Gobica za pomivanje posode

(Foto: Thinkstock)

Čeprav gobice za pomivanje posode niso ravno velik strošek, marsikomu, ki se že tako komaj prebija iz meseca v mesec, tudi teh nekaj deset centov vsakih 14 dni lahko predstavlja težavo. A če vam je vsaj malo mar za lastno zdravje in zdravje vaše družine, morate ukrepati. Samo zato, ker za čiščenje kuhinjskih površin uporabljate gobico, še ne pomeni, da so te površine čiste. Prav gobice so namreč ene izmed najbolj umazanih predmetov v kuhinji.

Pomivanje posode

(Foto: Thinkstock)

Na vsakem kvadratnem centimetru gobice je približno 5.000.000 bakterij in nekatere od njih so zelo nevarne. Povzročijo lahko resne bolezni, kot je Guillain-Barrejev sindrom, ki povzroča paralizo. Da vse drži, so z raziskavo potrdili tudi znanstveniki z univerze v Arizoni. Raziskovalci so analizirali vzorce iz gospodinjstev v devetih državah, in sicer Avstraliji, Kanadi, Nemčiji, Indiji, Maleziji, Savdski Arabiji, Južni Afriki, Veliki Britaniji in ZDA.

Dnevna skrb za gobico

Najbolj preprost način za reševanje te težave je redna menjava gobice, če pa se vam to ne zdi potrebno, bo dovolj tudi sprotno čiščenje. Za začetek nikar ne uporabljajte iste gobice za pomivanje posode in za čiščenje delovnih površin. Po uporabi z gobice odstranite vse vidne ostanke hrane in jo, kolikor je mogoče, ožemite. Postavite jo na mesto, kjer se bo lahko popolnoma posušila. Še opozorilo – izogibajte se pomivanju deske za rezanje z gobico, če ste na njej pred tem rezali surovo meso.

Globinsko čiščenje gobice

Najučinkoviteje boste bakterije na gobici uničili v mikrovalovni pečici. Gobico namočite v vodo in pazite, da se ne posuši. Kot veste, nekatere gobice vsebujejo tudi plastiko, ki se lahko stopi pri visokih temperaturah v mikrovalovni pečici, če je gobica preveč vlažna. Zaradi tega pod gobico postavite papirnato brisačko, da v pečici ne bo preveč umazanije. Gobico torej postavite v mikrovalovno pečico in jo v njej sušite vsaj minuto. Raziskave so pokazale, da se v primeru, če jo v pečici sušite dve minuti, uniči kar 99 odstotkov bakterij. Ko vzamete gobico iz pečice, jo pustite, da se ohladi.

Dobro boste gobico očistili tudi, če jo operete v pomivalnem stroju. Najbolje je, da jo postavite v košaro, kamor zlagate pribor.

Uporabite kis

Da alkoholni kis dela čudeže, gotovo že veste. In tudi v tem primeru je tako. Manjšo posodico napolnite s kisom, vanj namočite gobico in pustite stati čez noč. Zjutraj jo le dobro ožemite in pripravljena bo za ponovno uporabo.