Česen

(Foto: Profimedia)

Odličen pesticid!

Namesto kupljenih pesticidov uporabite naravnega, ki ga je izjemno enostavno narediti, poleg tega pa je povsem nestrupen za okolje in človeka – ter dejansko deluje! Nasekljajte dve glavici česna ter ga postavite v posodico in ga prelijte z vrelo vodo. Pokrijte in pustite čez noč, naslednji dan precedite, vodo pretočite v razpršilo in razpršite po želenih površinah.

Odvrnite komarje in insekte

Česen je znan po tem, da odganja komarje in druge krvosese. Lahko si ga vtrete v kožo, če vam ta zamisel ni najbolj všeč, pa lahko stroke česna ali cele glavice postavite v prostore, kjer se želite znebiti komarjev – na primer na mizo na terasi. A pozor! S česnom ne boste preprečili, da komarji in klopi ne bi napadali vaših hišnih ljubljenčkov, zato domačih živali nikoli ne hranite s česnom, prav tako poskrbite, da bo česen izven dosega vaših ljubljenčkov. Česen je za nekatere živali lahko namreč izjemno nevaren in strupen.

Popravite razbito steklo

Hitra, a žal ne dolgotrajna rešitev: sok česna stisnite na popokano površino in obrišite odvečno tekočino. Česen je namreč mogoče uporabiti kot naravno lepilo. A pozor, za večje razpoke sok česna ne bo zadostoval. Ker je sok česna lepljiv, ga lahko uporabite tudi za lepljenje drugih reči.

Česen kot čistilo

Nasekljajte tri do štiri stroke česna in jih vtaknite v razpršilo skupaj z vodo in belim kisom. Dodajte še nekaj kapljic limoninega olja – in dezinfekcijski sprej je narejen!

Proti izpadanju las

Nekateri strokovnjaki so prepričani, da česen pomaga preprečevati izpadanje las in posledično preprečuje plešavost. Če se vam lasje redčijo in razmišljate o raznih medicinskih pripravkih, tako prej preizkusite to metodo: v lasišče redno vtirajte česnovo olje, ki naj bi stimuliralo rast las.