Radiator

(Foto: Profimedia)

O tem, kako preprosto očistiti in odzračiti radiatorje ter jih ustrezno pripraviti na novo kurilno sezono, smo že pisali. Če ste članek spregledali, ga najdete TUKAJ.  

So se vam ob prvem kurjenju vseeno pojavile težave? V prvi vrsti je treba ločiti, ali gre za ropotanje radiatorja ali brbotanje v ceveh.

Pokanje in šumenje v radiatorju

Pokanje je najpogosteje posledica raztezanja in krčenja materialov. Ob segrevanju se material razteza in poka. Če nato ohranjate približno enakomerno temperaturo v ceveh in radiatorjih, bo pokanje kmalu prenehalo. Če boste gretje ves čas prižigali in ugašali, tako da se bodo radiatorji ves čas segrevali in ohlajali, pokanje lahko ostane stalnica, saj se bodo materiali še naprej krčili in raztezali.

Aluminijasti so zadnje čase bolj priljubljeni od recimo železnih. Res da so nekoliko dražji, a so bolj odporni na korozijo, nekateri pravijo, da so pravzaprav večni, na voljo pa so tudi v različnih barvah. Pomanjkljivost je le, da so nekoliko bolj občutljivi na toploto in zato prej pokajo kot drugi.

Brbotanje v ceveh

Brbotanje v ceveh je posledica prisotnosti zraka v samem ogrevalnem sistemu. Da bi se tega nadležnega zvoka znebili, dobro odzračite radiatorje.

Za odzračenje radiatorja potrebujete:
– odzračevalni ključek oziroma klešče ali ustrezen ključ pri starejših radiatorji;
– posodico, v katero boste 'lovili' vodo;
– brisačko.

Na nasprotni strani termostatske glave oziroma ventila boste na radiatorju videli odzračevalni ventil. Pritrdite odzračevalni ključek. Če zatiča ni, potem uporabite kar klešče ali ključ. Pod ventil postavite posodico in počasi obrnite zatič. Sprva boste slišali, kako bo iz ventila uhajal zrak. Kmalu bo pritekla še voda. Takoj, ko se to zgodi, zaprite ventil.

Pri tem opravilu bodite previdni. Če boste preveč odtisnili ventil, se utegne zgoditi, da ga bo pritisk vode odnesel in bo črna voda v curku špricala po vaši steni in tleh.

Če bi se v prihodnje radi rešili tega dela, lahko namestite kar avtomatske odzračevalne ventile.

radiator

(Foto: Thinkstock)

Preverite tlak!

Brbotanje je lahko tudi posledica nezadostnega tlaka v ceveh. Po tem, ko ste izpustili zrak iz radiatorjev, obvezno preverite, ali je pritisk v redu. Če ste izpustili preveč zraka, bo treba v ogrevalni sistem dodati vodo, kar lahko povsem preprosto storite, če imate svoj lasten ogrevalni sistem, v večstanovanjskem objektu pa o tem obvestite hišnika oziroma osebo, ki ima dostop, da preveri tlak.

Če je tlak na ventilu previsok, se lahko pojavlja šumenje. To pomeni, da je črpalka predimenzionirana in boste potrebovali manjšo. Kakšna bo ustrezna, vam bo znal svetovati strokovnjak, ki bo izračunal, kakšno črpalko potrebujete, in ustrezno tudi vgradil.

Še vedno brbota?

Če še vedno brbota, preverite, ali morda radiatorji kakorkoli visijo. Če so morda nekoliko, jih, čeprav je iz sistema že pricurljala voda pri odzračenju, še vedno lahko ostalo nekaj zraka. Poskrbite, da so radiatorji nameščeni pravilno pokončno in znova odzračite.

Če se težave morda še vedno pojavljajo, vseeno raje pokličite strokovnjaka, ki bo preveril  vse ventile, namestitve, črpalko, tlak … težava se lahko skriva tudi v neustrezni ekspanzijski (raztezni) posodi.

Energetika

Vas zanima energetsko učinkovito bivanje in naložbe v prihodnost? Za vas bomo v uredništvu tedensko pripravljali vsebine o obnovljivih virih energije in varčnem energetsko učinkovitem bivanju. Prihranite z našimi nasveti!nn