vsekakor obrestuje - naložba se bo povrnila v nekaj letih, saj se bo poraba energije zmanjšala med 40 in 60 odstotkov.

Sponzorirana vsebina