Elektrika

Če tudi vas vsakič, ko prejmete račun za elektriko, stisne pri srcu, je čas, da nekaj spremenite. (Foto: iStock)

Čeprav nam je električna energija močno olajšala življenje in je pravzaprav postala nujno zlo na vsakem koraku, ima tudi svojo temno stran. To seveda leti na račune, ki nam poleg tistih za ogrevanje povzročajo največ stresa, kljub temu, da smo sicer Slovenci po ceni elektrike 22 odstotkov pod evropskim povprečjem. Na srečo se je ogrevalna sezona ravno dobro zaključila in smo posledično (vsaj za nekaj mesecev) lažje zadihali, kar pa na račune za elektriko nima bistvenega vpliva, razen za tiste, ki se ogrevate s pomočjo električne energije.

Postopek zamenjave dobavitelja je nadvse preprost in popolnoma brezplačen.

Največ lahko storimo sami

Na srečo pa lahko sami največ pripomoremo k znižanju porabe električne energije in posledično na višino zneska na položnicah, in sicer na več načinov. V prvi vrsti naj omenimo izjemen pomen racionalne rabe tega dragocenega vira energije, s čimer ne bomo znižali le lastnih stroškov, pač pa bomo veliko dobrega naredili tudi za okolje. Manj energije kot bomo porabili, manj onesnaženja in škodljivih toplogrednih plinov bo nastalo pri njeni proizvodnji, zmanjšala pa se bo tudi poraba surovin.

Hladilnik

Račun za elektriko lahko zmanjšamo tudi z racionalno uporabo gospodinjskih aparatov. (Foto: Thinkstock)

K racionalni rabi sodi preudarno ravnanje z elektronskimi napravami in gospodinjskimi aparati; med drugim se je na primer pranja in sušenja perila najbolje lotiti med 22. in 6. uro med delavnikom ter med vikendom, ko je elektrika cenejša, pralni in pomivalni stroj uporabljamo le takrat, ko sta polna, temperaturo zamrzovalnika nastavimo na –18°C, saj vsaka nižja nastavitvena stopnja zviša porabo energije za 5 odstotkov, računalnike, televizijske sprejemnike in hi-fi naprave ne puščajmo v stanju pripravljenosti, polnilnik telefona in tudi kakšne manjše električne pripomočke izključimo iz vtičnice, če jih ne uporabljamo, sproti ugašamo luči v stanovanju in še bi lahko naštevali. Na srečo je tehnologija do danes že tako napredovala, da so novejše naprave in gospodinjski aparati 'pametni'  in energetsko varčni, v nasprotju s starejšimi, ki so energetsko zelo potratni. Dolgoročno nakup varčnih naprav prinaša velike prihranke, kar med drugim upraviči nakup tudi v primeru, ko naši stari gospodinjski aparati delujejo popolnoma brez napak. Žal pa se mnogi že tako s težavo prebijajo iz meseca v mesec in si ne morejo privoščiti nakupa novih gospodinjskih aparatov, če to ni nujno potrebno, torej če stari ne odslužijo svoje in jih je 'hočeš nočeš' potrebno zamenjati.

Rešitev je preprosta

A brez skrbi, ne glede na to, ali imate doma energetsko varčne ali potratne aparate, lahko poleg racionalne rabe kar nekaj prihranite s čisto preprostim ukrepom – zamenjavo dobavitelja električne energije. Za najbolj ugodno izbiro že nekaj let velja GEN-I, ki je s Poceni elektriko leta 2009 zamajal monopol in znatno znižal cene na slovenskem trgu električne energije, danes pa je z 21,6 % tržnim deležem največji in najhitreje rastoči ponudnik elektrike pri nas. Poleg tega so štiri leta zapored v eni največjih evropskih potrošniških raziskav Trusted Brand dobili naziv najbolj zaupanja vredne blagovne znamke v kategoriji Ponudnik energije, v letu 2014 pa tudi na področju varovanja okolja.

Ponudbo Poceni elektrike poleg izjemno ugodnih cen odlikujejo tudi jasni pogoji brez vezave, skritih stroškov in zapletenih postopkov ter odlična podpora strankam s prijaznimi, vrhunsko usposobljenimi svetovalci v klicnem centru. Uporabniki preko portala Moj GEN-I lahko sporočajo porabo, hkrati pa imajo ves čas pregled nad porabo in računi.

Vse, kar morate storiti, je torej zamenjava dobavitelja. Postopek je nadvse preprost in popolnoma brezplačen. Potrebujete le vaše osebne podatke in podatke o vašem merilnem mestu – nepremičnini, kjer želite Poceni elektriko. Dobrodošlo je, da imate pri sebi zadnji račun za elektriko, saj je na njem navedeno vse potrebno. Lahko pa vse uredite tudi po telefonu, kjer so vam na brezplačni številki 080 1558 od ponedeljka do sobote med 8. in 20. uro na voljo prijazni svetovalci, ki bodo namesto vas izpolnili obrazec.

Nada Majnik

Nada Majnik (Foto: Aljoša Kravanja)

Na osnovi posredovanih podatkov boste predvidoma v dveh dneh v podpis prejeli dva izvoda pogodbe ter soglasja, potrebna za ureditev spremembe. Poslane dokumente pozorno preberite, podpišite in vložite v priloženo kuverto z že plačano poštnino. Pošiljko le še oddajte na pošto in počakajte, da uredijo vse potrebno za vašo cenejšo elektriko. Odvisno od dneva oddane pogodbe boste najverjetneje že prihodnji mesec za porabljeno električno energijo plačevali manj.

Da je zamenjava dobavitelja res najboljša odločitev, potrjuje tudi zgodba Nade Majnik iz Ljubljane, ki smo jo obiskali že pred časom. Pred tem je namreč za elektriko na mesec plačevala kar 90 evrov, danes pa je njen znesek na položnici kljub isti porabi elektrike za gospodinjska opravila, ki se jim ni mogoče izogniti, ter ogrevanje, skoraj pol manjši. In to samo zato, ker je zamenjala dobavitelja. "Pri prejšnjem dobavitelju je bila zadnja mesečna položnica 90 evrov. To je bilo v poletnem času," pove. "Danes pa imam položnico za 55 in še malo evrov. In ta razlika meni pomeni ogromno. Pomeni, da lahko pokrijem še položnico za SPL, ki je tam okoli 30 evrov. Oziroma tam od 25 do 28 evrov je. In tako začneš odštevati in ti še nekaj ostane ..."

Podobno izkušnjo ima tudi Andreja Vidmar, ki ravno tako prihaja iz Ljubljane. Preden se je odločila za zamenjavo dobavitelja, je za elektriko na mesec plačevala 65 evrov, po novem vsak mesec plačuje 10 evrov manj. "Kar pomeni, da je to na letni ravni 120 evrov," pove. "Kar je lepo smučanje za vikend ali kakšen izlet v toplice, ki ju na tak način privarčujem."

S pametno rabo električne energije, z uporabo varčnih gospodinjskih aparatov ter naprav in z zamenjavo dobavitelja torej v enem letu lahko prihranite tudi več sto evrov, z le enim od teh ukrepov pa več deset. Nikar torej ne mečite denarja skozi okno po nepotrebnem, četudi se ne spopadate s finančno stisko. Če ne drugega, si za prihranek privoščite malce razvajanja zase in za svoje bližnje ali investirajte v še bolj udobno bivalno okolje, kar se vam bo dolgoročno obrestovalo v vseh pogledih.

Elektrika

Za prihranek pri električni energiji največ lahko storimo sami. (Foto: iStock)

Sponzorirana vsebina