hodnik

(Foto: iStock)

Barvna paleta in izbira materialov

Ko se odločimo za osvežitev dolgega, temnega in ozkega hodnika, ki v marsikaterem domovanju predstavlja tisti pozabljen kotiček, s katerim se nihče pretirano ne ukvarja, so za občutno spremembo dovolj že majhni posegi. Za tiste, ki načrtujete bolj korenito prenovo ali se z opremljanjem hodnika srečujete prvič, pa najbolje, da začnemo kar z barvami. Za ozke in temne prstore so na spošno priporočljive svetle in nevtralne barve, saj vizualno povečajo prostor. Svetlejša, kot je izbrana barvna skala, večji, prostornejši in bolj zračen bo ta deloval. Če boste za stene izbirali bele, bež, sivkaste, lahko tudi pastelno zelene ali pudraste odtenke, vsekakor ne boste zgrešili. 

Kar se tiče barvnih odtenkov za tla, je možnosti nekoliko manj, pri izbiri primernih materialov pa je treba upoštevati tudi dejstvo, da je hodnik veliko bolj frekventna točka od naprimer spalnice, zato morajo biti talne obloge tem razmeram prilagojene. Pogosto so najbolj praktične keramične ploščice, zadnje čase pa so izredno priljubljene tudi vinilne obloge. 

Če so tla v vašem hodniku izrazito temnih barv, jih lahko poživite tudi s preprogami. Odlična izbira so tiste z grafičnimi vzorci, bodisi s črno belo črtno kombinacijo ali pa enobarvne različice v svetlejših odtenkih. 

Poigrajmo se s svetlobo in globino 

Ogledala kot dodatek lahko poskrbijo za pravo čarovnijo. Z njimi prostor navidezno občutno poglobimo, če jih le namestimo na pravo mesto. Pa poglejmo najbolj učinkovite rešitve. V primeru, da je hodnik dolg in se konča s steno (ne z vrati ali oknom), bo za opazno spremembo v prostoru dovolj le eno ogledalo, ki je lahko oglate ali ovalne oblike. Namestimo ga na vidno mesto v višino naših oči (če je večjih dimenzij, ga lahko naslonimo kar ob steno). Tako bomo ob vstopu v prostor imeli občutek, da se ta steka v neskončnost. 

Če so na koncu hodnika vrata, ki vodijo v sosednji prostor, lahko ogledala uporabimo malo drugače. V tem primeru bomo potrebovali več kot le en kos. Na levi ali desni strani hodnika z enakomerno izobešenimi ogledali namreč ustvarimo nek ritem, s katerim dosežemo kontinuiteto prostora. Namesto ogledal v tem primeru lahko uporabimo tudi slike. 

Kar se tiče svetil, je smiselno, da so glede na dolžino hodnika razporejene po segmentih. Tako bomo zagotovili enakomerno umetno osvetlitev vzdolž celega hodnika. 

Preberite še: Kako dom polepšati s slikami?

Okrasne rastline 

Četudi na hodnik prodira malo naravne svetlobe, to še ne pomeni, da se moramo odpovedati okrasnim sobnim rastlinam. Drevesasta ali sobna aralija, bršljan, asparagus, jelenov jezik, navadna ščitovka, plezavi gumovec in šibasta palma so primeri lončnic, ki uspevajo tudi v senčni in polsenčni legi. Za gojenje sobnih rastlin v temnih prostorih obstajajo celo posebne sijalke, ki jih v skrajnem primeru lahko uporabimo kot nadomestek naravne svetlobe in z njimi še tako temen hodnik spremenimo v nov življenjski prostor za naše zelene ljubljenke. 

Bršljan

Bršljan uspeva v prostorih z manj dnevne svetlobe in je idealna izbira za kakšno višjo polico na hodniku, saj se njegovi listi vejasto razraščajo navzdol. (Foto: iStock)

Preberite še: Rastline v sobi: da ali ne?