Ogevanje

Poskrbite, da bo zima prijetna! (Foto: iStock)

Sploh v zadnjih letih, ko se je povečala ozaveščenost o pomenu doseganja večje energetske učinkovitosti v domu za udobnejše bivanje in dolgoročne prihranke, vsi iščemo rešitve v tem kontekstu. Mnogi zmotno mislijo, da so načini, s katerimi lahko prihranimo, povezani z veliko začetno investicijo, a ni nujno tako. Res je, da je dolgoročno edini smiselni ukrep torej celovita energetska sanacija, saj je večina starejših stavb (tudi stanovanjskih hiš) energetsko zelo potratna, a z nekaj manjšimi in cenejšimi ukrepi ravno tako lahko bistveno izboljšamo stanje in si zagotovimo nižje zneske na položnicah. In glede na to, da se temperature počasi že spuščajo pod ledišče, je skrajni čas, da ukrepate.

Sodelujte v nagradni igri 'SKRBNA ENERGIJA' Vsi, ki boste do 11.12.2017 sodelovali v nagradni igri, boste imeli možnost osvojiti več kot privlačne nagrade, med drugim 1 leto brezplačnega ogrevanja. Izpolnite prijavnico in si zagotovite najvišje udobje ter največje prihranke!

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj rešitev, s pomočjo katerih boste zimo preživeli brez skrbi, s prihranki pa boste sebi ali svojim bližnjim kaj lepega privoščili v prihajajočem prazničnem času. Morda boste presenečeni, a z optimizacijo učinkovitosti doma lahko prihranite tudi do 80 odstotkov.

Kako lahko privarčujete?

● Če si že ne morete privoščiti dražjih investicij, ki med drugim terjajo tudi obsežnejša gradbena dela, razmislite vsaj o zamenjavi sistema ogrevanja. Čeprav gre za zadnjo fazo v verigi energetske sanacije, je to ukrep, ki v največji meri zniža stroške ogrevanja. A preden sprejmete končno odločitev, si vzemite čas za razmislek, pretehtajte vse potencialne rešitve za vaš dom in se pred končno odločitvijo posvetujte s strokovnjakom. Na tržišču je namreč malo morje rešitev, vsak izmed proizvajalcev in ponudnikov pa, logično, obljublja najboljše po najbolj prijazni ceni. Glede na ocene strokovnjakov je najbolj denarnici in okolju prijazna rešitev preklop na zemeljski plin. Že sama investicija v plinske naprave je namreč nižja od investicije v druge ogrevalne sisteme, cene zemeljskega plina pa se našem trgu z vmesnimi nihanji znižujejo že peto leto zapored. A tudi če se odločite za investicijo v plinski kondenzacijski kotel, izberite zaupanja vrednega ponudnika, med katere vsekakor sodi tudi Adriaplin. Podjetje namreč poleg uvoza in prodaje zemeljskega plina skrbi tudi za nemoten prenos in distribucijo zemeljskega plina v 18. slovenskih občinah.

Energetska učinkovitost

Za doseganje maksimalne energetske učinkovitosti doma bi bila potrebna celovita energetska sanacija objekta, kljub temu pa lahko k znižanju stroškov veliko pripomoremo že z manjšimi ukrepi. (Foto: iStock)

Letno dobavljajo okoli 80 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina preko 13.500 uporabnikom in se uvrščajo med največje ter zanesljive dobavitelje. In kar je najbolje, preklop na zemeljski plin je hiter in enostaven, ves čas boste imeli nadzor nad porabo in stroški, za kakršne koli informacije pa so vam v podjetju ves čas na voljo prijazni svetovalci, ki bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja. V naboru paketov in storitev bodo za vas poiskali najbolj primerno in ugodno ponudbo. 

● Poleg posodobitve sistema ogrevanja je ukrep, ki ravno tako dolgoročno prinaša velike prihranke tako pri ogrevanju kot hlajenju, investicija v vgradnjo toplotne izolacije. Toplotna izolacija zunanje stene je najpomembnejši element pri toplotni zaščiti stanovanjskih stavb, zato mora biti ustrezno načrtovana in izvedena, iz kakovostnih materialov ter z zadostno debelino toplotno-izolacijskega materiala. Čeprav gre za nekoliko višjo investicijo, analize kažejo, da se ta lahko povrne že v slabih desetih letih. Še večje prihranke je mogoče dolgoročno doseči z izolacijo podstrešja in stopa kleti.

● Velike toplotne izgube v starejših stavbah povzroča tudi dotrajano, nekakovostno in površno vgrajeno stavbno pohištvo. Zamenjava dotrajanih oken in vrat z energetsko učinkovitimi bo torej ravno tako vplivala na višino zneska na položnicah za ogrevanje. Ne smete pa zanemariti niti pomembnosti senčil. Izbira le-teh je namreč v vseh vrstah hiš zelo pomemben element tako pri doseganju maksimalnega udobja kot pri ustvarjanju prihrankov. Za tiste, ki bi želeli boljšo toplotno in zvočno izolacijo prostorov ter kvalitetno zaščito pred različnimi vremenskimi vplivi, so primernejša zunanja senčila, sicer pa je na voljo tudi pestra paleta notranjih senčil.

● Čeprav v manjši meri, tudi preproste vsakdanje navade, ki niso pogojene s finančnimi investicijami, pripomorejo k preprečevanju toplotnih izgub. Mednje med drugim sodi nastavitev optimalne temperature v stanovanju, ki naj bi bila podnevi med 20 in 22, ponoči pa od 15 do 20 stopinj Celzija. V prostorih, ki jih ne uporabljate pogosto, lahko temperaturo za kakšno stopinjo celo znižate. Nikar ne zanemarite niti pomena rednega prezračevanja. Namesto, da imate ves čas odprta okna ’na kip’, jih raje zjutraj in zvečer za nekaj minut odprite na stežaj. Ob sončnih dnevih nikar oken ne zastirajte s težkimi zavesami, ampak dovolite toploti sončnih žarkov prosto pot v notranjost. Če si ne morete privoščiti novih oken in vrat, jih lahko zatesnite bodisi z odejami bodisi z namenskim trakom. Dom lahko opremite tudi s toplimi preprogami in drugimi dekorativnimi elementi.

SODELUJTE V NAGRADNI IGRI IN OSVOJITE BREZPLAČNO ENERGIJO!

Če povzamemo, ni nujno, da so ukrepi za doseganje večje energetske učinkovitosti pogojeni z visokimi začetnimi stroški. Že če se osredotočimo zgolj na zamenjavo sistema ogrevanja, je na primer cena vgradnje kotla na zemeljski plin okoli 3.000 evrov, investicija pa se povrne v pičlih treh letih.

Ker stremijo k temu, da svojim odjemalcem nudijo najvišje udobje doma in si želijo dobro energijo spustiti v čim več domov po Sloveniji, so v podjetju Adriaplin v duhu prihajajočih praznikov za vse obstoječe in nove odjemalce pripravili tudi nagradno igro SKRBNA ENERGIJA. Izmed vseh, ki bodo do 11.12.2017 sodelovali v nagradni igri, bodo vsak teden izžrebali 8 srečnežev, ki bodo prejeli več kot privlačne nagrade, med drugim 1 leto brezplačnega ogrevanja. Izpolnite prijavnico TUKAJ in si zagotovite najvišje udobje in največje prihranke!

Sponzorirana vsebina