Zeleni čaj

(Foto: Thinkstock)

Kaj je bolje – vrečka, drobljen čaj ali čaj v celih lističih?

Odgovor na to vprašanje je sila enostaven: najboljši čaj boste zagotovo pripravili iz celih lističev. Zakaj? Ker imajo lističi največ arome in okusa. V čajnih vrečkah so lističi že zdrobljeni, torej se nekaj arome izgubi, potem pa so tukaj še delci prahu, ki ostane pri drobljenju ali mletju – vse to končni izdelek oropa prave arome in pristnega okusa. V kolikor imate kljub vsemu raje čajne vrečke, izberite Če že sežete po čajnih vrečkah, izberite močnejše sorte črnega čaja, kot sta Assam in Ceylon. Aroma teh čajev je namreč dovolj močna, da se ohrani kljub drobljenju in mletju.

Čajne vrečke

(Foto: Profimedia)

Ima čaj rok uporabnosti?

Seveda. Čaj je primeren za uporabo od 12 do 18 mesecev od dne, ko je bil posušen in pripravljen za uporabo. A dejstvo je, da bolj kot je svež, boljšega okusa je. Tako kot številni drugi izdelki tudi čaj s staranjem izgublja na aromi in svežini. Če na škatli ali vrečki s čajem nimate napisanega roka, do kdaj naj bi ga porabili, lahko to preverite z enostavnim testom: če čajni lističi takoj, ko jih prelijete z vodo, plavajo po površju, je čaj star.

Kako dolgo bi morali čaj pustiti stati v vreli vodi?

Pri črnem čaju je to odvisno od tega, kakšen končni rezultat si želite. Napitki za pomiritev naj bi bili pripravljeni v treh minutah, če pa jih pustite stati manj, naj bi imeli nasprotni učinek: torej naj bi vas naredili oziroma ohranjali budne. Prav tako naj bi vas z obilico energije oskrbel tudi japonski zeleni čaj Gyokuro, ki velja za pravo teinsko bombo. Poznavalci čajem zato to vrsto čaja pustijo v vreli vodi zgolj 25 sekund.

Na splošno pa velja, da naj bi bilo za navaden zeleni čaj optimalno, da ga v vreli vodi pustite 5 minut. Prav toliko naj bi potrebovali tudi sadni in zeliščni čaji, beli čaj pa naj bi bil optimalno pripravljen po 8 do 10 minutah v vreli vodi.

Kako pravilno skladiščiti čaj?

Poznavalci pravijo, da bi morali čaje skladiščiti v temnih, suhih in hladnih prostorih. Če se namreč čaj navlaži, bo sprostil aromatične snovi in jih tako ne bo nič ostalo za vašo skodelico toplega napitka. Posušen pripravek zato shranjujte v posodi, ki jo lahko nepredušno zaprete. A pozor, nikar naj to ne bodo pločevinke, saj so običajno kemično obdelane in se v čaj lahko prenesejo kakšne nevarne snovi. Veliko boljša izbira bo porcelan. Tudi čajne vrečke je potrebno skladiščiti v ustrezni posodi. Papirnata pakiranja namreč sicer varujejo pred soncem, da se čaj ne izsuši preveč, ne ščitijo pa niti pred izgubo arome, niti pred vlago.

Kaj pa zdravilni učinki čaja?

V črnem čaju se skriva veliko mineralov, kot sta kalij, ki je dober za živčni sistem, in magnezij, ki blagodejno vpliva na srce in mišičje. Zdravilne učinke pa strokovnjaki pripisujejo tudi nekaterim zeliščnim čajem, kot so denimo:

 

-          janež: omogoča lažje izkašljevanje pri prehladu in gripi

-          kopriva: pomaga pri bolezni sečil in ledvic

-          lapuh: lajša bolečine v vratu (grlu)

-          kamilice: blagodejno vplivajo na vse bolezni, povezane z želodcem in črevesjem

-          sivka: pomirja in pomaga pri težavah z nespečnostjo

-          poprova meta: odpravlja krče v prebavnem traktu, pomaga pri težavah z žolčnikom

 

Čaj

(Foto: Thinkstock)