Odsluženi aparati

(Foto: Thinkstock)

Ne glede na to, da nas iz vseh strani opozarjajo o pomembnosti ločevanja odpadkov, so mnogi še vedno prepričani, da to počnemo namesto komunalnih podjetij oziroma za njih. Napaka! Odpadke moramo ločevati v prvi vrsti zaradi sebe, saj smo za tiste odpadke, ki jih pridelamo, odgovorni sami, naloga komunalnih podjetij pa je, da po odvozu za odpadke ustrezno poskrbijo. Že nekaj let je v Sloveniji ločevanje odpadkov obvezno, zato nas skušajo tako posamezna podjetja kot mediji poučiti o pravilnem ravnanju, a je žal še vedno opaziti kup nepravilnosti. Razlogov, zakaj se med bio odpadki znajdejo plastične vrečke ali v razbojnikih z ostalimi odpadki celo manjši gospodinjski aparati, je več, v prvi vrsti pa je verjetno kriva malomarnost. V našem uredništvu smo se zato odločili, da bomo v prihodnjih mesecih več pozornosti namenili problematiki ločevanja odpadkov in vsesplošni skrbi za okolje in če bomo s tem vsaj enega človeka spodbudili k odgovornejšemu ravnanju, bo bolje kot nič. Tokrat bomo pod drobnogled vzeli kosovne odpadke.

Kaj sodi med kosovne odpadke?

V grobem lahko rečemo, da so kosovni odpadki vsi tisti komunalni odpadki, ki so praviloma ločeno zbrani in zaradi oblike, velikosti ali teže niso primerni za zbiranje v zabojnikih, kakršne imamo doma. 

Reciklaža

(Foto: Thinkstock)

Kosovni odpadki so: leseno in oblazinjeno pohištvo, kopalniška oprema, bela tehnika in druga odpadna elektronska ter elektro oprema (OEEO), vzmetnice, preproge, športni rekviziti (smuči, jadralne deske, kolesa ipd.), vrtni stroji, vrtna oprema iz plastike in lesa (mize, stoli, senčniki ipd.), termoakumulacijske peči, centralne peči, svetila in senčila ter drugi večji odpadki.

Med kosovne odpadke NE sodijo: izrabljene avtomobilske gume, izrabljena motorna vozila in avtomobilski deli (odbijači, sedeži …), stavbno pohištvo (okna, vrata), gradbeni material, azbestne plošče, neobdelan les, zemlja, pesek, trava, preostanek (gospodinjskih) odpadkov, nevarni in podobni odpadki.

Kam s kosovnimi odpadki?

Dolga leta so po Sloveniji potekali organizirani odvozi kosovnih odpadkov, zadnjih približno šest let pa je za uporabnike odvoz kosovnih odpadkov enkrat letno brezplačen. To pomeni, da ga lahko naročite pri določenem komunalnem podjetju, in sicer na način, kakršnega imajo opisanega na spletni strani podjetja; največkrat je to posebna naročilnica v elektronski ali pdf obliki. Ko bo podjetje prejelo vašo naročilnico, vas bo kontaktiralo ter se z vami dogovorilo glede datuma odvoza. V nekaterih občinah lahko odvoz kosovnih odpaskov naročite tudi po telefonu, osebno na sedežu podjetja ali po elektronski pošti, pa tudi termini se od kraja do kraja ter od podjetja do podjetja razlikujejo, zato morate preveriti sami, kako je pri vas. Preden pridejo po kosovne odpadke, jih pripravite na prevzemna mesta za komunalne odpadke. Zaželjeno je, da jih ločite glede na vrsto (npr. les, kovina ...)

V kolikor ste možnost brezplačnega odvoza že izkoristili, lahko v primeru, da imate višek kosovnih odpadkov, le-te odpeljete v zbirni center ali pa se s podjetjem dogovorite za prevzem in odvoz, ki pa ga boste morali plačati. V primeru, da bodo med prepuščenimi odpadki tudi odpadki, ki ne sodijo med kosovne odpadke, se le-ti ne bodo odpeljali.

V večsatnovanjskih objektih se enkrat letno (načeloma spomladi ali jeseni) določi skupni termin prevzema kosovnih odpadkov.

Kam romajo kosovni odpadki?

Kosovne odpadke odpeljejo v sortirnico kosovnih odpadkov. Tam jih rastovorijo, izločijo vse tisto, kar je mogoče reciklirati, ostalo (npr, pohištvo, preproge itd) pa dajo v drobilnik. Od tam material pošljejo v objekte za mehansko separacijo.

S sprememenjenih načinom odvoza kosovnih odpadkov so želeli zaustaviti 'črna' odlagališča – stanovalci so namreč kosovne odpadke kopičili tudi po več dni pred odvozom, drugi so brskali med odpadki in jih posledično razmetavali, tretji so zamudili rok odvoza, a so odpadke klub temu postavili na cesto in valili krivdo na komunalna podjetja. Kljub novim ukrepom pa še vedno obstajajo divja odlagališča ali pa se v črnih zabojnikih znajdejo kosovni odpadki, ker se ljudem preprosto ne da ukvarjati s prijavnicami in popisovati smeti ali pa se jim ne ljubi tovrstnih odpadkov peljati v zbirni center.

Za konec naj še poudarimo, da je izrednega pomena, da odpadke ustrezno ločujemo, saj nas to nič ne stane, za okolje pa dolgoročno tako naredimo ogromno.

PREBERITE ŠE:

Kako pravilno ločevati odpadke

Kako lahko koristno uporabimo čajne vrečke

Super triki za pranje črnih oblačil