Moderna dnevna soba

(Foto: Profimedia)

Izberite udobno in modno hkrati

Verjetno ne mine dan, da ne bi videli pohištva, ki vas popolnoma prevzame. Izložbe in revije so polne modnih kosov, ki pa niso nujno najbolj primerni za vaš dom. Če ste opazili kavč, ki vam je na videz všeč, se, preden se odločite zanj, vprašajte, kako bi se bilo zlekniti na njem in brati knjigo. Udobje bo vplivalo na vašo izbiro, in tako ne boste vsakič zaradi najnovejših smernic razmišljali o nakupu novega pohištva. Od udobnega kotička se ne boste želeli ločiti.

Feng shui, spalnica

(Foto: Pinterest)

Tudi tekstura je pomembna

Posebej v sodobnih, minimalistično opremljenih stanovanjih, kjer prevladuje bela barva, se lahko zgodi, da se izgubi prijeten občutek domačnosti. Občutek domačnosti ali topline ni vezan zgolj na izbor barv, temveč je stvar celostne zasnove ambienta. Vsaj enakovredno vlogo igrajo teksture površin, nianse bele barve (ki jih je 'nešteto'), razporeditev elementov opreme, tako dnevna kot umetna svetloba ipd. Z uravnavanjem teh elementov ustvarjamo omenjeni občutek. Čeprav vaše stanovanje ni pretežno belo, lahko teksturo različnih materialov uporabite pri oblikovanju udobnega doma. Preprosto obkrožite se s stvarmi, ki bi se jih želeli dotakniti. Najsi gre za mehko preprogo, leseno pohištvo ali tapeto z reliefom. V velikih prostorih so to odlične rešitve za ustvarjanje vtisa domačnosti.

Kombinirajte različno pohištvo

Popolnoma nič ni narobe, če si pri izbiri pohištva dovolite nekaj svobode in se ne odločate za sete. To velja posebej za tiste, ki nočete, da je vaš dom podoben tistemu, ki je razstavljen v pohištvenem salonu. Izberite različne barve, sloge in materiale in jih med seboj kombinirajte. To bo vašemu domu dodalo osebno noto in z njo več domačnosti.

Uporabite tople barve

Ni skrivnost, da barve pri ljudeh sprožajo različne občutke in da je njihova izbira izjemno pomembna za splošno počutje v prostoru. Vplivi barv so lahko različni, odvisno od osebe, njenega početja in počutja ipd. Zato ni enoznačnega odgovora. Otroci potrebujejo bolj žive barve, za starejše je pomemben kontrast, oprema mora ustrezati početju (igra, delo, prehranjevanje, druženje …). Če je vaša želja ustvarjanje toplega vtisa v prostoru, se ne branite oranžnih, rjavih in rdečih odtenkov. Z uporabo močnejših barv boste navidezno prostor zmanjšali, zato izberite na primer kavč ali zavese v intenzivni in topli barvi.

Zen, spalnica

(Foto: Pinterest)

Oblikujte s svetlobo

Naravna in umetna svetloba v prostoru ustvarjata čudeže. Priporočljivo je, da uporabite več virov svetlobe v obliki stenskih in stoječih lučk. Če želite ustvariti vabljiv in udoben videz doma, vam bo to najlažje uspelo tako, da v večjih prostorih namestite več namiznih luči. Ko bodo prižgane, bodo ustvarile intimno vzdušje in navidezno zmanjšale prostor. Stropne luči uporabljajte čim manj in jih prižgite le ob morebitnih formalnih priložnostih.

Ne pozabite na detajle

Svečka, figurica in knjiga so le ene od stvari, ki v primeru, da so postavljene na pravo mesto, lahko naredijo čudeže pri ustvarjanju vabljivega doma. Odlična izbira so tudi stenske nalepke ali fototapete. Če pred obiskom družine ali prijateljev stanovanje skrbno očistite, s tem ne naredite veliko za splošno vzdušje. Čistoča je seveda zelo pomembna, vendar lahko s pospravljanjem in umikanjem stvari, kot so knjige, revije in druge drobnarije, ustvarite videz sterilnega doma, ki je podoben hotelu. Ne pozabite, obiski so prišli, da bi se družili z vami in ne da bi opravili inšpekcijo vašega doma.

Ustvarjanje vzdušja

Če pričakujete obiske in želite ustvariti posebej prijetno vzdušje, lahko prostor "napolnite" z glasbo. Ta bo v kombinaciji z udobnimi sedeži in blazinami vabila k druženju. Ne pozabite niti na prijeten vonj, toplino pa lahko ustvarite s prižgano svečo, solno lučko ali kaminom, če ga imate na voljo.

Obkrožite se s stvarmi, ki jih imate radi

Pri selitvi v nov dom morajo stvari, ki so vam pri srcu, dobiti prav posebno mesto. Stanovanje mora odražati osebnost njegovih prebivalcev, vse drugo je drugotnega pomena. Zato najprej poiščite način, kako svojo zbirko plošč, knjig, sliko ali fotografijo vključiti v opremo novega doma in vse drugo prilagajajte temu. Napolnjen z osebnimi predmeti vaš dom nikoli ne bo videti hladen.