Ta 'čudežna' in vsestransko uporabna tekočina je vodikov peroksid (H2O2). Na policah so na voljo v različnih koncentracijah: 3 %, 6 %, 35 %. Za uporabo doma je primeren 3-odstotni. Kupite ga lahko bodisi v lekarnah ali pa v specializiranih trgovinah 35-odstotnega (jedilni razred) in ga razredčite z vodo (1 dl vodikovega peroksida zmešate s približno 1,1 l vode).

Za čiščenje je, kot omenjeno, primeren 3-odstotni vodikov peroksid.

Odstranjevanje madežev z oblačil

Umazana oblačila ali krpe preprosto popršite z raztopino, pustite delovati približno 1 uro in jih operite v pralnem stroju kot običajno.

Čiščenje in razkuževanje

Primeren je tudi za čiščenje površin v kuhinji, kopalnici, hladilnika, polic, na katere zlagate hrano, za čiščenje deske za rezanje, saj ni zdravju škodljiv.

Če v pomivalno korito natočite vodo do vrha in dodate okoli 40 ml H202, lahko v tej raztopini namočite sadje in zelenjavo za 20 do 30 minut in s tem bodo živila v hladilniku zdržala dlje.

Rastline

Raztopino lahko uporabite tudi pri skrbi za rastline. Zalivajte jih z vodo, v katero ste primešali raztopino (3 ml na 1 l vode). H2O2 omogoča, da korenine sprejmejo več hranilnih snovi in vode ter tako pomaga rastlini, da se okrepi. Ker uničuje bakterije in glivice, bo varovala rastlino tudi pred temi.