elektrarna - 2

(Foto: Profimedia)

elektrarna - 1

(Foto: Profimedia)

Kompleks, ki so ga gradili dobra 4 leta in ga odprli leta 2014, je eden pomembnih prispevkov Kalifornije h doseganju zastavljenega cilja, in sicer da bi do leta 2020 pridobivali kar 33 odstotkov vse energije iz obnovljivih virov. 356.000 plošč, velikih 215 x 305 cm, v stolpe usmerja toliko svetlobe, da ti odsevajo belo pulzirajočo svetlobo. Skupno se proizvede največ 392 MW sončne energije pri polnem delovanju. 'Ogledala' so računalniško vodena, obračajo pa jih tako, da v 140 metrov visoke stolpe usmerijo kar največ svetlobe. Tam se voda spreminja v paro in tako poganja turbine.

Kompleks je sicer ocenjen na približno 2,2 milijarde dolarjev oziroma 1,61 milijarde evrov. Projekt je ponudil 2.800 delovnih mest za gradbenike, operaterje, zato ga je podprlo tudi ameriško ministrstvo za energetiko.

Čeprav je elektrarna namenjena naravi prijaznemu pridobivanju energije, je bilo že med gradnjo (in zdaj med delovanjem) storjene veliko škode naravi. Pomrlo je že veliko ptic, saj se zrak nad elektrarno segreje celo do 540 stopinj Celzija, vročina pa pticam scvre krila in telo.

Številne puščavske želve so ostale brez prebivališča, enako tudi kojoti. Vse skupaj odpira debate, ali je čistejša energija res več vredna od živalskih življenj. Cenejše fotovoltaične celice in zemeljski plin ter težave pri financiranju bi lahko pomenile, da je ta projekt eden zadnjih tako gromozanskih v ZDA.