limona za lepoto

(Foto: Profimedia)

Limona se je že v davnih časih uporabljala v zdravilstvu – njen sok je veljal za učinkovito sredstvo proti krvavenju in za čiščenje ran. Pomorščaki, denimo, so se pred vsakim daljšim potovanjem obilno založili z limonami, saj je sadež zelo učinkovit v boju proti bolezni, imenovani skorbut.

Sicer pa je danes znano, da citronska kislina v limoni spodbuja prebavne encime, skrbi za boljši pretok krvi in zmanjšuje količino sladkorja v krvi. Poleg omenjenega limona vsebuje tudi veliko vitamina C, ena limona ga vsebuje kar do 100 miligramov. Skupaj z vitaminom B6 in niacinom se ustvari vitaminu podobna snov, ki jo imenujemo L-karnitin. Ta igra zelo pomembno vlogo pri energijski presnovi naših celic, saj prenaša maščobne kisline v telesne celice. In tako se maščobne kisline spremenijo v energijo.

Pa poglejmo, kako vse lahko še uporabimo limono …

V kuhinji

Uporaba limone v kuhinji je zelo vsestranska. Ni ga čez dobro ohlajeno nesladkano limonado, sicer pa limone lahko uporabimo na primer za začinjanje solate, mesa in zelenjave, za dodatek smoothijem ali pa si pripravimo napitek iz limoninega soka in medu za krepitev odpornosti. Vse te načine že poznate, v nadaljevanju pa si lahko preberete še nekaj manj znanih, a še kako uporabnih trikov:

Limonina lupina

(Foto: iStock)

► Poleg sočnega mesa in soka je zelo koristna tudi limonina lupina, ki je pravzaprav priljubljena sestavina sladkih in slanih jedi, saj jim doda zanimiv citronski okus. Lahko jo uporabimo tudi za okraševanje jedi, glede na recept pa jo drobno naribamo ali zmeljemo.

► Limonin sok je koristen tudi pri kuhanju jajc. Še preden jih skuhamo, jih premažemo s sokom, da lupina ne bo popokala. Žličko limoninega soka dodamo tudi vodi, v kateri kuhamo jajca, saj jih bomo tako kasneje lažje olupili.

► Kadar pripravljamo azijski riž, mu med kuhanjem dodamo malce limoninega soka, saj bomo s tem preprečili, da bi se riž zlepil.

► Ker askorbinska kislina preprečuje oksidacijo, bo limonin sok preprečil tudi, da bi sadje potemnelo. Narezano ali naribano sadje, na primer jabolko, banano, ananas ali hruško, pa tudi nekatere vrste zelenjave (hren, korenje) zato prelijemo z malce limoninega soka.

► Ko smo že pri sadju, s pomočjo limoninega soka ga lahko tudi dobro operemo. Kupljeno sadje in zelenjavo namreč prekrivajo pesticidi, na večini pridelkov pa se nahajajo tudi bakterije in glivice. Ker sama voda pesticidov in bakterij ne odstrani, si torej lahko pomagamo z limono. Preprosto čistilo si lahko pripravimo tako, da polovico limone stisnemo v 2 dl vode, pripravljeno tekočino pa vlijemo v razpršilko. S pripravkom poškropimo sadje in zelenjavo, počakamo 5 do 10 minut, nato pa speremo.

Nekaj slastnih receptom z dodatkom limone najdete TUKAJ!

Za čiščenje

Znano je, da limona sodi tudi med izjemno učinkovita naravna čistila. Odlična je za čiščenje posode, pralnih površin in izdelkov iz medenine in bakra. Znana je tudi kot naravno belilo, zato ne bo odveč, če boste čistilo najprej preizkusili na skritem delu pohištva, da bi se izognili neljubim presenečenjem.

► Loščilo za les na primer pripravimo tako, da pomešamo skodelico olivnega olja in pol skodelice limoninega soka, da nastane enotna mešanica. Uporabimo jo za loščenje pohištva iz lesa ali furnirja, saj zagotavlja visok sijaj. Limonin sok bo poskrbel tudi za prijeten vonj.

► Za odstranjevanje mastnih madežev in maščobe zmešamo limonin sok z navadno vodo v razmerju 1 : 2. S tekočino temeljito zdrgnemo štedilnik, delovni pult v kuhinji ter stenske obloge v kuhinji (še posebej tiste, ki so blizu štedilnika). Tekočino lahko prelijemo v stekleničko z razpršilom, da bo delo enostavnejše in lažje. Poleg tega, da bo kuhinja dišala po svežem, bo tudi na novo zasijala. Pa še en namig: če tekočini dodamo še malo jabolčnega kisa, se lahko znebimo tudi bolj trdovratnih mastnih madežev.

► Za čiščenje bakrene in medeninaste posode četrtino skodelice napolnimo s kuhinjsko soljo ter dodamo toliko limoninega soka, da dobimo gosto zmes oziroma pasto. S to zmesjo na debelo namažemo posodo, ki jo želimo očistiti. Pustimo, da deluje od 5 do 10 minut, nato pa posodo splaknemo s toplo vodo. Za konec jo le še obrišemo s čisto bombažno krpo.

► S pomočjo limoninega soka se lahko povsem enostavno znebimo tudi madežev od hrane na deski za rezanje in jo tako razkužimo. Sok vtremo v desko in pustimo, da učinkuje nekaj minut. Nato desko samo splahnemo s toplo vodo.

► Svež limonin sok zelo učinkovito odpravlja tudi neprijetne vonjave iz hladilnika, mikrovalovne pečice ipd. Da bi odstranili vonje v hladilniku, namočimo vato v limonin sok in jo pustimo v hladilniku nekaj ur, da odpravimo težavo.

► Tudi roke si lahko očistimo oziroma umijemo z limoninim sokom. Predvsem če si jih umažemo s smolo ali kakšnim drugim lepljivim sredstvom, nam bo limona v veliko pomoč. Sadež prerežemo na pol ter podrgnemo po rokah, nato pa splahnemo z vodo. Koža bo tako tudi bolj mehka na otip.