Kis - 1

Vedno več posameznikov prisega na naravna čistila. (Foto: iStock)

Za vinski kis bi lahko rekli, da je vsestransko čistilo in razkužilo. Primeren je za čiščenje vseh prostorov, še posebej kuhinje in kopalnice. Odličen je za pomivanje posode, oken in tal, izkazal pa se je tudi pri odstranjevanju vodnega kamna in kot mehčalec za perilo. Uporabljamo ga lahko na nekaj nekoliko bolj nenavadnih načinov. Nekaj izmed najbolj zanimivih vam jih ponujamo v nadaljevanju.

- Pozabite na likalnik

V primeru, da likanje ni med vašimi najbolj priljubljenimi opravili, vam lahko na pomoč priskoči kis. Še vlažno perilo poškropite s kisom, ki ste ga zmešali z vodo, nato pa pustite, da se obleka posuši. Tako bo brez truda vaša garderoba brezhibna.

- Osvežite zrak v kuhinji

Če je vaša najljubša jed v kuhinji pustila neprijeten vonj tudi po tem, ko ste že pojedli in pomili posodo, si lahko pomagate s kisom. Zmešajte eno skodelico vode in pol skodelice kisa in mešanico pristavite na štedilnik. Pustite, da zavre in tekočina skoraj vsa povre. Zrak v kuhinji bo osvežen.

Čiščenje s kisom

Kis je izjemno vsestranski za uporabo. (Foto: Profimedia)

- Očistite termo steklenico

Priročne termo steklenice se lahko hitro navzamejo vonja, zato jih je treba temeljito očistiti. Zmešajte ¼ belega kisa s toplo vodo in vanjo stresite nekaj surovega riža. Zaprite pokrov in močno premešajte, nato splaknite in pustite, da se posuši na zraku.

- Z rok očistite madeže jagodičevja

Če ste nabirali sladke rdeče jagode in so na vaših rokah ostale rdeče sledi, jih boste popolnoma preprosto odstranili z nerazredčenim kisom.

- Odslovite mravlje

Če so v vaš dom pot našle mravlje, se jih lahko znebite s pomočjo kisa. V steklenico z razpršilcem v enakih deležih zmešajte kis in vodo ter poškropite po mravljiščih in kjer koli vidite nadležne žuželke. Na tak pripravek ne pozabite doma niti, ko se odpravite na piknik v naravi.

- Očistite računalniško miško

Računalniška miška je stvar, ki jo večino dneva držite v roki, vendar je njeno čiščenje včasih zanemarjeno. Ker je kis odlično dezinfekcijsko sredstvo, krpico namočite v mešanico vode in kisa in tako preprosto obrišite miško.

- Naj srebro spet zasije

Srebrn nakit bo znova dobil svoj sijaj, če ga boste potopili v mešanico, ki sestoji iz pol skodelice belega kisa in dveh žlic sode bikarbone. Nakit nato splaknite pod tekočo vodo in ga temeljito obrišite.

- 'Nabrusite' škarje

Če so se na vaših škarjah pojavili madeži ali lepljiva umazanija, jih nikakor ne čistite z vodo, saj lahko tako začnejo rjaveti. Škarje bodo čiste in rezale kot nove, če jih boste očistili s krpico, ki ste jo namočili v alkoholni kis.

- Osvežite preproge

Če so vaše preproge videti obrabljene in dotrajane, jih lahko osvežite s pomočjo kisa. V približno tri litre vode zlijte eno skodelico kisa, v to mešanico namočite čisto krpo in z njo obrišite preprogo. Obrabljena vlakna bodo osvežena, raztopine pa niti ni treba spirati.

- Odstranite madeže vode z lesa

Če niste vestno uporabljali podstavkov za kozarce, se lahko zgodi, da se na vašem lesenem pohištvu ali mizah pojavijo beli krogi, ki jih za sabo pusti voda. Zmešajte enaki količini kisa in olivnega olja in s to mešanico napojite mehko krpico, s katero nato spolirajte površino, ki ji želite vrniti sijaj. Če so se taki madeži pojavili na usnju, se jih boste znebili tako, da krpico namočite v kis in preprosto obrišete.

- Odstranite nalepke

Nalepke vinjet na vaših vetrobranskih steklih ali nalepke na oknih, ki spominjajo na minule praznike ali rojstnodnevne zabave, lahko odstranite hitro in ne da bi poškodovali površino. Po vrhu in ob robovih nalepke nanesite nerazredčen kis in pustite, da prepoji nalepko. Nato vzemite plastično kartico, ki je ne potrebujete več in preprosto odstranite nalepke skupaj z lepilom.

- Namesto ustne vodice

Kis lahko uporabljate tudi namesto ustne vodice. V kozarec tople vode dodajte ščep soli in 2 žlički jabolčnega kisa, ter s tako mešanico izperite ustno votlino.

- Z lasišča odstranite prhljaj

Prhljaja se lahko popolnoma preprosto znebite, če v suhe lase natrete mešanico enakih delov jabolčnega kisa in vode in nato operete lase. Prhljaja se boste gotovo znebili.

- Izognite se modricam

Če vam je na pot 'stopila' miza ali omarica in predvidevate, da bo na poškodovanem mestu nastala modrica, pojdite po kis. Gazo namočite v jabolčni kis in na poškodovanem delu pustite delovati vsaj eno uro.

- Očistite čevlje

Preden zimsko obutev pospravite, se madežev in lis znebite s pomočjo kisa. Zmešajte enaki količini kisa in vode ter z brisačo otrite čevlje. Pustite, da se dobro osušijo in jih, preden jih pospravite, zaščitite z ustreznim sredstvom.