dominvrt
To je barva, ki vam bo vlila energijo
DOM

To je barva, ki vam bo vlila energijo

31.12.2018, 14:34
0

Idealen prostor, v katerem bi morali uporabiti rdečo, je dnevni oziroma bivalni. Ker nas ta barva prebudi in nam da energijo, je pametna izbira za del domovanja, kjer se zadržujete čez dan. Ker pa ne opremlja vsak od nas od začetka, smo za vas pripravili nekaj predlogov, kako lahko tudi v že opremljeno sobo vključite nekaj rdeče.

Rdeča
Rdeča/ FOTO: iStock

Rdeča
Rdeča/ FOTO: iStock

V tem prazničnem času se lahko za več rdečih elementov odločite tudi, da bi ustvarili bolj prazničen duh. Lahko jih pustite še v januarju in tako poživite svoj dom v tem bolj temačnem, zimskem obdobju.

Rdeča je barva, ki je zaradi njene živosti, v spalnici, kjer počivamo, ne priporočamo. Tudi ko zjutraj stopimo v kopalnico, verjetno ne želimo, da nas s svojim učinkom pri priči zbudi. V kuhinji ni primerna, ker vzbuja tek.  V današnjem času obilja imamo že tako težave z disciplino. Po drugi strani pa je idealna za dnevni prostor, kjer si – sploh pozimi – želimo, da bi ob petih popoldne še imeli energijo brati, gledati televizijo, se družiti, ustvarjati … Poglejmo, kako jo lahko vključimo v svoj prostor.

1. Pobarvana stena ali tapeta

Pobarvajte oziroma prekrijte s tapeto le eno steno, saj je rdeča intenzivna barva, tako da z njo ni dobro pretiravati. To je še posebej priporočljiv poseg, če imate sicer bolj nevtralno opremljen prostor.

2. Pobarvajte notranji del knjižne omare

To pa je poseg, ki je manj vpadljiv kot prejšnji, a prostor lahko hitro spremeni v drugačnega in bolj zanimivega. Če imate kakšno belo knjižno omaro, pobarvajte le njen notranji del z rdečo.

Preberite si še, kako se pravilno opremlja z belo barvo.

Rdeča
Rdeča/ FOTO: iStock

Rdeča
Rdeča/ FOTO: iStock

3. Dekorativne blazine

Najlažji način, kako nekaj spremenimo. Dekorativne blazine lahko večkrat menjamo. Tiste, ki jih ne uporabljamo, le pospravimo v omaro. Lahko jih zamenjamo glede na letni čas. In pozimi, ko je bolj temačno, so lahko vse dekorativne blazine rdeče, nekatere imajo lahko vzorec.

4. Preproga

Lahko je povsem rdeča, lahko ima rdečo le v vzorcu. Na slednji način lahko vnesemo v dnevni prostor nekaj barve, ki nas prebudi. Ker je ne bo preveč, se takšna preproga lahko ujame z marsikatero opremo kot tudi z drugimi barvami. Tudi preproge lahko kot dekorativne blazine večkrat menjate in tako spreminjate prostor.

5. Božična zvezda

Ne le ena. Skupaj jih postavite več, in sicer najmanj tri, lahko celo pet. Vedno ko skupaj postavite predmete, jih mora biti liho število. Iz nekega razloga je to za človeško oko bolj estetsko. V drugih letnih časih lahko uporabite drugo rdeče cvetje.

Kakšno pa je ljubljansko stanovanje opremljeno v stilu urbane džungle?

6. Umetnost

Tudi na ta način lahko rdečo barvo vnesete v marsikateri prostor. Izberite večje delo in ga obesite tako, da je središčna točka prostora. Imeli boste več energije vsakič, ko ga boste pogledali.

7. Svetilo ali oblazinjen stol ali …

Rdečo lahko vnesete z enim vpadljivim elementom. V tem primeru gre za tako imenovani akcent ali poudarek. Lahko je oblazinjen stol. V tem primeru lahko morda na novo oblazinite kakšen stari stol. Lahko pa je rdeče svetilo, lahko okrasna posoda za sobno cvetje, kavna mizica ... Pomembno je, da v tem primeru nimate preveč takšnih elementov. Sicer ne bodo delovali kot barvni poudarek.

Preberite si še, v kakšni spalnici se najboljše spi.

Rdeča
Rdeča/ FOTO: iStock

Rdeča
Rdeča/ FOTO: iStock

Rdeča
Rdeča/ FOTO: iStock

Rdeča
Rdeča/ FOTO: iStock

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
S princem Williamom o najbolj črnem scenariju: ...
ŠPORT
Hondin 'dream team': Marquez in Lorenzo ...
POP IN
Neprepoznaven Jack Nicholson: so krivi ...
TV ODDAJE
'Zvezde plešejo so nekaj najlepšega, kar se mi je ...
VIZITA.SI
Največje grožnje našemu zdravju v letu 2019
OKUSNO.JE
Preprost recept za hitro kosilo med tednom
ZADOVOLJNA.SI
Kavbojke, ki smo jih nekoč oboževale, so nazaj!
MOSKISVET.COM
Lepa Irina je morila v slogu Razkolnikova!
BIBALEZE.SI
Ta posnetek je pretresel številne starše
CEKIN.SI
Na občini so telefoni pregoreli: vsi bi kupili ...
DOMINVRT.SI
Vsestranski kompozit, ki ponovno osvaja moderne ...
OKUSNO.JE
Tradicionalne dolenjske dobrote