Na kakovost našega spanca vplivajo številni dejavniki. Ni samo kakovostno ležišče tisto, zaradi katerega se zbudimo čili in spočiti, pač pa ima vsak posamezen element v spalnici določen vpliv. V zgornji fotogaleriji si lahko ogledate najbolj sproščujoče oziroma ’zen’ spalnice in brez slabe vesti ’ukradete’ kakšno idejo, da pa vam bo lažje, poglejmo, na kaj vse je treba paziti, da bo prostor, kjer spite, pomirjujoč in se boste v njem kar najbolje počutili.

Za začetek si lahko prikličete v misli okolje, ki se vam zdi še posebej sproščujoče. Ponavadi so to wellness centri, saj je njihov primarni namen ravno to – torej da se človek tam sprosti. Spomnite se, kaj je tisto, kar vas tam najbolj sprosti in skušajte to vnesti tudi v svojo spalnico. Pomembno je, da izberete umirjene in čim bolj naravne barve pohištva in sten. Če ste v osnovi ljubitelj živih barv, izberite eno ali dve najljubši in ju skušajte čim bolje umestiti v prostor. Naj bodo barvni predvsem drobni detajli, torej kakšna preproga, vaza, luč, blazina, v kolikor pa želite barvne stene, naj bo v živo barvo odeta zgolj ena. Saj veste – manj je več. Tudi z materiali je podobno; ti naj bodo čim bolj naravni, predvsem naj prednjačita les in kamen v kombinaciji s steklom, kakšni pleteni dodatki pa bodo dodali piko na i.

In ko smo že pri dodatkih, tudi tu se držite pravila ’manj je več’. Preveč ’načičkana’ spalnica vas ne bo pomirila, ampak prej razdražila. Priporočljiv ’dodatek’ je kakšna sobna rastlina, ki bo poleg tega, da bo v prostor vnesla nekaj zelenja, tudi očistila zrak, veliko manj priporočljive pa so elektronske naprave, kot so računalniki in televizorji. Če si že ne predstavljate življenja brez televizorja v spalnici, ga namestite v omaro in ko ni aktiven, samo zaprite vrata omare in ne bo motil vašega spanca. Miru naj ne moti tudi kakšen nepotreben hrup ali premočna osvetljava.

Za nekatere je pomembna tudi lega spalnice in razporeditev pohištva, še bolj pomembno pa je kakovostno ležišče. To izberite glede na lastne potrebe.

Naj bo spanec čim bolj udoben ...