dominvrt
Svetle rešitve za temne bivalne prostore
DOM

Svetle rešitve za temne bivalne prostore

08.01.2019, 21:00
0

Svetloba je v prostoru eden od najpomembnejših dejavnikov, ki ključno vpliva na bivalno ugodje uporabnikov. Če pa lega našega stanovanja, majhne okenske odprtine ali kakšen drug nelaskajoč dejavnik onemogočajo prehod zadostne količine naravne svetlobe v prostor, vam predstavljamo nekaj trikov, s katerimi boste v svojem domu kljub temu lahko ustvarili prijeten ambient.

Lokalna osvetlitev bralnega kotička v dnevni sobi z visečim svetilom.
Lokalna osvetlitev bralnega kotička v dnevni sobi z visečim svetilom./ FOTO: iStock

Načeloma velja, da v vsakem prostoru zagotovimo tri osnovne načine osvetlitve, in sicer osrednjo osvetlitev, delovno osvetlitev in ambientalno osvetlitev. Ko govorimo o splošni oziroma osrednji osvetlitvi, gre za razpršeni vir svetlobe, ki zadostno osvetli prostor do te mere, da znotraj njega lahko nemoteno prehajamo. Pri osvetlitvi delovnih površin oziroma lokalni osvetlitvi prostora govorimo takrat, ko z bolj usmerjeno svetlobo dodatno osvetlimo površino, ki jo uporabljamo pri določenem opravilu. Naprimer delovno mizo, mizo v jedilnici, kuhinjske delovne površine ali kakšen kotiček, namenjen branju, ki se ponavadi nahaja v dnevni sobi ali spalnici. Ambientalna osvetlitev pa je tista boniteta, ki v vsakem prostoru pričara prijeten, celo romantičen ambient. Umeščamo jo v dnevne prostore ali spalnico, zanjo pa lahko poskrbimo tudi z dodatki, kot so dekorativne lučke ali svečke. 

To je barva, ki vam bo vlila energijo
PREBERI ŠE
To je barva, ki vam bo vlila energijo

Viseča svetila nad jedilno mizo in stoječa svetilka v kotu, ki poskrbi za dodatno osvetlitev in hkrati pričara prijeten ambient.
Viseča svetila nad jedilno mizo in stoječa svetilka v kotu, ki poskrbi za dodatno osvetlitev in hkrati pričara prijeten ambient./ FOTO: Profimedia

Dodatna osvetlitev najtemnejših delov prostora 

To pomeni, da kakšno namizno ali ambientalno svetilko lahko postavimo tudi na polico, ki stoji v najtemnejšem kotu sobe ali svetilo namestimo na vrh (ne previsoke) omare. Presenečeni boste nad spremembo, ki jo bo tovrstna ambientalna osvetlitev pričarala v prostoru. Če imate radi umetnine, del dnevne sobe prav z osvetlitvijo spremenite v mini galerijo, in sicer tako, da nad uokvirjeno sliko namestite okusno izbrano stensko svetilko. Ta bo dodatno izpostavila umetniško delo, na katerega bomo ravno zaradi točkovne osvetlitve še hitreje preusmerili pozornost. Podobnega načina dodatne osvetlitve se lahko poslužimo tudi v kuhinji, kjer so trenutno pravi hit pasovne osvetlitve z LED trakovi. Slednje lahko namestimo direktno pod viseče omarice vzdolž celotne površine, na zunanji ali notranji rob. LED trakovi, ki so najpogosteje izbrani v hladnih ali toplih niansah bele svetlobe, pa niso uporabni le v kuhinji, ampak z njimi lahko izkoristimo potencial prav vsakega prostora v našem domu. Z izbiro tovrstne dodatne osvetlitve bomo prostor optično povečali, ga navidezno odprli, bolj bo zračen in prijeten. Svetlobne trakove lahko denimo uporabimo kot linijsko talno ali stropno osvetlitev na hodniku, v kopalnici z njimi osvetlimo prostor okrog ogledal ali se celo poigramo z osvetlitvijo posteljnega vzglavja v spalnici. 

Luksuzno in prefinjeno: dekorirajte s srebrno in zlato
PREBERI ŠE
Luksuzno in prefinjeno: dekorirajte s srebrno in zlato

Za dodatno osvetlitev v jedilnici poskrbimo z več posameznimi visečimi svetili nad jedilno mizo, kuhinjsko delovno površino pa lahko osvetlimo z linijskimi lučmi.
Za dodatno osvetlitev v jedilnici poskrbimo z več posameznimi visečimi svetili nad jedilno mizo, kuhinjsko delovno površino pa lahko osvetlimo z linijskimi lučmi./ FOTO: iStock

Izkoristimo odsevne površine 

K bolj svetlemu prostoru in na splošno k bolj prijetnemu ambientu pripomorejo tudi ogledala. Če nam denimo dnevne svetlobe primanjkuje v dnevni sobi, jih lahko namestimo nad sedežno garnituro. Najboljši učinek bomo dosegli z uporabo enega večjega kosa, ki je po možnosti že uokvirjen. Tako bomo pravzaprav kot umetnino razstavili odseve, ki se bodo ujeli znotraj ogledala. Če imate možnost, ga namestite na steno, ki stoji nasproti okna, saj se bo vanj tako ujelo največ naravne svetlobe. Zanimiv učinek ima na steno umeščenih tudi več manjših ogledal, ki jih razporedimo v smiselno kompozicijo in nato izobesimo ali prilepimo. Poleg tega, da služijo kot dekorativni elementi, prostor tudi optično povečajo in ga poživijo. V prostoru se lahko poigramo tudi z umeščanjem posameznih kovinskih elementov, ki delujejo na podoben način kot ogledala. V dnevni sobi namesto lesenih polic lahko izberemo steklene, enako naredimo s klubsko mizico. Kot lovilci svetlobe se izvrstno obnesejo tudi dekorativni elementi iz kovine, naprimer tolčene vaze ali celo tabureji iz bakra, medenine inaluminija, ki izvrstno poživijo prostor in mu vdahnejo kanček orientalskega.

Najboljši efekt bomo dosegli, če ogledalo umestimo nasproti naravni svetlobi.
Najboljši efekt bomo dosegli, če ogledalo umestimo nasproti naravni svetlobi./ FOTO: iStock

Bi radi imeli eklektičen interjer? To morate vedeti
PREBERI ŠE
Bi radi imeli eklektičen interjer? To morate vedeti

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
S princem Williamom o najbolj črnem scenariju: ...
ŠPORT
Hondin 'dream team': Marquez in Lorenzo ...
POP IN
Pamela Anderson razkrila, kateri so najboljši in ...
TV ODDAJE
'Zvezde plešejo so nekaj najlepšega, kar se mi je ...
VIZITA.SI
Največje grožnje našemu zdravju v letu 2019
OKUSNO.JE
Preprost recept za hitro kosilo med tednom
ZADOVOLJNA.SI
Kavbojke, ki smo jih nekoč oboževale, so nazaj!
MOSKISVET.COM
Lepa Irina je morila v slogu Razkolnikova!
BIBALEZE.SI
Ta posnetek je pretresel številne starše
CEKIN.SI
Ljubljana na seznamu top 10 destinacij za ...
DOMINVRT.SI
Vsestranski kompozit, ki ponovno osvaja moderne ...
OKUSNO.JE
Tradicionalne dolenjske dobrote