Ogrevanje

(Foto: Thinkstock)

Toplotna črpalka zavzame malo prostora, njena uporaba je enostavna, poleg tega ne potrebujete zalogovnika za gorivo, dnevno čiščenje ni potrebno, tudi dimnikarjev ne potrebujete, prav tako ne serviserjev gorilnikov, prvi pregled mora pooblaščena servisna služba opraviti šele dve leti po priključitvi. Obenem ni zanemarljiva možnost pridobitve okoljske subvencije.

Četudi se kupci najpogosteje odločajo za sistem zrak-voda, daje najboljše rezultate sistem voda-voda, ko črpalka črpa podtalnico. Ker ima ta konstantno temperaturo, je izkoristek visok, potrebujemo pa je stalen vir vode, poleg tega je priporočljivo preveriti vsebnost železa in mangana, ki povzročita nabiranje nečistoč v prenosnikih toplote in ceveh. Potrebujete tudi do 500 kvadratnih metrov površine, pod katero se lahko napeljejo cevi. Potrebno je izvrtati dve vrtini, sesalno ter panorno vrtino, v katero se voda vrača. Za vgradnjo toplotne črpalke voda-voda boste potrebovali tudi soglasje Agencije RS za okolje.

Najboljša, a tudi najdražja rešitev je geosonda oziroma zemeljski kolektor. Ta izkorišča energijo, ki se shranjuje v zemlji. Zanjo je treba zvrtati dve luknji, globoki tudi do 120 metrov, kar stane okoli 10.000 evrov. A investicija se vam povrne v smislu stabilnosti tega sistema, na katerega ne vplivata podtalnica ali megla in vlaga, kot denimo pri sistemu zrak-voda.

Toplotna črpalka zrak-voda, ki izkorišča toploto zraka, tudi notranjega, je najcenejši, a ima tudi nižjo učinkovitost. Poleg tega mora imeti uparjalnik vsaj 50 kvadratnih metrov površine. Deluje do zunanje temperature 15 stopinj pod ničlo, za premostitev najnižjih temperatur pa uporabljamo denimo električni grelnik. Stane do 5.000 evrov, močnejša tudi do 9.000 evrov.

A investicija se vam bo hitro povrnila, poleg tega lahko mesečne stroške porabe električne energije zmanjšate, če boste poskrbeli za dobro toplotno izolacijo hiše in stara okna zamenjali z novejšimi, energetsko učinkovitejšimi. Za slabo izolirane hiše boste potrebovali močnejše črpalke, sistem radiatorjev pa boste morali prilagoditi za nizkotemperaturno ogrevanje.

Ne pozabite na možnost priklopa na sončne zbiralnike, na možnost vezave z že obstoječimi sistemi ogrevanja, pred nakupom pa se le pozanimajte, kako glasne so izbrane toplotne črpalke, saj bo hrup morda moteč za vas ali sosede.

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka obenem omogoča ogrevanje pristorov in sanitarne vide. Sestavljena je iz zunanje enote z ventilatorjem in notranje z bojlerjem sanitarne vode. (Foto: iStock)