dominvrt
Čudežna tekočina, ki se skriva v skoraj vsakem domu
NARAVNO

Čudežna tekočina, ki se skriva v skoraj vsakem domu

06.08.2018, 8:14
0

Tekočina, ki se v glavnem uporablja za dezinfekcijo ran, je lahko zelo uporabna tudi v gospodinjstvu in pri vrtnarjenju.

Ta 'čudežna' in vsestransko uporabna tekočina je vodikov peroksid (H2O2). Na policah so na voljo v različnih koncentracijah: 3 %, 6 %, 35 %. Za uporabo doma je primeren 3-odstotni. Kupite ga lahko bodisi v lekarnah ali pa v specializiranih trgovinah 35-odstotnega (jedilni razred) in ga razredčite z vodo (1 dl vodikovega peroksida zmešate s približno 1,1 l vode).

Za čiščenje je, kot omenjeno, primeren 3-odstotni vodikov peroksid.

Odstranjevanje madežev z oblačil

Umazana oblačila ali krpe preprosto popršite z raztopino, pustite delovati približno 1 uro in jih operite v pralnem stroju kot običajno.

Čiščenje in razkuževanje

Primeren je tudi za čiščenje površin v kuhinji, kopalnici, hladilnika, polic, na katere zlagate hrano, za čiščenje deske za rezanje, saj ni zdravju škodljiv.

Če v pomivalno korito natočite vodo do vrha in dodate okoli 40 ml H202, lahko v tej raztopini namočite sadje in zelenjavo za 20 do 30 minut in s tem bodo živila v hladilniku zdržala dlje.

Rastline

Raztopino lahko uporabite tudi pri skrbi za rastline. Zalivajte jih z vodo, v katero ste primešali raztopino (3 ml na 1 l vode). H2O2 omogoča, da korenine sprejmejo več hranilnih snovi in vode ter tako pomaga rastlini, da se okrepi. Ker uničuje bakterije in glivice, bo varovala rastlino tudi pred temi.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Ivan Cankar brez brkov ali manj znane zgodbe o ...
ŠPORT
Dončić je trkal na vrata trojnega dvojčka, a mu ...
POP IN
Brooklyn potrdil novo ljubezen
TV ODDAJE
Kmetija: Nocoj se V ŽIVO pogovarjamo z Denisom in ...
VIZITA.SI
Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni ...
OKUSNO.JE
Sladke gin tonik kroglice so hit letošnjih ...
ZADOVOLJNA.SI
To je najbolj seksi znani Slovenec leta 2018!
MOSKISVET.COM
Luka Dončić ima sedaj tudi slovenski hit
BIBALEZE.SI
Kako pisati Božičku pismo?
CEKIN.SI
Tako je poskrbel za ženo in otroke
DOMINVRT.SI
V takšni spalnici naj bi najboljše spali
ZADOVOLJNA.SI
Super ideje za okrasitev doma