Česen

Česen je najbolj znan naravni antibiotik. (Foto: iStock)

Česen

Ni naključje, da smo česen uvrstili na prvo mesto. Je namreč eden najbolj znanih naravnih antibiotikov. Vsebuje kalij in germanij, dva zelo pomembna minerala in tudi žveplove spojine, kot je alicin, ki so zelo pomembne za krepitev imunskega sistema. Priporočajo ga za zdravljenje bronhitisa, pri prehladu, kašlju, povišani telesni temperaturi, vnetju žrela, zelo učinkovit pa je tudi v boju proti virusom in glivicam.

Origano

Origano že dolgo ni več le začimba, ki jo dodamo na pico, ampak velja kot naravni antiseptik, ki je močnejši kar od 18 konvencionalnih antibiotikov za površinsko zdravljenje patogenih mikrobov.

Zeliščni čaj iz timijana, žajblja in mete

Zeliščni čas iz timijana, žajblja in mete (Foto: iStockphoto)

Že v zgodovini so ga poznali kot sredstvo za izkašljevanje in širjenje bronhijev, proti glavobolu, težavam s sinusi, vnetju ušes, gripi in prehladu. Origanove grenčice tudi blažijo težave z napenjanjem in drisko ter spodbujajo izločanje telesnih tekočin. Rastlino lahko uporabljamo svežo ali posušeno kot začimbo, lahko pa tudi v obliki čaja in parne kopeli.

Čebula

Čebula vsebuje veliko vitamina C in antioksidantov, zato jo priporočajo pri gripi in prehladu ter pri zmanjševanju holesterola in nižanju krvnega tlaka. Med drugim vsebuje krom, ki vzdržuje raven inzulina v krvi, kar je še posebej pomembno pri sladkornih bolnikih. Raziskave so pokazale, da naj bi redno uživanje čebule pozitivno vplivalo tudi na zmanjšanje tveganja za pridobitev raka na črevesju in pri težavah s pljuči.

Žajbelj

Listi žajblja vsebujejo eterično olje, čreslovine in druge zdravilne učinkovine, ki se uspešno borijo proti bakterijam in virusom.

Pri notranji uporabi žajbelj zavira nastanek sline in zmanjšuje delovanje žlez znojnic, s čimer omili znojenje. Uporabljamo ga tudi pri prebavnih motnjah, predvsem pri vetrovih, vnetju črevesne ali želodčne sluznice in pri driskah. Znižuje raven sladkorja v krvi, sproži lahko zaostalo menstruacijo, pomaga pa tudi pri zdravljenju težav v menopavzi. Pogosto ga najdemo v zobnih pastah in žvečilnih gumijih, saj pomaga pri težavah z dlesnimi, vnetem žrelu in razjedah v ustih.

Brusnice

Z izvlečkom plodov brusnice si lahko uspešno pomagate pri kroničnih vnetjih sečil, saj vsebuje snov, ki pomaga telesu, da bakterije še hitreje odplakne iz mehurja in jim preprečuje, da bi se na stenah mehurja zadrževale in razmnoževale. Več raziskav je tudi pokazalo, da brusnice uničujejo bakterijo, ki naj bi povzročala čir na želodcu, dragocene pa so tudi zaradi vsebnosti vitaminov A, B, C ter kalija, ki z močnim antioksidacijskim delovanjem zmanjšujejo tveganje za raka dojke in debelega črevesja. Po zadnjih raziskavah naravni ekstrakt brusnic deluje antibiotično na infekcije dlesni in krepi imunski sistem.

Origano

Origano (Foto: iStock)