Poglejte si posnetek, na katerem gospod Edvard Osojnik opozori, da za meritev vlage ni potreben merilec. Seveda se strinja, da morajo biti drva za kurjavo popolnoma suha, ampak v pomoč pri meritvi vam je lahko milo ali navaden detergent. Se sliši nenavadno? Očitno učinkuje.

Na vsaki strani deblo malo namažete z milom ali detergentom, na drugi strani pihnete in poglejte, kaj se bo zgodilo. ''Če se na drugi strani naredijo mehurčki, to pomeni, da je deblo suho,'' razlaga Osojnik.

Takšna je idealna temperatura doma

Posnetek je naletel na izjemen odziv, v kratkem času si ga je ogledalo 165.000 ljudi, skoraj 2.700 delitev ima, pod njegovo objavo pa so dejansko sledilci pripeli v komentar fotografije, da so resnično preizkusili, ali imajo suha drva. 

Po podatkih se v Sloveniji zelo veliko domov greje z drvi, zato je še kako dobrodošel nasvet Edvarda Osojnika. Po zakonu namreč je lahko v majhnih kurilnih napravah,ki uporabljajo les za kurjavo, manj kot 20 odstotkov vode. Če je delež vlage večji, pride tudi do večjega onesnaženja zraka s škodljivimi snovmi.