Pajek

(Foto: iStock)

Pravijo, da pajki prinašajo srečo, a če izvzamemo ljubitelje in zbiralce tovrstnih eksotičnih živali, je le malokdo navdušen, ko se sprehajajo po stenah in pletejo mreže v kotih, ki jih je težko doseči. Mnogi v šali pravijo, da ni težava, če pajek pleza po steni; težava nastane, ko nenadoma izgine za omaro ali posteljo. Še bolj zastrašujoča za arahnofobe je statistika, da naj bi v povprečju med spanjem pojedli osem pajkov na leto. To naj bi bila sicer izmišljotina, a vendarle ni prijetno zaspati, če vemo, da se v spalnici skriva kakšen pajek.

Kakorkoli, pajki sami od sebe ne bodo odkorakali iz stanovanja, zato moramo ukrepati. Na prodajnih policah sicer najdemo malo morje sredstev, s pomočjo katerih se bolj ali manj uspešno lahko borimo s pajki, a če bi se jih radi znebili na bolj naraven način, upoštevajte naslednje nasvete.

Pajek

(Foto: iStock)

Olje poprove mete

Pajki in tudi razni drugi škodljivci olje poprove mete sovražijo. V plastenko z razpršilcem nalijte vodo ter dodajte nekaj kapljic olja, nato poškropite po prostoru. Tako ne boste odgnali samo pajkov, pač pa boste veliko dobrega naredili tudi zase. Za poprovo meto namreč velja, da je osvežujoča in jo uporabljajo za odišavljanje prostorov, savne in tudi za inhalacijo ter aromatiziranje živil. Zanjo je značilno, da izboljšuje koncentracijo, blaži glavobole in še bi lahko naštevali.

Olupki citrusov

Pajki prav tako sovražijo vonj vseh agrumov, tako da lahko uporabite eterično olje citrusov, še bolje pa je, da olupite pomaranče, grenivke in limone ter njihove olupke nastavite po različnih kotih. Ne pozabite jih vsak dan ali vsaj na dva dni zamenjati. Nekaj olupkov pa lahko postavite tudi na radiator in prijeten vonj se bo razlegel po celem stanovanju.

Kostanj

Kostanjem se pajki nočejo niti približati. Lahko jih razporedite po celem stanovanju, še najbolje pa je, da jih nekaj postavite na okensko polico ali obesite na okenski okvir. Da ne bo videti čudno, lahko izdelate kakšno dekoracijo. Dobra stran je ta, da se kostanj ne pokvari tako hitro in boste imeli dlje časa mir.

Tobak

Tudi tobak naj bi šel pajkom ’na živce’, tako da ga lahko posujete na mestih, kjer se najpogosteje male ’zverinice’ zadržujejo. Če pa imate otroke ali hišne ljubljenčke, pa je najbolje, da tobak v plastenki z razpršilom zmešate z vodo in poškropite po prostorih.

Še nekaj trikov za slajši spanec

Da bi zagotovili čim manj privlačno okolje za pajke in posledično bolj mirno zaspali, v spalnici upoštevajte naslednje nasvete:

► Ker pajke med drugim privlačijo znoj, delčki kože in naši lasje, je smiselno pogosto menjati posteljnino.

► Nikar ne hranite raznih škatel ali drugih tovrstnih predmetov pod posteljo, saj lahko predstavljajo idealno okolje, kjer se pajki lahko udomačijo. Najbolje je, da pod posteljo ne hranite ničesar in da poskrbite za redno čiščenje.

► Zgoraj omenjena eterična olja, kot rečeno, pajke odbijajo, zato kanite nekaj kapljic izbranega olja v vodo in z razpršilnikom mešanico poškropite po posteljnini.

► Pametno je, da posteljo malce umaknete od zida in s tem pajkom, ki plezajo po steni, preprečite, da bi ’pomotoma’ zašli na posteljo.

► Nikar ne jejte v postelji! Drobtine so namreč za male nadlogice še kako dobra vaba.

► Ne pozabite očistiti ventilatorjev v spalnici, ravno tako svetilk, še posebej luči nad posteljo.

► Tako pajki kot ostali insekti imajo radi vlažno okolje, zato naj bo zrak v spalnici suh.

Nerazumen strah

Čeprav so nezaželeni, so pajki, kot rečeno, redni gostje v naših domovih. Večina izmed njih, vsaj tistih, ki ’stanujejo’ pri nas, ni nevarna, zato je kar malce nenavadno, da se jih toliko ljudi ’na smrt’ boji. A tisti, ki trpijo za arahnofobijo, si mali pošasti ne upajo niti približati, čeprav dobro vedo, da jim pajek nič ne more. Pogosto imajo iracionalne reakcije v zvezi s kakršno koli povezavo s pajki. Nemirni so že v bližini pajkove mreže, izogibajo se mesta, kjer so nedavno videli pajka, tisti s hujšo obliko fobije se prestrašijo celo pajka na sliki in ne upajo stopiti v bližino terarija, čeprav pajek ne more skozi steklo. Ljudje, ki se pajkov bojijo, jih pogosto vidijo veliko večje, kot so v resnici. Statistike kažejo, da se v zahodnih državah z arahnofobijo spopada približno 55 odstotkov žensk in 18 odstotkov moških.