Dnevna soba

(Foto: iStock)

1. Dobro analizirajte prostor

Še preden se odpravite po trgovinah ali izberete prvo pohištvo, ki vam je najbolj všeč, analizirajte svoj dom. Kaj to pomeni? Najprej premislite, kaj vse v njem potrebujete. Kuhinjo, prostor za pomivalni stroj, mizo za štiri ljudi ali mizo za dva, prostor za otroško posteljo, za shranjevanje igrač … Premislite še, kaj potrebujete nujno, brez česa pa bi morda tudi lahko čisto lepo živeli. Se pravi – morda bi raje imeli mizo za štiri, a če bo ta zavzela preveč prostora, bi bila dovolj že miza za dva. Nato poglejte, kako lahko vse svoje potrebe čim bolje umestite v svoj dom. Morda bo recimo bolj kot mizo smiselno izbrati samo pult in dva barska stolčka … Takšen pult lahko namreč uporabite tudi kot delovno površino.

Kopalnica

(Foto: iStock)

2. Ni treba, da je vse najmanjše mogoče

Pogosto ljudje, ko kupujejo za manjši dom, pazijo, da je vse najmanjše mogoče. Toda včasih imajo pravzaprav dovolj prostora tudi za kakšen večji kos. Je pa nujno, da nato nanj pri opremljanju gledate kot na tisti del, ki bo pritegnil največ pozornosti. Če ugotovite, da imate lahko večji kavč, zato vse ostalo izbirajte tako, da se ujema z njim. Naj postane kar nekakšna fokusna točka celotnega doma.

3. Izogibajte se talnim in namiznim svetilom

Nekaj prostora lahko prihranite s tem, da ne izbirate talnih svetil, temveč takšna, ki se pritrdijo na strop ali steno. Pazite pa tudi pri izbiri namiznih svetil, saj ta lahko po nepotrebnem zavzemajo prostor na mizi. Razmislite, ali res potrebujete luč na določeni mizi. Ali pa bi bilo enako učinkovito, če bi jo imeli pritrjeno na steno. Tukaj je res potreben precejšen razmislek, saj je svetila pomembno izbrati tako, da se bomo ob njihovi svetlobi dobro počutili. Ne postavljajte zato po nepotrebnem luči tam, kjer niso praktične. Po drugi strani naredite prostor tam, kjer so nujno potrebne. To je del opremljanja, kjer se je res smiselno posvetovati s strokovnjakom, saj svetloba močno vpliva na naše razpoloženje.

4. Vse stene prebarvajte z eno barvo

Da bi dom deloval večji, vse stene prebarvajte z eno barvo. Najbolje bi bilo uporabiti nežen toplejši odtenek. Še bolje pa je, da to barvo nato še enkrat uporabite v prostoru. In sicer z enim od tistih dekorativnih izdelkov, ki jih izberete z namenom, da bi pritegovali pozornost (denimo vaza, dekorativne blazine …) Tako bo prostor deloval bolj povezan in harmoničen.

Preberite si še: Kako izbrati prave barve za svoj dom?

5. Premislite, kaj je lahko uporabno na več načinov

Kako je lahko postelja tudi kavč in kavč tudi postelja? Kaj je lahko mizica, hkrati pa dodaten stol, ko je ta potreben? Kako je lahko delovna miza tudi prostor, kjer postrežete hrano in pijačo, če imate goste? Pri manjšem domu je preprosto treba biti bolj inovativen ter pri opremljanju res razmišljati vnaprej.

6. Nobenega prostora ne pustite neizkoriščenega

Pod posteljo je lahko prostor, kjer zložite oblačila, ki jih v tem letnem času ne potrebujete. Kavna mizica ima lahko tudi prostor za shranjevanje, podstavek za televizijo je lahko predalnik. Kakšna omara lahko stoji tudi na balkonu, še posebej, če je pritrjena na steno in dvignjena od tal. Če imate prostor, kupite mizo, ki se lahko podaljša. Namestite kljuke za obešanje. Če imate možnost, pa dvignite posteljo in spodaj naredite prostor za delovno mizo ali kavč.

Majhno stanovanje

(Foto: iStock)

Majhno stanovanje

(Foto: iStock)

Majhno stanovanje

(Foto: iStock)

Kuhinja

(Foto: iStock)

7. Premislite, koliko prostora  za shranjevanje res potrebujete

Pri manjšem domu je pomembno, da ne shranjujete stvari, ki jih v resnici ne potrebujete. Tako oddajte ali prodajte oblačila, ki jih, roko na srce, ne boste več nosili, enako je praktično storiti tudi s knjigami, pri katerih realno mislite, da jih ne boste še enkrat prebrali. Manj stvari bo v manjšem domu olajšalo vzdrževanje reda. In še pomembneje: zmanjšalo bo količino prostora za shranjevanje, ki ga boste potrebovali. Pametno je tudi ne pretiravati s številom dekorativnih predmetov ter te izbrati tako, da niso le v okras. Denimo lončnice tudi vdahnejo prostoru več življenja, z okrasno odejo se lahko pokrijete, hkrati pa z njo v prostor vnesete novo teksturo, enako velja za preprogo, ki za povrh prav tako daje domu občutek večje topline in manjše sterilnosti.

Preberite si še: Kako opremljati tudi z materiali in teksturami?