Tulipani

(Foto: iStock)

1. Rumene ali zelene stene

Študija univerze v Amsterdamu je pokazala, da sta to dva barvna odtenka, ki nam vzbujata največji občutek sreče in zadovoljstva. Ker je morda težko vse stene v svojem domu prebarvati v rumeno ali zeleno, se lahko morda odločite le za nekaj sten, ki jih odenete v ti dve zanimivi barvi.

Preberite si še: Kako izbrati prave barve za svoj dom?

2. Vaze s svežim rezanim cvetjem

Četudi je žalostno, da sveže rezano cvetje hitro ovene in tako konča v košu za smeti, je resnica tudi, da nas spravlja v dobro voljo in nam na ustnice privablja nasmeh. To je dokazala raziskava, ki so jo opravili na ameriški univerzi Rutgers. Zato morda ni preveliko zapravljanje denarja, če si vsaj kdaj pa kdaj v tem času privoščimo dišeč šopek spomladanskega cvetja.

Preberite si še: Idealna popestritev vsakega doma

3. Sentimentalne fotografije

To so fotografije, ki v nas vzbujajo sentimentalne občutke. Spomnimo se izleta s prijatelji, spomnimo se, kako je bilo, ko je bil naš otrok mlajši ... Raziskava univerze v Portsmouthu je pokazala, da takšne fotografije v nas vzbujajo pozitivne občutke in nas delajo tudi mirnejše in bolj zadovoljne.

Sveče

(Foto: iStock)

4. Sveče z vonjem vanilije

Sveče so lepa dekoracija; ko jih prižgemo, pa nas s svojim plamenom in vonjem tudi sproščajo. Prižgite si denimo svečo zvečer, ko se želite pomiriti in sprostiti pred spanjem. Če se želite počutiti srečnejši, izberite vonj po vaniliji, je pokazala študija, ki je bila objavljena v zborniku Chemical Senses.

5. Dnevnik na mizi

Raziskava, ki je bila objavljena v zborniku Psychological Science, je pokazala, da na naš občutek sreče odlično vpliva tako pisanje dnevnika kot tudi prebiranje starih zapisov. Ne pozabite se v dnevniku tudi zahvaliti za vse, kar v življenju imate. Prepogosto se ljudje osredotočamo na vse, česar še nimamo, namesto da bi bili hvaležni za obilje, ki ga večinoma že imamo. Ali vidite? Ali lahko hodite? Ali niste na svetu sami? To je že obilje, ki ga prepogosto jemljemo za samoumevno, namesto da bi se zanj vsak dan znova zahvaljevali.

6. Kosmati prijatelji

Srečnejši naj bi bil tudi dom, v katerem prebiva vsaj še kakšen pes ali mačka, je pokazala študija, ki je bila objavljena v zborniku The Journal of Personality and Social Psychology. Domači ljubljenčki nam pomagajo, da se pogosteje gibljemo in smo bolj v stiku z naravo. Ko jih opazujemo, nas tudi spomnijo, kako malo je v resnici potrebno za srečo.

Preberite si še: 10 napak, ki jih delamo lastniki psov

Maček

(Foto: iStock)

7. Cvetlični vonji

Če radi svoj dom kako odišavite, vam znanstveniki predlagajo, da izberete cvetlične vonje. Vaš nos je namreč povezan z možgani in raziskava, ki je bila obljavljena v zborniku Association of Psychological Science, je pokazala, da so se ljudje počutili najsrečnejši, ko so bili izpostavljeni cvetličnemu vonju.

Preberite si še: Odlične ideje, kako polepšati in odišaviti stanovanje

8. Princip manj je več

Raziskava, ki so jo opravili na univerzi UCLA, je pokazala, da obstaja povezava med nižjimi ravnmi hormona stresa kortizola v telesu ter domom, v katerem je manj stvari. V tej študiji so sicer sodelovale le ženske, kaže pa, da je zelo mogoče, da se bolje počutimo nekje, kjer točno vemo, kje kaj stoji. Ker nimamo preveč stvari, pa takšen dom tudi lažje pospravimo ter vzdržujemo pospravljenega, kar nas tudi zagotovo dela bolj zadovoljne.

9. Pospravljena postelja

V raziskavi, ki jo je opravila ameriška Nacionalna fundacija za spanje, se je izkazalo, da so tisti, ki so poročali, da vsak dan, ko zjutraj vstanejo, takoj pospravijo posteljo, hkrati poročali, da zelo dobro spijo in se zbujajo naspani in spočiti. To pa zagotovo osrečuje. Pospravljena postelja nam poleg tega daje občutek takojšnje produktivnosti in kot v osmi točki dobimo še občutek, da živimo v urejenem okolju, kar nas spet spravi v boljšo voljo.

Spalnica

(Foto: iStock)