Dunaj

(Foto: Thinkstock)

"Nova velika toplotna črpalka Simmering je vodilni projekt na področju najmodernejše in okolju prijazne proizvodnje toplote v Evropi," je ob tem povedala dunajska ministrica za okolje Ulli Sima.

Vir toplote za veliko toplotno črpalko v dunajskem Simmeringu je segreta hladilna voda iz elektrarn. S posebnim hladilnim sredstvom v toplotni črpalki tej vodi odvzamejo toploto in jo uplinijo. S stiskanjem pare naraščata tlak in s tem temperatura, pridobljena toplota pa se uporabi za ogrevanje gospodinjstev.

Zaradi odvzema toplote se para zopet utekočini, tlak se zmanjša in postopek se ponovi. Napredna tehnologija v napravi omogoča, da lahko toploto pridobivajo že iz zelo hladne vode. Tako bo lahko toplotna črpalka z močjo 27 megavatov vodo s šestih stopinj Celzija segrela celo na 95 stopinj Celzija.

Decentralizirane toplotne črpalke, ki oskrbujejo posamezne stavbe, so že precej razširjene, medtem ko je razvoj velikih toplotnih črpalk še v povojih, je pojasnil tehnični vodja dunajskega javnega energetskega podjetja Wien Energie Karl Gruber in dodal: "Mi že danes prisegamo na to v prihodnost usmerjeno tehnologijo, ki nam omogoča, da odpadno toploto iz naših elektrarn načrtno in učinkovito uporabimo."

Gradnja velike toplotne črpalke se je v okrožju Simmering začela novembra 2017 in bo trajala predvidoma eno leto. Wien Energie bo sicer v naslednjih letih v tehnologije za pridobivanje energije iz obnovljivih virov namenilo 460 milijonov evrov.