Čiščenje Ljubljanice - 15

To so aprila lani potapljači potegnili iz Ljubljanice ... (Foto: Damjan Žibert)

V soboto je v sodelovanju s Slovensko potapljaško zvezo in pod pokroviteljstvom trgovske družbe Spar Slovenija je potapljaški klub Nova sub Kamnik organiziral čistilno akcijo, v okviru katere so potapljači očistili tako strugo kot tudi nabrežje Save in iz globine potegnili za cel zabojnik smeti.

Akcija čiščenja reke Save je bila po ocenah vseh sodelujočih zelo uspešna, saj so potapljači iz njenih globin v nekaj urah potegnili precej predmetov, ki vanjo zagotovo ne sodijo. "To so manjši in večji odpadki, plastične vrečke in druge stvari, ki ne le kvarijo le pogleda na naravo, temveč tudi ovirajo življenje rastlin in živali, ki živijo v in ob reki," poroča Slovenska tiskovna agencija. 

Kot je izpostavil predsednik potapljaškega društva Nova sub Kamnik Dušan Orehek, je skrb za naš planet v času močnih podnebnih sprememb še kako pomembna. Zato ga veseli, da so lahko s čistilno akcijo vsaj malo doprinesli k čistejšemu in lepšemu okolju.

Čistilna akcija je bila izvedena v sklopu akcije Razmišljaj EKOlogično, katere cilj je bolj ekološko ravnanje, večkratna uporaba nakupovalnih vrečk, manjša potrošnja lahkih plastičnih vrečk in trajnostno razmišljanje. Pod okriljem omenjene akcije so potapljači v preteklih letih že čistili reke Muro, Ščavnico in Ljubljanico, s čiščenjem reke Save pa so izvedli četrto tovrstno ekološko akcijo. Čiščenja so se lotili na sotočju Bohinjke in Dolinke, kjer rečni tok ni tako močan in omogoča potapljanje, četudi je drugod Sava bolj onesnažena kot ob sotočju.

Čiščenje Ljubljanice - 10

Čiščenje Ljubljanice aprila 2017. (Foto: Damjan Žibert)