Macerat

(Foto: iStock)

Za macerate, ki jim pravijo tudi zeliščna olja, lahko uporabimo praktično celo rastlino – cvetove, liste, plodove in korene. Pomembno je, da je rastlina kvalitetna, še bolje je, da je ekološkega izvora, zdrava in brez škodljivcev. Pomembno je tudi, da rastlino, ki jo uporabljamo, dobro poznamo. Tako kot je za nas rastlina lahko zdravilna in koristna, nam lahko tudi škodi, če jo ne znamo pravilno uporabljati. Najbolje je, da cvetove ali kakšne druge dele rastline posušimo, saj voda lahko vpliva na kvarljivost macerata, torej se lahko hitreje pokvari. Sveže pa lahko uporabimo na primer orehe ali korenje.

Za začetek potrebujemo posodo, rastlino in maščobo. Najbolje je, da uporabimo steklenice s širokim vratom (pokrovčki naj se dobro prilegajo) ali pa kar kozarčke za vlaganje, ki so lahko majhni ali veliki, odvisno, koliko macerata želimo imeti. Pri maščobi je zelo pomembno, da uporabimo olje ali trdo maščobo, takšno, ki se ne pokvari prehitro.

Najprej vzamemo oljčno olje (lahko tudi sončnično ali jojobino), od drugih maščob je primerno tudi kokosovo, kakavovo, karitejevo maslo pa tudi svinjska maščoba ekološkega izvora, če želimo, da je macerat zares kakovosten.

Kozarček najprej napolnimo z rastlino, nato natočimo še olje. Pomembno je, da olje natočimo do vrha in da je dobro razporejeno s čim manj zračnih mehurčkov. Kozarček dobro zapremo, naš macerat pa nato postavimo na sončno in toplo mesto. Vmes je potrebno kozarec večkrat pretresti. Nekateri kozarčke zavijejo celo z aluminijasto folijo, da se macerat ne pokvari. Počakamo od 40 do 45 dni, da se vse pomembne snovi izlužijo, potem mešanico precedimo. Uporabimo gosto cedilo ali gazo. Počakamo še kakšen dan, da se naredi usedlina, nato ga pretočimo v temne stekleničke in ga shranimo na hladno mesto.
Macerate lahko potem uporabljamo v zdravilne ali kozmetične namene. Vredno si je zapomniti, da vse, kar nanesemo na kožo, prej ali slej pride tudi v naše telo.

Macerate pa lahko pripravimo tudi na topel način. Posodo z oljem in rastlino segrevamo štiri ure v vodni kopeli pri temperaturi do 60 stopinj Celzija, pustimo stati še 24 ur, da se ohladi in nato precedimo.

Za macerat lahko uporabimo kamilice, cvetove vrtnic, čilije, sivko, rožmarin, šentjanževko ali ognjič. Nekatere rastline (ameriški slamnik, divji kostanj) pa so bolje topne v alkoholu, zato jih namakamo v njem, a te mešanice ne imenujemo več macerat, ampak tinktura.