Čiščenje oken

(Foto: Profimedia)

Ko skozi okno posije spomladansko sonce, se šele zavedamo, kako umazana so v resnici naša okna, čeprav jih sicer relativno redno čistimo. Na steklu je namreč že od daleč vidna vsaka mušica, ki se je vanj zaletela in vsak najmanjši prstni odtis. Zaradi tega je treba s sredstvom za čiščenje stekla redno obrisati okna, vsake toliko pa jih je treba očistiti še bolj temeljito. Trenutno je idealni čas za to opravilo, saj velja, da je po koncu zime tako ali tako vsako stanovanje potrebno temeljitega spomladanskega čiščenja.

Kako očistiti okna?

Če imamo v stanovanju malo oken in drugih steklenih površin, se lahko čiščenja lotimo že z osnovnimi pripomočki, ki se najdejo v vsakem gospodinjstvu. Potrebujemo torej sredstvo za čiščenje steklenih površin, suho in mokro krpo ter star časopisni papir, s katerim bomo okna na koncu spolirali. Ni treba komplicirati glede čistilnih sredstev, izberemo tisto, ki je preverjeno učinkovito.

Okna

(Foto: Profimedia)

Nekateri pravijo, da je dobro vodi, s katero čistimo, dodati tudi malce alkohola, ki bo pripomogel pri odstranjevanju trdovratnih madežev ter steklo dezinficiral. Lahko zmešamo tudi dve čajni žlički alkoholnega kisa s pol litra tople vode in dobimo učinkovito naravno mešanico za čiščenje oken. Tako kot kis je tudi limonin sok odlično naravno čistilno sredstvo, idealno za okna. Zmešamo liter tople vode in dodamo žlico limoninega soka. Uporabimo lahko tudi sodo bikarbono, ki jo natrosimo na mokro krpo in na ta način z oken odstranimo tudi najbolj trdovratne madeže, ne da bi poškodovali površino stekla.

Preden gremo zares ’v akcijo’, odstranimo pajčevine in s suho krpo obrišemo prah z okna, saj lahko v nasprotnem primeru naredimo še večjo packarijo. Zavese umaknemo ali snamemo, čistimo pa vedno pri dnevni svetlobi, saj so takrat vsi madeži najbolj vidni. A pozor! Čeprav so v sončnih dneh, kot rečeno, madeži bolj opazni, se je čiščenja oken bolje lotiti v oblačnih dneh. Toplota sonca namreč vodo in čistila prehitro posuši, na steklu pa ostajajo lise in madeži.

Čistimo lahko z gobico ali mokro krpo, nato okna obrišemo še s suho krpo in jih na koncu, kot rečeno, zloščimo kar s časopisnim papirjem. Najlažje je okna čistiti s pomikanjem mokre (toda ne preveč) gobice v obliki črke S, in sicer od zgoraj navzdol, nekateri pa pravijo, da je pametno na eni strani okna čistiti v horizontalni smeri in na drugi v vertikalni, saj tako lažje ugotovimo, na kateri strani je madež.

Lahko si pomagamo tudi s pripomočki

Kakor koli, čeprav se sliši enostavno, je čiščenje oken v resnici zoprno opravilo, zato z njim po navadi odlašamo, dokler niso madeži na steklu že tako moteči, da komaj vidimo skozi. Naj se še tako trudimo, je namreč skoraj nemogoče z osnovnimi pripomočki okna očistiti tako dobro, da se na steklu ne bodo poznale lise. Na srečo obstajajo naprave, s katerimi lahko hitro, preprosto in predvsem učinkovito očistimo ne samo okna, ampak tudi večje steklene površine, na primer steklene stene, ki so zadnja leta pravi trend, pa tudi ogledala, ploščice ter stene tuš kabin. Baterijski čistilnik oken je na primer eden takih, ki nam lahko prihrani ogromno časa in truda, za seboj pa pusti brezhibno čista in bleščeča okna.