Majica

(Foto: iStock)

Ste se kdaj vprašali, zakaj se na belih oblačilih potni madeži obarvajo rumenkasto, če pa znoj nima barve? Dejstvo je, da težava pravzaprav ni v znoju, ampak v aluminijevem kloridu, ki je pogosto sestavina deodorantov. Njegova naloga je, da zapira kanale znojnih žlez, žal pa pušča tudi madeže na tkaninah. Da bi se temu izognili, uporabljajte deodorant, ki ne vsebuje aluminijevega klorida ali pa si bele majice ne oblecite takoj po nanosu. Če pa se madeži vendarle pojavijo, se jih lahko znebite na več načinov.

Ločevati perilo ali ne?

Super trik za pranje črnih oblačil

Alkoholni kis

Kot vemo, je kis še kako dobrodošel v vsakem gospodinjstvu, saj ima cel kup izjemnih lastnosti. V konkretnem primeru potopite del oblačila, kjer je rumen potni madež, v kis in pustite delovati približno pol ure. Oblačilo nato operite in po potrebi postopek ponovite.

Kis in soda bikarbona

Iz sode in vode naredite gosto pasto ter jo nanesite na mokro oblačilo, kjer je madež. Pasto prelijte še s kisom in področje, kjer je madež, se bo začelo peniti. Ko se posuši, podrgnite s ščetko in oblačilo operite.

Kis ali vodka

V plastenko z vodo dodajte kis ali vodko in mešanico nanesite na madež pred pranjem.

Otroški puder

Po madežu posipajte otroški puder in pogladite z vročim likalnikom.

Soda bikarbona

Zmešajte četrtino skodelice vode s štirimi žlicami sode. S pomočjo stare zobne ščetke nanesite zmes na madež in pustite stati eno uro. Nato oblačilo operite in posušite (a nikar na soncu ali v sušilnem stroju). Po potrebi postopek ponovite.