Zračenje

Čeprav je zračenje nujno in koristno, na ta način v naš dom pride veliko cvetnega prahu. (Foto: iStock)

V zavetju lastnega doma si vsak želi miru in najvišjega nivoja udobja, zato je pomembno, da si svoje gnezdece uredimo po lastnih željah in poskrbimo za zdravo bivalno okolje. Slednje je še posebej pomembno za tiste, ki se že tako spopadajo z različnimi zdravstvenimi težavami. Med najpogostejše zdravstvene tegobe sodijo alergije, ali  na cvetni prah ali pršice, pogosti povzročitelji alergijskih reakcij pa so tudi hišni ljubljenčki. Statistično gledano se nas samo z alergijami na cvetni prah spopada kar tretjina. Za alergike je zato priporočljivo, da imajo v stanovanju čim manj ’nabiralcev prahu’, da redno sesajo in brišejo prah in da se, kolikor je mogoče, alergenov izogibajo. A teorija je eno, praksa pa drugo. Pogosto tudi redno čiščenje ni dovolj, saj pozabljamo, da je izjemnega pomena tudi kakovost samega zraka v notranjih prostorih.

Kaj vse slabša kakovost zraka v stanovanju?

Alergiki najbolj trpijo predvsem v pomladnih mesecih, ko je cvetnega prahu v izobilju. Da bi se mu kar najbolj izognili, se med cvetenjem večinoma zadržujejo v notranjih prostorih, a to še ne pomeni, da so ’na varnem’.

Plesen

Vlaga je še posebej zdravju nevarna, saj je glavni krivec za nastanek plesni v stanovanju. (Foto: iStock)

Tudi zrak v stanovanju je namreč nemalokrat onesnažen in poln alergenov ter drugih delcev, ki so zdravju vse prej kot prijazni. Ti pridejo v notranjost doma prek hišnih ljubljenčkov, prezračevalnega sistema, prinesemo jih na obutvi in obleki ter med zračenjem, ki je sicer nujno in koristno za osvežitev prostorov. Na kakovost zraka negativno vplivajo tudi razne vonjave, med drugim tiste od kuhanja, predvsem pa od cigaretnega dima in vlage. Vlaga je še posebej zdravju nevarna, saj je glavni krivec za nastanek plesni v stanovanju. Z vdihavanjem namreč vnašamo v telo trose plesni, zato so najpogosteje prizadeti ravno dihalni organi. Posledica so kronične infekcije sinusov, dolgotrajen kašelj, glavoboli, nahod, splošne težave z dihali, povišana temperatura, slabost, nenehna utrujenost in seveda alergije. Že majhna količina trosov plesni namreč lahko sproži alergično reakcijo, medtem ko lahko večja količina poškoduje pljuča, ožilje dihal, notranje organe ... Plesen je trdovratna nadloga, zato zgolj odpravljanje posledic ni dovolj, treba je odkriti vzrok in ukrepati.

Kaj storiti?

Če povzamemo, dejavnikov, ki negativno vplivajo na kakovost zraka v stanovanju, je veliko, in če si v lastnem domu želite zagotoviti zdravo bivanje, morate ukrepati in zrak temeljito očistiti. Idealna rešitev za ta namen so klimatske naprave Daikin, ki ne nudijo zgolj prijetne ohladitve in osvežitve v vročih poletnih dneh, ampak omogočajo tudi učinkovito čiščenje zraka z odstranjevanjem alergenov. Številni onesnaževalci zraka in alergeni so namreč topni v vodi. Klimatske naprave odstranjujejo to vodo iz ozračja, kjer se zadržuje v obliki vlage (ta pojav je tudi del učinka hlajenja), kar se odraža v posledični delni odstranitvi alergenov, cvetnega prahu ipd. Nekatere klimatske naprave Daikin so opremljene tudi z napravo, imenovano čistilnik zraka Flash Streamer, ter s filtri za odstranjevanje vonjav iz prostorov, kar omogoča učinkovitejše čiščenje zraka. Čistilnik Flash Streamer je več kot uspešno prestal testiranje, saj se elektroni v zraku srečujejo z molekulami kisika in dušika z visoko hitrostjo. Skupaj odstranijo alergene in nevarne kemične snovi. Preizkus je pokazal, da lahko čistilnik zraka zmanjša količino alergenov iz cvetnega prahu v zraku za 99,6 % po le 2 urah uporabe.

Klimatska naprava Daikin

Klimatske naprave Daikin ne nudijo zgolj prijetne ohladitve in osvežitve v vročih poletnih dneh, ampak omogočajo tudi učinkovito čiščenje zraka z odstranjevanjem alergenov.

Da bi v svojem domu lahko brezskrbno uživali in lažje dihali tudi v mesecih, ko je cvetnega prahu v izobilju, razmislite o nakupu klimatske naprave, ki bo rešila vaše težave in poskrbela za kakovostno in zdravo bivanje.

Sponzorirana vsebina