Opremljanje z rdečo

(Foto: Thinkstock)

Se je bojite?

Veliko ljudi se pri opremljanju boji uporabljati bolj drzne odtenke. Najraje se odločijo za belo, barve lesa, morda še za kaj sivega ali črnega … Toda tolikšna umerjenost lahko povzroči, da je naš dom ne le dolgočasen, ampak da deluje prav sterilen. V takšnem domu pa se ne moremo dobro počutiti. Treba je vnesti tudi nekaj barv, ki dom popestrijo, poleg tega pa mu dajo toplino in karakter. V takšnem domu se bomo dobro počutili.

Kako uporabljati drzen odtenek?

Res pa je, da je s takšnimi odtenki dobro opremljati previdneje. Če se bojite, da boste naredili napako, lahko poskušate upoštevati pravilo 10-30-60. 60 odstotkov prostora naj bo v barvnem odtenku, ki je bolj nevtralen. 30 odstotkov je lahko odtenka, ki je malo drznejši. In le 10 odstotkov je lahko res drzne barve, kot je močna rdeča. Vendar pa je večino pravil mogoče kršiti. In prav pri španskem ali mediteranskem načinu opremljanja boste opazili, da zelo svobodno uporabljajo rdečo barvo ter jo denimo kombinirajo celo z oranžno. Pri opremljanju je vedno treba uporabljati tudi svoj občutek. Žal nam pravila ne morejo povsem pomagati.

Preberite si več o španskem načinu opremljanja, pri katerem je rdeča barva eden ključnih elementov.

Opremljanje z rdečo

(Foto: Thinkstock)

Opremljanje z rdečo

(Foto: Thinkstock)

S čim kombinirati rdečo?

Kot smo že omenili, jo lahko kombinirate denimo s tlemi opečnate barve. Ker je rdeča toplejša barva, jo lahko kombinirate tudi s hladnejšimi sivimi odtenki. Zelo dobro pa se ujame tudi z zeleno. Ta je namreč na barvnem krogu ravno nasproti rdeči, zaradi česar je njena komplementarna barva. Pazite le, da pri kombiniranju zelene in rdeče vaš dom ne bo deloval, kot da se približuje čas božiča. Pravzaprav se zelena in rdeča zelo dobro ujameta v interjerju, ki je opremljen bolj bohemsko. Lahko pa zraven dodate še barvo sivke. In v bolj romantičnem interjerju lahko kombinirate rdečo in barvo sivke celo z rožnato.

Začnete lahko počasi

Uporabljate jo lahko kot rdečo šminko. Najprej torej v svoj dom vnesite le majhne poudarke v rdeči barvi – rdečo vazo ali šopek rdečih vrtnic ali rdečo odejo ali rdečo okrasno blazino (ne pa vse skupaj). Počasi se boste navadili opremljati z rdečimi oziroma bolj drznimi odtenki in postali boste vse pogumnejši. Lahko pa se tudi odločite, da boste rdečo uporabili v prostoru, v katerem ne preživite prav veliko časa. Spalnica in dnevni prostor sta nekako najpomembnejša prostora, kjer bo kakršna koli napaka najbolj vplivala na naše počutje. Po drugi strani v kopalnici denimo ne preživimo ravno ur in ur. Tako lahko poskusite denimo stene kopalnice prebarvati v živo rdečo. Zaradi tega boste zjutraj, ko boste stopili vanjo, zagotovo postali takoj bolj poživljeni in zbujeni.

Preberite si več o štirih najpogostejših napakah, ki jih delamo pri izbiri in uporabi barv.

Opremljanje z rdečo

(Foto: Profimedia)

Opremljanje z rdečo

(Foto: Profimedia)

Kuhinja

(Foto: Thinkstock)

Rdeča res nikogar ne pusti ravnodušnega

Rdečo barvo vsak opazi. Ta bo vaš dom spremenila v takšen, ki si ga bo vsak zapomnil. Hkrati je to topla barva, ki vas prebudi, zato morda v spalnici ni najprimernejša. Je pa odlična ideja ne le za kopalnico, ampak morda tudi za dnevni prostor, kuhinjo in jedilnico, kjer ste po navadi zbujeni ter želite, da se počutite polni energije in zagona. Hkrati je to barva, ki daje domu toplino. In sedaj, ko prehajamo v hladnejši del leta, si tega vsekakor želimo.

Preberite si več tudi o trenutno najmodernejšem stilu opremljanja, ki se imenuje wabi sabi.

Opremljanje z rdečo

(Foto: Profimedia)

Opremljanje z rdečo

(Foto: Thinkstock)

Opremljanje z rdečo

(Foto: Thinkstock)

Opremljanje z rdečo

(Foto: Thinkstock)

Opremljanje z rdečo

(Foto: Thinkstock)