Mravljici na jagodi

(Foto: iStockphoto)

Strokovnjaki se strinjajo, da naravni načini niso tako učinkoviti kot umetni, vseeno pa je dobro najprej poskusiti rešiti težave na čim bolj naraven način. Če res ne uspe, se šele nato se lotite nenaravnih načinov.

1. Identifikacija

Najprej morate vedeti, katere vrste mravlje se sprehajajo po vašem domu. Identifikacija je pomembna, da se boste odstranjevanja lotili s pravimi sredstvi, na prav način. Za pomoč lahko prosite tudi v prodajalni, specializirani za prodajo sredstev za varstvo pred škodljivci.

2. Pasti

Na območja, kje ste opazili mravlje, namestite posebne hišice s strupom. Obstaja velika verjetnost, da bo strupena hrana prišla tudi do 'kraljice' in tako bo gnezdo uničeno.

3. Ne pobijajte jih

Ko enkrat namestite pasti, mravelj nikar ne pobijajte, ne hodite po njih in podobno. Vedite, da mravlje zdaj delajo za vas. Kakor koli grozno se sliši, pustite, da strup odnesejo v gnezdo.

4. Zabrišite sledi

Mravlje za seboj puščajo sled vonjav, da druge mravlje lahko sedijo. Ni dovolj, da za njimi pobrišete z vlažno krpo. Zmešajte kis z vodo v razmerju 1:3 in popršite na tistih lokacijah, kjer ste videli mravlje.

5. Mravljišče

Če ste našli mravljišče in se to nahaja celo na vašem vrtu, ga popršite z insekticidom. Najbolj učinkovito bo, če boste pršili ali zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, saj so takrat mravlje najbolj aktivne.

6. Onemogočite lahek vstop

Če se vaših zidov hiše dotikajo veje dreves ali drugo rastlinje, najprej porežite veje, tako da mravlje ne bodo morale do vas kar po teh 'mostičkih'. Izogibajte se tudi hranjenju lesa za kurjavo, če ga uporabljate, v neposredni bližini. Če imate težave z mravljami, potem drv nikar ne nalagajte ob steno hiše.

7. Poiščite gnezdo

Če se želite povsem znebiti mravelj, morate uničiti njihovo gnezdo. Kako ga najdete? Poiščite območja, kjer je nekoč trden les postal povsem prhek. Lahko je to leseni podest terase, lahko na lesenem podstrešju, okvir vrat, oken, lahko tudi vlažna stena kopalnice, če gre za leseno hišo … ko najdete gnezdo, ga razpršite z ustreznim insekticidom.  

Mravlje

(Foto: Profimedia)

NARAVNO

1. Limone

Kanite nekaj limoninega soka na pragove vrat in okenske okvirje. Bodite natančni in s sokom ne pozabite zaliti luknjic, iz katerih prihajajo mravlje. Če želite biti bolj učinkoviti, namestite limonino lupinico na vse pragove zunanjih vrat in oken. Kislina in močan vonj bosta pripomogla h temu, da bo v vaš dom vstopilo manj mravelj.

2. Vrela voda

Lonček za rože obrnite narobe in ga postavite na sam vrh mravljišča. Skozi luknjico na vrhu vlijte vrelo vodo in s tem boste uničili njihov dom. Vodi lahko dodate tudi nekaj detergenta.

3. Zelišča in začimbe

Sladkor, moka, nekatere začimbe … pa tudi ostanki druge hrane so mamljive za mravlje, Hrano zato vedno shranjujte v posodi, ki jo je mogoče neprodušno zapreti. Lahko pa v moko, sladkor in med nekatere začimbe potisnete lovorjev list. Ta naj bi uspešno odganjal mravlje.

Če se bojite, da bi se sladkor, moka ali druga živila navzela vonja in okusa po lovorovem listu lahko list nalepite kar na rob predala ali omarice, v katerih imate shranjena živila.

4. Cimet

Na območja, od koder prihajajo mravlje, natresemo cimet v prahu. Čeprav nam diši, je za mravlje, še posebej, če cimetu dodate še klinčke, to naravnost odvratna kombinacija.

5. Poprova meta

Podobno kot limonin sok, lahko kanete nekaj kapljic na pragove vrat in okvirje oken. Olje ne vsebuje nobenih toksinov, hkrati pa odišavi vonj.

6. Odženite jih

Če okoli luknjice, iz katere prihajajo mravlje, potresete magnezij v prahu, kakršnega uporabljajo gimnastičarji ali plezalci, oziroma prah krede, mravlje prepreke ne bodo prečkale. Odgnati naj bi jih bilo mogoče tudi s kavo ali polento.

7. Soda bikarbona

Sodo bikarbono, ki ji primešate nekaj sladkorja v prahu, nastavite na lokacije, kjer ste videli mravlje. Sladkor jih bo privabil, soda pa bo ustvarjala v njihovem organizmu po zaužitju pline, zaradi katerih bodo poginile. Zmesi lahko dodate nekaj vode, da dobite lepljivo gosto zmes. Postavite zmes na strateške pozicije. Mravlje bodo planile nanjo, koščke pa odnesle v mravljišče, kjer jo bodo delile z drugimi mravljami, to pa bo zanje usodno.

Mravlje na vrtu

(Foto: iStockphoto)