pohodniški čevlji

(Foto: Thinkstock)

Neprijeten vonj, ki se po dolgotrajnem nošenju naseli v našo obutev, v največji meri povzočajo vlaga in bakterije. Te se zelo hitro širijo in včasih je vonj že skoraj neznosen, še toliko bolj, če gre za manj kvalitetne čevlje, ki ne 'dihajo'. Najbolj dovzetna za smrad je seveda športna obutev, saj se v njej toliko bolj potimo, a na srečo večino tovrstnih čevljev lahko operemo v pralnem stroju ali ročno. Vseh čevljev, sploh tistih bolj občutljivih, pa seveda ne moremo kar pomočiti v vodo in jim privoščiti 'lepotnega tretmaja'. A brez skrbi, v trgovini ali lekarni lahko kupite poseben sprej, ki bo uspešno pregnal smrad, ali pa pobrskajte kar v domači kuhinji, kjer boste našli sredstva, ki vam bodo pomagala rešiti težavo.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je med gospodinjami, ki prisegajo na naravna sredstva, izjemno priljubljena pri čiščenju najrazličnejših površin, za piko na i pa velja tudi za uspešnega 'preganjalca' neprijetnih vonjav. Zvečer jo vsujte v čevlje in pustite stati čez noč, zjutraj pa notranjost čevljev dobro skrtačite. Mnogi se tega trika poslužujejo po vsakem nošenju čevljev, tudi z namenom, da bi preprečili pojav neprijetnih vonjav.

Soda bikarbona

(Foto: iStockphoto)

Alkohol in eterično olje

Alkohol je odlično dezinfekcijsko sredstvo, eterična olja pa imajo čudovit vonj; kombinacija bo zato uspešno pregnala neprijetne vonjave. V plastenko z razpršilcem nalijte vodo in alkohol, lahko v razmerju 3 : 1, ter v mešanico kanite nekaj kapljic priljubljenega eteričnega olja. Premešajte in poškropite notranjost čevljev, nato pustite, da se posuši. Za ta namen je odlična izbira eterično olje limone, predvsem pa čajevca, saj je slednji uspešen v boju z glivicami in bakterijami.

Dišeči robčki za sušilni stroj

Če imate doma dišeče robčke, ki so sicer namenjeni za uporabo v sušilnem stroju in podarijo perilu prijeten svež vonj ter preprečujejo nastajanje gub in naelektritev tkanin, jih lahko čez noč pustite v čevljih. Ne samo, da bodo vplili vlago iz čevljev, ampak bodo za seboj pustili tudi prijeten vonj.

Vrečke črnega ali zelenega čaja

Tanin v čaju uspešno ubija bakterije, zato lahko prek noči pustite vrečice čaja v čevljih. Pred tem jih prekuhajte, kot bi kuhali čaj in jih pustite, da se malce ohladijo. Ko jih odstranite iz čevljev, s papirnatim robčkom popivnajte vlago in pustite, da se čevlji do konca posušijo.

Kavna zrna

Tudi za kavo je značilno, da uspešno vpija neprijetne vonjave, zato jo pogosto postavljajo v hladilnik. Ravno tako kavna zrna lahko stresete v čevlje in jih pustite stati nekaj ur.

Pozor!

Preden svojo obutev 'obtožite', da je zaradi nekvalitetnih materialov kriva za smrad, preverite, ali ni morda težava v vaših nogah. Neprijetne vonjave se namreč lahko pojavijo tudi zaradi glivičnih obolenj stopal.