Skoraj je ni gospodinje, ki si ne bi želela velike kuhinje z najsodobnejšimi aparati in pripomočki, a žal si to ali  zaradi pomanjkanja financ ali zaradi premalo prostora le redke lahko privoščijo. Zato je elemente treba prilagoditi prostoru, ki je na voljo, in čeprav je vaša kuhinja majhna, jo lahko opremite funkcionalno.

Še nekaj napotkov, ki vam bodo v pomoč:

Organizacija

Vsi deli kuharskega pribora, ki ga uporabljate, morajo biti na svojem mestu. Sprotno pospravljanje pribora naj vam postane navada. Z zlaganjem kuhalnic in prijemalk si boste olajšali njihovo uporabo in si omogočili nemoteno gibanje po vaši mali kuhinji.

Stran s kramo!

Iz kuhinje odstranite predmete, ki povzročajo nepotrebno gnečo na policah in v omaricah. Zbledeli, olupljeni okraski, že uporabljene, skoraj dogorele sveče, tudi manjši hišni aparati – vse to zavzema preveč dragocenega prostora. Res potrebujete polomljen opekač za kruhke ali počeno reklamno skodelico, čeprav ste jo dobili kot darilo za nakup nad 100 evri? Ko boste preboleli slovo, vas bo pogled na prostorsko pridobitev navdal z ničemer manj kot z občutkom popolnega zadovoljstva.

Podaljšane kuhinjske omarice

Če le imate možnost, se odločite za višje kuhinjske omarice. Čeprav gre za nekoliko dražjo investicijo, se vam bo ta pri izkoriščenosti majhnega prostora neznansko obrestovala. Prostor nad zgornjimi elementi je pogosto neizrabljen in ga navadno ’opazimo’ samo, ko tja odlagamo nepotrebne predmete. Pa tudi police so več kot dobrodošle.

Igra z barvami

Tudi kakšen barvni trik bo pripomogel, da bo vaša kuhinja videti večja, kot dejansko je. Poskusite z nekoliko temnejšimi kuhinjskimi elementi, medtem ko naj bo pult v svetlejši barvi. S tem boste dosegli, da bo površina, ki odseva svetlobo, vizualno povečala prostor. Vgraditev lučk pod visokimi kuhinjskimi omaricami bo optično nekoliko zmanjšala omarice. Gre za preprost, toda zelo učinkovit trik. Vsekakor pa je najpomembneje, da kuhinjo čim bolj prilagodite sebi in svojim potrebam.