Vodni kamen, ki se pojavlja kot posledica trde vode v pomivalnih koritih in stroju, na pipah in kopalniških površinah, je trdovratna nadloga, ki v obup spravlja marsikatero gospodinjo. Zelo hitro se namreč znova pojavijo bele pikice in lise in zdi se, da je čiščenje teh površin Sizifovo delo. Mnogi menijo, da se ga je mogoče rešiti le s pomočjo namenskih sredstev, ki vsebujejo močne kemikalije, a v resnici ni tako. Povsem zadostuje, če se težave lotimo z alkoholnim kisom, krpo, staro, že nekajkrat uporabljeno gobico za pomivanje posode ter malce potrpljenja.

Postopek

► Umivalnik, pipe ali notranjost pomivalnega stroja najprej dobro obrišemo s suho krpo, da odstranimo morebitne vodne kaplje.

► V posodico nalijemo alkoholni kis ter vanj pomočimo krpo, s katero nato obložimo mesto, kjer se je nabral vodni kamen. Nanjo še dodatno polijemo malce kisa, da se dobro prepoji.

► Krpo, prepojeno s kisom, pustimo tako stati eno uro, potem pa z nežnimi krožnimi gibi z gobico za pomivanje posode odstranimo preostalo umazanijo. Zelo pomembno je, da je gobica stara, saj je nova preveč groba in lahko poškoduje površine.

►Če je vodni kamen res trdovraten, postopek večkrat ponovimo.