Kateri so higienski razlogi, zakaj se je dobro doma preobuti v copate ali hoditi bos, smo že pisali. A nova raziskava je pokazala, da je še en razlog, zakaj se je dobro takoj, ko pridemo domov, preobuti: debelost.

S tem, ko si sezujemo čevlje ob vstopu v bivalni prostor, naj bi lažje ostali vitki. Kot je pokazala raziskava, katere izsledke so predstavili na Kongresu evropskega združenja za endokrinologijo v Barceloni in so jo opravili na portugalskih univerzah v Aveiru in Beiri, s tem, ko se sezujemo, preprečujemo kopičenje obesogenih bakterij, ki motijo delovanje hormonov v telesu in povzročajo kopičenje maščob. Na podlagi izsledkov raziskave so pripravili nova priporočila in smernice, kako ravnati doma, da bi zmanjšali količino teh kemikalij:
♦ uživajte sveža živila ekološke pridelave in brez pesticidov namesto predelane hrane;
♦ ob vstopu v dom se sezujte, da v prostore ne vnašate bakterij;
♦ odstranite preproge in zavese, da zmanjšate količino prahu in kemikalij;
♦ redno sesajte in vzdržujte čistočo;
♦ namesto plastičnih posod uporabljajte steklene ali aluminijaste in se izogibajte umetnim čistilnim sredstvom.

Kot še pojasnjuje Ana Catarina Sousa, avtorica študije, odrasli na dan v povprečju vdihnemo okoli 50 mg prahu, medtem ko otroci še enkrat toliko. »Vzdrževanje reda in čistoče doma je zagotovo pomembno. Obrišite prah preprosto z mokro čisto krpo in se izognite uporabi kemikalij,« svetuje.  »Vsako čistilo vsebuje kemikalije, ki so škodljive za zdravje.«

čevlji

(Foto: iStockphoto)