Naravni materiali

(Foto: iStock)

Kakšen je wabi sabi stil?

Že samo poimenovanje tega stila opremljanja zveni tako imenitno, da bi človek svoj dom najraje opremil v tem duhu že zato, da bi gostu lahko dejal: za navdih sem imel wabi sabi. Kar pa v resnici ne bi bilo ravno v skladu s filozofijo, ki se skriva pod tem eksotičnim imenom.  

Wabi sabi je poimenovanje za japonsko filozofijo, ki se je pojavila nekje v 15. stoletju. Bila je neposreden odziv na to, kar je bilo na Japonskem moderno pred njo: pretiravanje, večno pehanje za čim bolj redkimi in luksuznimi materiali, razkazovanje, koliko si lahko privoščiš ...

Spalnica

(Foto: iStock)

Wabi sabi je tako ravno nasprotje od tega – precej prizemljen stil, ki vedno poskuša najti povezanost s to našo materjo Zemljo, ceni preprostost, vidi lepoto tudi v tistem, kar velja za nepopolno ... Wabi sabi je mnogo več kot samo stil opremljanja. Je celotna filozofija življenja, naš odnos do tukaj in sedaj. In ključen del tega stila je, da še posebej veliko pomembnost pridaja temu, da se ljudje dobro počutijo. To pomeni, da tukaj oblikovanje nikoli ni samemu sebi namen. Vedno je na prvem mestu človek in še bolj – njegova sreča.

Kako opremljati v stilu wabi sabi?

V resnici se prostori opremljeni v tem stilu lahko med seboj zelo razlikujejo. S to filozofijo v mislih lahko namreč opremimo tako prostor v bolj skandinavskem stilu kot prostor v bolj meditaranskem stilu. Eden je bolj umirjen, drugi bolj živahen. A v obeh primerih lahko sledimo tudi japonski filozofiji wabi sabi. A kako?

Ko izbiramo pohištvo in dekoracijo, imejmo v mislih naslednje:

- Vse mora biti funkcionalno, kar pa ne pomeni, da ne more biti tudi lepo.

- Še bolj kot to, da je lepo, je pomembno, da prispeva k temu, da se človek v tem prostoru dobro počuti.

- Vse naj bo čim bolj naravno in prijazno do narave.

- Pomembna je pristnost. Kaj to pomeni? Denimo, da opremljate z lokalnimi materiali, z nečim, kar je nekdo naredil ročno ... Pa tudi, da nečesa ne izberete samo zato, da bi druge impresionirali.

- Ne bodite obremenjeni s popolnostjo.

- Ne pretiravajte, ampak težite k preprostosti, miru, ravnovesju ...

Kuhinja

(Foto: iStock)

Spalnica

(Foto: iStock)

Rastline

(Foto: iStock)

Dnevna soba

(Foto: iStock)

Poetika resnične harmonije

Pri tej filozofiji se ne komplicira. Išče se naravne materiale in lokalne proizvode. Nikakor se ne opremlja z masovno proizvedenimi izdelki, saj je pomemben del te filozofije tudi, da pustimo stvarem, da se postarajo. Pri dobro narejenih stvareh bo to videti dobro, pri slabo narejenih pa žal le zanemarjeno.

Sicer pa je res ključen del te filozofije naučiti se najti lepoto v tistem, kar ni popolno. Ni treba, da je vedno vse lepo pospravljeno. Če pa maček ali otrok razbijeta skledo, jo zlepite nazaj ali pa jo celo pustite poškodovano, če se je odlomil le manjši košček. To je tako, kot imamo ljudi, ki so klasično lepi. Potem pa imamo ljudi, ki niso, vendar so nam po drugi strani lahko ti še privlačnejši, saj imajo tisto nekaj več, tisto neotipljivo in neopisljivo, poseben čar ...

Dnevna soba

(Foto: iStock)

V primerjavi s še enim priljubljenim stilom opremljanja – shabby chicom je tako v resnici wabi sabi bolj preprost, manj zaverovan v to, kakšen izpade, bolj osredotočen na dobro počutje kot na dober videz. Dom, opremljen v stilu wabi sabi, je pomirjujoč, a ne dolgočasen. Je lep, a ne samo zato, da bi se lastniki lahko s tem pohvalili.

Del te filozofije je tako tudi zavedanje, da si želimo dom, ki bo čim bolje prezračen in bo imel dovolj naravne svetlobe. Preprost nasvet, če slednje nimate veliko: pomagajte si s primerno postavljenimi ogledali, ki lahko svetlobo usmerijo v kote, kjer jo je premalo.  

Kaj pa barve?

Tudi barve so čim bolj zemeljske, čim bolj pomirjujoče. To ne pomeni, da morajo biti samo svetle – lahko imate denimo tudi temnejši les, temnejši marmor … Primerne so tudi pastelne barve, ki pa ne smejo biti premočne. Seveda je s takšnimi barvnimi paletami zelo pomembno, da pri opremljanju znate pravilno uporabiti različne materiale in teksture, predvsem, da ne izbirate samo enega materiala, da se znate igrati z različnimi teksturami ... Več o tem, kako opremljati z materiali in teksturami, si lahko preberete tukaj. Več o opremljanju z barvami pa tukaj. Ni pa seveda, kot smo že omenili, nujno, da ima dom, ki je opremljen v stilu wabi sabi, le naravne tone. Lahko ga opremite tudi v živahnem mediteranskem stilu ter hkrati upoštevate načela te stare japonske filozofije. To pa je predvsem, da ne pretiravate in da vedno poiščete pravo ravnovesje. 

Kot ste verjetno do sedaj že sami zaključili iz tega članka, je wabi sabi več kot samo stil in estetika. Zelo je povezan s tem, kako živite in kako gledate na svet.

Znanost je pokazala: to vsebuje bolj srečen dom