Ženska v pisarni

Pisarniški delavci pogosto tožijo zaradi težav, ki so posledica delovanja klimatske naprave, bodisi zaradi prenizkih temperatur bodisi zaradi direktne usmerjenosti zraka. (Foto: iStock)

Sploh te dni, ko zunanje temperature krepko presegajo 30 stopinj Celzija, komaj čakamo, da se zatečemo v prijetno ohlajen prostor. Naj bo v nakupovalnem centru, službi ali pa v lastnem domu, za prijetne temperature dandanes v največji meri poskrbijo klimatske naprave. Glede na vse prednosti klimatskih naprav se ni za čuditi, da je prodaja tudi za namene ohlajanja prostorov v zasebnih stanovanjih in hišah v zadnjih letih močno narasla, sploh ker sodobni sistemi prostore v hladnejših mesecih tudi dovolj dobro ogrevajo, poleg tega pa so opremljeni tudi s pametno tehnologijo.

Umazanija

A ne glede na vse strokovnjaki opozarjajo, da je treba s klimatskimi napravami ravnati previdno, saj nam v nasprotnem primeru lahko prinesejo več težav kot koristi. Če klimatske naprave ne vzdržujete in čistite, kot to priporočajo proizvajalci, se lahko v njih začnejo razvijati različne plesni, virusi in bakterije. Najnevarnejša med njimi je gotovo legionela, za katero je že večina ljudi prepričanih, da gre za stvar preteklosti, vendar se občasno še pojavi.

klima

Klima je več kot dobrodošla v vsakem domu, a le če jo boste pravilno uporabljali in redno čistili. (Foto: Thinkstock)

Okužbe z modernimi klimatskimi napravami, ki jih imate v domu, sicer niso znane, saj se topla voda ne zadržuje v sistemu. Čeprav morda ni strahu pred okužbo z legionelo, pa je vlažno okolje klimatskih naprav ugodno za razvoj številnih drugih bakterij.

Umazanija v notranjosti povzroča neprijeten vonj, lahko tudi zamaši odvod kondenzanta, kondenzacija v klimatski napravi pa povzroči razvoj gliv in plesni. Nečiste klimatske naprave lahko izzovejo razne alergijske reakcije; največkrat gre za razdraženo sluznico tako v očeh kot tudi v nosu in grlu, pojavi se torej rdečica, srbečica in celo oteklina ...

Temperaturne razlike

Ne le umazanija, največ težav pravzaprav povzročajo prevelike razlike v temperaturi. Če je zunaj 38 stopinj Celzija in pridete v prostor, ohlajen na 19 stopinj Celzija ter v njem preživite nekaj, greste nato spet ven in se vrnete nazaj ... V tem primeru tvegate številne zdravstvene nevšečnosti. Največkrat pride do podhlajenosti in kroničnih prehladov, ki niso tako nedolžni kot bi marsikdo pomislil. Ljudje, ki se že tako spopadajo z najrazličnejšimi boleznimi, sploh z boleznimi srca in ožilja, so še posebej ogroženi, saj imajo med drugim občutljiv termoregulacijski mehanizem. Ravno zaradi tega je pomembno, da razlika med zunanjo in notranjo temperaturo ni večja od 7 stopinj Celzija, saj lahko ljudje z omenjenimi težavami  v najslabšem primeru doživijo celo srčno ali možgansko kap.

Na splošno velja, da bi morali z delovanjem naprave doseči stanje, ko ne čutimo niti hladu niti vročine in je gibanje zraka prijetno oziroma ga ne čutimo, zrak pa se sme zdeti ne suh ne vlažen. Primerna temperatura zraka je od 22 do 26 stopinj, priporočena pa od 23 do 25 stopinj, relativna vlažnost naj bo od 40- do 60-odstotna, priporočena hitrost zraka v času hlajenja pa le 0,15 m/s.

Ljudje, ki veliko časa preživijo  v močno ohlajenih prostorih, na primer v pisarni, kjer nimajo nadzora nad delovanjem klimatske naprave, ali pa v avtu, pogosto tožijo zaradi kroničnih prehladov, glavobolov, bolečin v vratu in križu, vnetja sinusov, ušes in oči ... Najpogosteje je to posledica usmerjenosti zraka; če je le možno, se izognite direktnemu pihanju zraka, saj boste prej ali slej občutili posledice.

Kako čistiti in vzdrževati klimatsko napravo, kako z njo upravljati in konec koncev na kaj paziti pri nakupu, si preberite TUKAJ!