Zobna krtačka

(Foto: Thinkstock)

Mikrobiolog Charles Gerba pojasnjuje, da voda, ki jo spustimo v WC školjki, poškropi vse površine v bližini in tako raznese umazanijo in bakterije tja, kamor niti najmanj ne bi želeli. Še posebej nevarno je, ker imajo ljudje poleg školjke ponavadi umivalnik in posledično tam hranijo tudi zobne ščetke.

Ko si umivamo zobe, na ščetki pustimo bakterije, delčke hrane ter slino, zato v primeru, če je ne očistimo dobro, lahko pride do mnogih nevšečnosti. In če pomislimo, da se vse to, kar iz naših ust ostane na ščetki, pomeša še s kapljicami vode iz školjke, se lahko samo zamislimo, preden si naslednjič umijemo zobe. V veliko družinah ščetke hranijo kar v skupni posodici, kar zadevo še poslabša, saj se umazanija prenaša z ene na drugo. Torej tudi če vi svojo ščetko dobro očistite, se lahko bakterije z druge preselijo še na vašo.

Na povprečni zobni ščetki se nahaja okoli 10 milijonov mikroorganizmov, vključno z virusi gripe in herpesa, da tistih, ki povzročajo številne infekcije ter resnejša obolenja ustne votline, niti ne omenjamo.

Da bi bila vaša zobna ščetka čista in bi si vsakič brez slabe vesti umivali zobe, jo hranite kolikor se da od školjke ter jo po vsaki uporabi temeljito očistite in posušite, preden nanjo poveznete zaščitni pokrov, ki ga je tudi treba redno čistiti, ter jo postavite pokončno. Če ste bolni, kupite novo ščetko, ko ozdravite, sicer pa jo je treba zamenjati vsaj vsake tri mesece.