Ogrevanje

(Foto: iStock)

Sodobni ogrevalni sistemi so v življenja oziroma domove uporabnikov prinesli številne prednosti, med katerimi je treba izpostaviti predvsem velike prihranke pri ogrevanju in udobnejše bivanje. Ponudba na trgu je pestra, in kadar se odločamo za posodobitev sistema ogrevanja, moramo pretehtati vse možnosti in najti najbolj optimalno rešitev za naš dom. Ni namreč vsak sistem primeren za vsak dom, predvsem pa ne za vsak žep. Čeprav se dolgoročno v finančnem smislu zelo obrestujejo, začetna investicija nekaterih sodobnih rešitev marsikoga odvrne od končne odločitve, saj si je milo rečeno ne morejo privoščiti. Nič čudnega, da se vedno več gospodinjstev odloča za vgradnjo plinskega kondezancijskega kotla; investicija v plinske naprave je namreč nižja od investicije v druge sisteme, povrne pa se lahko že v dveh letih.

Sodelujte v nagradni igri 'Skrbna energija'Vsi, ki boste do 11.12.2017 sodelovali v nagradni igri, boste imeli možnost osvojiti več kot privlačne nagrade, med drugim 1 leto brezplačnega ogrevanja. Izpolnite prijavnico in si zagotovite najvišje udobje ter največje prihranke!

Poleg tega se cene zemeljskega plina na našem trgu z vmesnimi nihanji znižujejo že peto leto zapored. A to še zdaleč ni vse, zemeljski plin ima namreč dolg seznam prednosti, o katerih so nam več zaupali v podjetju ADRIAPLIN, v katerem poleg uvoza in prodaje zemeljskega plina skrbijo tudi za nemoten prenos in distribucijo zemeljskega plina v 18 slovenskih občinah. Letno dobavljajo okoli 80 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina preko 13.500 uporabnikom in se uvrščajo med največje ter zanesljive dobavitelje. Poglejmo torej dejstva ...

Kaj morate vedeti o zemeljskem plinu?

⁕ V Zahodni Evropi, predvsem v Nemčiji, je zemeljski plin najpogosteje uporabljen energent. Črpajo ga iz vrtin, tudi do 6000 metrov globoko v zemeljsko skorjo, na površje prihaja po ceveh. Na Bližnjem vzhodu in v Rusiji se nahajajo najbogatejše zaloge plina, največje nahajališče pa je v državi Katar.

⁕ Čeprav Slovenija nima lastnih zalog zemeljskega plina, imamo zagotovljen dostop do vseh transportnih poti plina, ki so za nas pomembne. Trenutne svetovne zaloge zadoščajo za okoli 65 let, kar je bistveno več od na primer nafte. Zelo pomembno je tudi dejstvo, da zemeljskega plina za gospodinjstva ne bo zmanjkalo, saj so uvrščena v skupino zaščitenih odjemalcev.

Ogrevanje

(Foto: iStock)

⁕ Gre za fosilno gorivo, ki je brez vonja, barve ter oblike. Pred samo distribucijo se mu doda poseben vonj (odorant), in sicer zato, da ga lahko zavohamo, če bi na primer uhajal iz sistema ogrevanja. Sicer pa je zemeljski plin pomemben vir vodika, helija in drugih žlahtnih plinov, je tudi lažji od zraka.

⁕ V primerjavi z drugimi energenti ima zemeljski plin veliko ekoloških prednosti, zaradi česar med drugim prispeva k varovanju okolja. Pri njegovem izgorevanju se ne sproščajo prašni delci, ki so zdravju nevarni, tudi emisije dimnih in toplogrednih plinov so minimalne. Ravno tako za uporabo niso potrebne dodatne predelave oziroma procesi. Ob pravilni nastavitvi plinskih naprav sta edina stranska produkta, ki nastajata v procesu izgorevanja, ogljikov dioksid in voda.

⁕ Statistike kažejo, da naj bi uporaba zemeljskega plina v 20 letih obratovanja ogrevalnega sistema v primerjavi z drugimi energenti zagotavljala najvišje prihranke, kar se odraža predvsem v energetski učinkovitosti energenta. Poleg tega je tudi začetna investicija, torej vgradnja plinskega kondenzacijskega kotla, najnižja, in sicer stane okoli 3000 evrov, kar se povrne že v dveh letih. Poleg tega je cenovno ugodno in enostavno tudi vzdrževanja samega sistema ogrevanja.

⁕ Ne le da so cenovno ugodni in enostavni za čiščenje, plinski kotli, ki so primerni tako za novogradnje kot obstoječe objekte, so tudi zanesljivi, tihi, estetski in zavzamejo malo prostora (namesto 8–10 kvadratnih metrov boste potrebovali zgolj en kvadratni meter prostora). V prednosti ste, če imate trenutno radiatorsko ogrevanje, saj v tem primeru zamenjate samo kotel, radiatorjev pa ne.

⁕ Ena izmed velikih prednosti zemeljskega plina je tudi njegova vsestranska uporabnost. V gospodinjstvih se namreč uporablja ne zgolj za ogrevanje, ampak tudi za pripravo sanitarne vode in kuhanje. Dobrodošel je tudi v industriji, saj ga uporabljajo kot vir toplote ter kot surovino v proizvodnji.

⁕ V manjši prednosti ste tudi, če je stavba, v kateri živite, že opremljena s plinovodnim priključkom, v vsakem primeru pa je preklop na zemeljski plin več kot preprost in ves čas boste imeli nadzor nad porabo in stroški, pojasnjujejo v podjetju Adriaplin. Njihovi prijazni svetovalci namreč vsakemu novemu odjemalcu ves čas stojijo ob strani, ga usmerjajo in mu pomagajo izbrati najbolj optimalen paket glede na želje in potrebe.

SODELUJTE V NAGRADNI IGRI IN OSVOJITE BREZPLAČNO ENERGIJO!

Ker stremijo k temu, da svojim odjemalcem nudijo najvišje udobje doma in si želijo dobro energijo spustiti v čim več domov po Sloveniji, so v podjetju Adriaplin v duhu prihajajočih praznikov za vse obstoječe in nove odjemalce pripravili tudi nagradno igro SKRBNA ENERGIJA. Izmed vseh, ki bodo do 11. 12. 2017 sodelovali v nagradni igri, bodo vsak teden izžrebali 8 srečnežev, ki bodo prejeli več kot privlačne nagrade, med drugim 1 leto brezplačnega ogrevanja. Izpolnite prijavnico TUKAJ in si zagotovite najvišje udobje in največje prihranke!

Sponzorirana vsebina